Érdemes ma spórolni az energiával, mutatunk pár trükköt





Március 6-án van minden évben az energiatakarékossági világnap.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.03.06.
ez lesz ma energiatakarékosság kutyafuttató

A nemzetközi energiatakarékossági világnap minden év március 6-án azt a nagy kérdést járja körbe, hogy hogyan lehet rávenni az embereket a környezettudatosabb háztartásra, a környezettudatosabb mindennapokra. Az egyik legfontosabb gondolat, amire a világnap felhívja a figyelmet, az az, hogy az ember nem helyezheti magát a természet fölé. Fel kell ismernünk az energiapazarlás problémáját, és a globális megoldási módokat le kell fordítanunk a saját egyéni hétköznapjainkra. Kis lépésekkel, a magunk egyéni módján sokat hozzátehetünk az élhetőbb jövőképért. A Nemzetközi Energiatakarékossági Világnap éppen ezt célozza, hogy ismeretek átadásával, folyamatos figyelemfelhívással, idővel megváltozzon a szemléletmódunk.

Hogyan lehetünk mi is energiatakarékosok?

  • Bár már kifelé megyünk a fűtési szezonból, de vegyük figyelembe: nem kell 25 fokig felfűteni a lakást. A megfelelő komfortérzethez 20-21 fokos belső hőmérséklet elegendő. A gyerekszobában lehet ettől 1-2 fokkal több, a hálóban ugyanennyivel kevesebb.
  • Legyen a nyílászárókon, a padlón és a tetőn megfelelő szigetelés.
  • Minél előbb javítsuk meg a csöpögő csapot, hiszen „sok kicsi sokra megy” alapon rengeteg víz elfogy.
  • Kád helyett érdemes zuhanyozni, mert így harmadannyi vízmennyiségtől leszünk tiszták.
  • Ha kertes házban élünk, érdemes beszerezni egy esővízfelfogót vagy -tárolót a locsoláshoz.
  • Ha nem vagyunk a helyiségben, kapcsoljuk ki a tévét, nyomjuk le a villanyt. Többnapi távollét esetén érdemes a lakást részben vagy egészben áramtalanítani.
  • Modern, LED-es villanykörtékkel sokkal kevesebb áramot fogyasztunk világítás közben!
Ezen a hőtérképen is jól látszik, miért érdemes szigetelni a nyílászárókat Fotó: Facebook

Drágul a taxizás

Újra emelkednek a taxitarifák mától. Még januárban tízszázalékos emelésről döntött a Fővárosi Közgyűlés, ez lép hatályba mától. Így az alapdíj 1000-ről 1100 forintra, a kilométerdíj 400-ról 440-re, a percdíj pedig 100 forintról 110 forintra nő. Legutóbb 2022 májusában emelkedtek a taxiárak, akkor 30 százalékkal.

Megváltozik két buszjárat számozása

Mivel lassan, de biztosan a végéhez közeledik az M3-as metró felújítása, így mától két, dél-pesti buszjáratnak megváltoztatja a számozását a BKK. Az eddig 223M jelzéssel, a Boráros tér és a Szentlőrinci úti lakótelep között közlekedő autóbusz 224E, a Boráros tér és az Alacskai úti lakótelep között közlekedő 254M járat 255E jelzéssel közlekedik a továbbiakban. A változás nem érinti a járatok útvonalát és megállóhelyeit, továbbra is az eddig megszokottak szerint közlekednek a buszok.

Modern sebészeti lézer a Kútvölgyiben

A legkorszerűbb, szén-dioxidos sebészeti lézerrel gazdagodott a Kútvölgyi úti szakrendelő eszközparkja. A különleges berendezést főként a bőrgyógyászok tudják majd használni, de bizonyos problémák esetén a nőgyógyászat és a fül-orr-gégészet területén is kiválóan alkalmazható. Az orvosok szerint az eszközzel sokkal kíméletesebb, kevésbé fájdalmas a kezelés és gyorsabban regenerálódik a bőr.

Folytatódik a zajvédelmi program

Újabb területeket von be a Budapest Airport a zajvédelmi programba. Ennek célja, hogy a Liszt Ferenc-repülőtér közelében élők zajterhelése csökkenjen az ingatlanok lakó- és pihenőhelyiségeiben található nyílászáróinak utólagos szigetelésével, vagy cseréjével, illetve a hálószobákba ingyenesen kérhető szellőztetőberendezés telepítésével. A márciusban induló második ütemben a X., a XVII. és a XVIII. kerületben, valamint a Vecsésen és Üllőn lakók élhetnek a lehetőséggel. További részletek a www.zajvedelem.bud.hu oldalon találhatók.

Kutyafuttatókat fertőtlenítenek Ferencvárosban

Ezen a héten végzi a IX. kerületi önkormányzat a kutyafuttatók tisztítását és fertőtlenítését. Összeszedik a hulladékot és a falevelet, majd alkoholos anyagot permeteznek a futtatókba. Ennek hatásideje 5, várakozási ideje 40 perc, így ebben az intervallumban a futtató nem lesz használható. Ma a Balázs Béla utcai, a Kerekerdő parki és a Tinódi utcai futtatókat takarítják.

Tiszta környezetben futhatnak a kutyák Ferencvárosban Fotó: Keresztesi Balázs

Így közlekedünk hétfőn

  • A XXII. kerületben, a Mária Terézia utcában befelé a Tóth József utcától a Donszky Árpád utcáig útszűkületre kell készülni, a forgalom a parkolósávban haladhat átépítés miatt. A kerékpárutat is lezárták: befelé a Mária Terézia utcában, kifelé a Kossuth Lajos utcában a közúton lehet kerékpározni.
  • Útszűkületre kell készülni a VII. kerületben, a Csengery utcában a Dob utca és a Wesselényi utca között egy szakaszon épületfelújítás miatt.
  • Budai alsó rakparton a Lánchídnál mindkét irányban útszűkületre és sávelhúzásra számítsanak a híd felújításához kapcsolódó munka miatt.
  • Egyirányúsították a XV. kerületben a Beller Imre utcát az Illyés Gyula utcától a Széchenyi tér felé kerékpárút-építés miatt.
  • Várhatóan kedd estig a XIX. kerületben, a Nádasdy utcában szakaszonként félpályás lezárásra kell számítani a Batthyány utca és a Jáhn Ferenc utca között, mert vízvezetéket javítanak.

Programajánló: Hobo – Hármasoltár

Az előadás a szabadság álmát járja körül három, egymástól időben és földrajzilag távol eső, egymással mégis testvéri kapcsolatban levő szerző (József Attila, Vlagyimir Viszockij és Jim Morrison) műveinek segítségével. Az előadás este 7 órakor kezdődik a Marczibányi Téri Művelődési Központban (II. ker., Marczibányi tér 5/A).





 





Ezeket olvastad már?
Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Kész csoda: három és fél méteres aligátor szájából menekült meg a gazdi

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Fontos bejelentést tett a Magyar Sportmárka Zrt., a 2RULE

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Géppisztolyos rendőrök zárták le a Lidlt – rettenetes, amit az üzletben találtak

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Mikor lesz már vége? Mozgáskorlátozott bácsi égett halálra Dunaföldváron

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás