RETRO RÁDIÓ

Közösségi kert nyílik Budapesten, így lehet pályázni





Az adatlap kitöltése mellett egy rövid írás megfogalmazására is szükség van.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.02.09.
ez lesz ma kert fagy

A rendkívüli hideg miatt életbe lépett a vörös kód, ami azt jelenti, hogy valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása. Fülöp Attila szociális ügyekért felelős államtitkár felhívta a figyelmet: életveszélyes lehet, ha ilyen időben az utcán hosszabb ideig tartózkodik valaki. Arra kért mindenkit, aki bajba jutott embert lát, értesítse a hajléktalanellátók diszpécserszolgálatát. A telefonszámok megtalálhatók több weboldalon. Fülöp Attila közölte, a hajléktalanellátóknál van férőhely, a budapesti szállók kihasználtsága 80 százalékos.

Megfagyott egy hajléktalan néni

Az újpalotai piacon gyakorta volt látható Aranka néni, aki a buszmegálló padján ücsörgött. Bárki próbált rajta segíteni, például úgy, hogy melegedőbe vigyék, mindenkit elutasított, a gyermekéhez sem akart költözni. A kerületi lakosok döbbenten és szomorúan fogadták a hírt, miszerint keddre virradó éjszaka Aranka néni meghalt.

Vigyázzunk egymásra!

A nagy hidegben érdemes még inkább odafigyelni egymásra. A kertvárosi, családi házas környéken keressük fel az idős szomszédokat, kérdezzük meg, hogy vannak, van-e valamire szükségük. Ha netán két-három napig nem láttunk valakit kijönni a házából, igyekezzünk hozzá becsengetni, vagy mielőbb értesítsük a hozzátartozókat. A gyors cselekvés életet menthet!

Aki a nagy hidegben hajléktalant lát, értesítse a hatóságokat! Fotó: Metropol

Ma van a pizza világnapja

A kezdeményezés az Amerikai Egyesült Államokból indult, ahol a pizzafogyasztásnak nagy kultúrája van, dacára annak, hogy az étel maga Olaszországból származik. Ez alkalomból a Gyermekétkeztetési Alapítvány egy kihívással rukkolt elő: egy pizza árának adományozásával segíthetünk azokon a gyerekeken, akik nem jutnak mindennap egészséges, meleg ételhez. Részletek a www.gyea.hu oldalon.

Közösségi kert nyílik

Két helyszínen alakítanak ki vadonatúj közösségi kertet Újpesten. Elsőként a Bercsényi Közösségi Tankert magaságyásaira lehet pályázni. Bárki jelentkezhet, aki elmúlt 18 éves és bejelentett lakó- vagy tartózkodási hellyel rendelkezik a IV. kerületben. Pályázni február 28-ig lehet az adatlap kitöltésével és egy rövid írás megfogalmazásával.

Compost,With,Composted,Earth
Közösségileg lehet kertészkedni Újpesten Fotó: Shutterstock

Zöldzsákakció Óbudán

Térítésmentesen oszt zöldhulladékgyűjtő zsákot a közterületen begyűjtött zöldhulladék szakszerű tárolásához a III. kerületi önkormányzat. Az akció keretében a kerületi lakosok térítésmentesen igényelhetnek 5 darab zöldhulladékgyűjtő zsákot. Ehhez a kerület honlapján kell egy űrlapot kitölteni február 13–17. között. A zsákok átvételére három helyszínen, február 22-én és 23-án kerül majd sor.

Rászorulóknak gyűjtenek élelmiszert

Február 16-ig a XIII. Kerületi Lokálpatrióták Egyesülete három helyszínen gyűjt élelmiszert a rászorulók számára. Elsősorban cukorra, sóra, lisztre, tésztára, étolajra, valamint édességekre van szükség, de szívesen látnak zöldség-, gyümölcs- és készételkonzerveket is. Az adományokat csütörtökön 17 és 19 óra között az ATTE Sakk-klubban, valamint pénteken 17 és 19 óra között a Civilek házában (Váci út 50.) várják.

Íme, az új lomtalanítási időpontok:

  • V. kerület – február 24., péntek
  • I. kerület – február 25., szombat
  • XVI. kerület – február 26., vasárnaptól március 9., csütörtökig.

Részletek és körzetfelosztás az FKF oldalán.

Csütörtökön is sok helyen lesz lezárás vagy útszűkület Budapesten Fotó: Máté Krisztián

Mi nehezíti a közlekedést csütörtökön?

  • Filmforgatás miatt időszakosan lezárják 15 és 20 óra között az V. kerületben a Veres Pálné utcát a Curia utca és az Irányi utca között. Ugyancsak a forgatás miatt éjfélig tilos megállni a Veres Pálné utca 1–3. és 2–12., a Veres Pálné utca 16., a Veres Pálné utca 19–25. és a Curia utca 1. és 2. előtt.
  • Delegáció közlekedése miatt nem lehet megállni 8 órától 16 óráig az V. kerületi Széchenyi téren, a Magyar Tudományos Akadémia előtti szervizút tér felőli oldalán.
  • Toronydaru építése miatt ma estig lezárták a VI. kerületben a Király utcát a Kazinczy utca és a Vasvári Pál utca között.
  • Délután három óráig kertészek dolgoznak a XV. kerületben a Rákospalotai határúton a Szentmihályi út és a Szlovák út között, emiatt szakaszos útszűkületre számítsanak.
  • Gázvezetéket javítanak, ezért estig lezárták a VIII. kerületben a Rákóczi úton befelé a Blaha Lujza térnél az Akácfa utcába jobbra kanyarodó sávot egy rövidebb szakaszon.

Programajánló

Kezdődik a FeHoVa

Csütörtök vasárnapig tart a 29. FeHoVa – fegyver, horgász, vadász – kiállítás és vásár a megújult Hungexpón. Tavaly 25 ezer látogató és 200 kiállító vett részt a négynapos gigarendezvényen. A hatalmas kiállítótérben a teljesség igénye nélkül dedikálások, solymászbemutató, szakmai előadások, nemzetközi szarvasbőgő-bajnokság és fegyverbemutatók is lesznek. A FeHoVa csütörtökön és szombaton 18 óráig, pénteken 19 óráig, vasárnap 17 óráig tart nyitva.

A kiállításra a MÁV-Start és a GYSEV 50 százalékos kedvezményt biztosít a teljes árú menettérti (oda-vissza) jegyekre Budapest-Keleti, Budapest-Nyugati, Budapest-Déli, Zugló, Kőbánya-Kispest, Kőbánya felső és Kelenföld állomásokra. Ehhez a megvásárolt jegyet le kell pecsételtetni a MÁV mobilpénztárában. A vasúttársaság felhívja a figyelmet, alkalmi menettérti menetjegy jegykiadó automatából, illetve elektronikus úton (e-ticket, otthon nyomtatott jegy, MÁV-alkalmazás) nem vásárolható meg!

Ilyen és ehhez hasonló programok várnak mindenkit a FeHoVa-n Fotó: Nagy Zoltán                         

Privát Színpad: Beck + Vecsei est

Ma este folytatódik a Privát Színpad eseménysorozata, ahol Beck Zoltán énekes és Vecsei H. Miklós Kártyajáték című előadását láthatja a közönség. A szereplőknek 32 lap áll a rendelkezésére, amelyből maximum 9-et húzatnak ki. A kártyákhoz történetek, versek, dalok kötődnek, amelyekről a másikuk nem tud. A helyszín most is titkos, csak a reggeli órákban derül ki. 





 





Ezeket olvastad már?
„Sosem kerültél elő abból a mélységből” – sokkoló videón a tragédiába torkolló lánykérés

„Sosem kerültél elő abból a mélységből” – sokkoló videón a tragédiába torkolló lánykérés

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

Már egy hete hiába keresik a 11 éves pápai kisfiút, látta valaki Krisztiánt?

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

A hajléktalanprobléma megoldását sürgeti Sára Botond, aki szerint ez sokaknak „fájni fog”

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

„Húszéves koromig nem volt farmerem, mert nem engedhettem meg magamnak” – csaknem fél évszázados a magyar farmer

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás