Gulyás Gergely válaszolt a Metropolnak: „Aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, az pedofil és ennek megfelelően is kell vele bánni"

Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati Kormányinfón beszélt a kormány legutóbbi döntéseiről. Kitért a gyermekvédelemre is. A tájékoztatás után a sajtó munkatársai kérdezhették a politikust, aki a Metropolnak is válaszolt.



Megosztás
Szerző: K.D.R.
Létrehozva: 2023.02.25.
Módosítva: 2023.02.25.
Kormányinfó pedofilbotrány Budapest gyermekvédelem

Nagy szerepet kapott a szombati Kormányinfón - a háborús és gazdasági kérdéseken kívül - a gyermekvédelem is. Az elmúlt napokban kirobbant pedofilbotrányok egyértelműen azt igazolják, hogy ez egy olyan probléma, amit orvosolni kell. A Miniszterelnökséget vezető miniszter így fogalmazott: Amikor azt látjuk, hogy egy pedagógiai asszisztens visszaél a hatalmával, az tűrhetetlen és elfogadhatatlan, beteges és gyomorforgató. Nem maradhat egyetlen ilyen eset sem következmények nélkül.

GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter Fotó: MTI

A gyermekvédelem az ország közös ügye

A Kormányinfón Gulyás Gergely számokkal is alátámasztotta, hogy évről évre nő a gyermekpornográfiával kapcsolatos ügyek száma, ezért is tartották fontosnak, hogy 2021-ben erről kikérjék az emberek véleményét. A gyermekvédelmi törvényt közel négymillióan támogatták az országban, ami a tárcavezető szerint egyedülálló, ugyanis semmilyen más, korábbi közös ügyet nem támogattak ennyien. 

Gulyás Gergely hangsúlyozta: az említett pedagógiai asszisztens egyértelműen pedofil, és ennek megfelelően is kell eljárni az ügyben. Hozzátette: Át kell tekinteni a szabályokat, és ha szükséges, azokat szigorítani kell. 

Vizsgálják az ügyet a hatóságok

A miniszter elmondta: a hatóságokat utasították az ügy azonnali kivizsgálására, ami már folyamatban van. A Metropol kérdésére kifejtette: 

Jelenleg nyomozás van folyamatban az óbudai pedofilbotránnyal kapcsolatban, az ügyet pedig büntetőeljárás keretében vizsgálják. 

Kérdésünkre Gulyás Gergely arról is beszámolt, hogy amíg a vizsgálat tart, addig jelenleg a tankerületnek nincs egyéb feladata, miután már elbocsájtotta az említett pedagógiai asszisztenst. 

Azzal kapcsolatban, hogy ki vonható felelősségre az ügyben, a tárcavezető kiemelte: a tankerület vizsgálja, hogy az intézményvezetőnek volt-e, illetve lehetett-e tudomása az ügyről. Illetve, ha esetleg nem volt, akkor hibázott-e akkor, amikor erről nem szerzett tudomást. Gulyás Gergely kiemelte: egyelőre az igazgató felelőssége nem merült fel. 

Az óbudai intézmény pedagógiai asszisztense maga dicsekedett azzal, hogy 15 éves fiúval van szexuális kapcsolata. Fotó: Facebook

Hogyan lehet kiszűrni az ilyen tanárokat?

Az ügy hatalmas port kavart az elmúlt napokban. Sokakban felmerült az is, hogy a tanári pálya közelébe sem lett volna szabad kerülnie a magára "efebofil"-ként hivatkozó pedagógiai asszisztensnek, így feltettük a kérdést a miniszternek: tervezi-e a kormány a pedagógusok alkalmassági vizsgálatát ilyen szempontból a jövőben. 

A kérdés az, hogy hogyan lehet egy olyan korai ellenőrzési rendszert bevezetni, ami időben jelzi azt, hogyha egy tanár vagy pedagógiai asszisztens ennyire tűrhetetlen magatartást folytat és akár még bűncselekményt is megvalósítva zaklatja a fiatalokat

- válaszolt a Metropolnak a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki kiemelte, hogy meg kell nézni, hogy annak az átfogó vizsgálatnak mi lesz az eredménye, amit ebben az ügyben a szaktárca elvégez.

Az emberek többségénél  ilyen beteg hajlamok nincsenek, így aki úgy dönt, hogy például elvégzi a bölcsészkart és el akar menni tanárnak, azt nem tudom, bármilyen vizsgálatnak alá kellene-e vetni. Én szeretném hinni, hogy nem

- tette hozzá. 

Hatással lesz ez a botrány az LMBTQ-lobbi megítélésére a közvéleményben? 

Kérdésünkre, miszerint gondolja-e, hogy hatni fog a pedofilbotrány az LMBTQ-lobbi megítélésére, Gulyás Gergely azt felelte: a kormány mindig nagyon figyelt arra, hogy életvezetési tanácsokat senkinek ne adjon. Kifejtette: abba, hogy ki hogyan kívánja felnőttként élni az életét, a kormány nem kíván beleszólni, amíg az illető a jogszabályokat betartja. 

"Mindenféle lobbinak pedig azt tanácsolnám, hogy a pedofilok ügyének képviseletét ne vállalja" - tette hozzá a miniszter. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás