RETRO RÁDIÓ

Rendőrgyilkosság: 6 féle olyan eset van, amikor biztosan fegyvert ránt a rendőr





Bár nem mindenki használja pályafutása során, de ott van a rendőrök oldalán a lőfegyver. Sajnos, mint a csütörtöki brutális rendőrgyilkosság eset mutatja, ez teljesen indokolt is... A Metropol összegyűjtötte, milyen esetben használhatnak a minket oltalmazó rendőrök lőfegyvert.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.14.
rendőr fegyverhasználat zsaruk védelem fegyveres támadás

Egész Magyarországot megrázta a csütörtöki budapesti rendőrgyilkosság, amikor a tettes 3 rendőrt is megszúrt késsel. Ezek után a rendőrök célzott lövésekkel állították meg, majd elfogták. Aki látta a videófelvételeket az esetről, tudja: a magyar zsaruk mintaszerűen jártak el, többször is figyelmeztették az elkövetőt.

- A rendőrök a törvényi feltételeket betartották - mondta el lapunknak a videókat szintén ismerő dr. Szatmári Sándor büntetőügyvéd.

Értelemszerűen egy hétköznapi rendőri ellenőrzést mi magyarok, nem feltartott kezekkel várunk, de nem kell a kormányon sem hagyni mindkét kezünket, ha megállítanak egy közúti ellenőrzésnél, mint a vadnyugati hagyományokhoz szokott Amerikában, ahol sok államban gyakorlatilag bárkinél lehet éles lőfegyver - így nagyon is indokolt, hogy a rendőrök fokozottan óvatosak legyenek.

Európának mások a hagyományai: itt azért ritka az, ami Amerikában a hétköznapok része, hogy egy átlagos hétköznapi helyzetben akár tüzet is nyithatnak a rendőrökre Fotó: Bencsik Ádám

De itt is minden zsaru oldalán ott a pisztoly, amit ha muszáj, használni is fog, és minden esetben fel is készül erre. De a többségüknek pályafutásuk során szerencsére nincs szükségük rá.

A rendőrök csak végső esetben használnak lőfegyvert 

 

Ilyen egy lőfegyverhasználat

A lőfegyverhasználatot - aminek csak a szándékosan, személyre leadott lövés minősül-, meg kell előznie egy sor intézkedésnek. Ilyen a figyelmeztetés és az enyhébb fokú kényszerítő eszközök, mint például a gumibot használata. A lőfegyverhasználatra is külön felhívják a figyelmet, mielőtt az első, lehetőleg figyelmeztető, majd a végtagra leadott lövés eldördül. Ezt láthattuk az újbudai gyilkos elfogásánál is: a rendőrök többször rákiabáltak, megállásra szólították fel, majd lábra lőttek.

Néha a rendőr nem késlekedhet

Vannak olyan esetek természetesen, amikor a késedelem veszéllyel jár, akkor a megelőző intézkedés kimaradhat, és figyelmeztetés nélkül is jöhet a lőfegyverhasználat. Ha a rendőr úgy érzi, szükség van a lőfegyverhasználatra és ezzel nem sodor nagyobb veszélybe senkit, készenlétbe helyezheti vagy tűzkész állapotba hozhatja azt. Nem ajánlott tehát, az esti igazoltatásnál zsebre dugott kézzel, mélyen a rendőr szemébe nézni és meggyőzni arról, hogy pisztoly van nálunk és nem félünk használni...

A lőfegyver az, amivel megfelelő energiájú lövedéket lövünk ki, de fegyver bármi lehet, amivel támadhatunk vagy védekezhetünk Fotó: Shutterstock


Leginkább ekkor használnak lőfegyvert a zsaruk

  • A legáltalánosabb lehetőség a testi épséget súlyosan veszélyeztető közvetlen támadás elhárítása. Tehát egy késsel hadonászó ember még nem rögtön a halál fia, csak mert nem hallgat senkire, de ha a késsel valakit közvetlen közelről megtámad, már jó eséllyel néz szembe a pisztollyal.
  • Szintén okot adhat lőfegyverhasználatra a terrorcselekmény, a jármű hatalomba kerítése, vagy a közveszély okozása. Ha például erőszakosan akar valaki légi- vízi- vagy vasúti járművet elvinni vagy pilótát cserélni, fennáll vele szemben a lőfegyverhasználat lehetősége. 
  • Nem garázdálkodhat nyugodtan az sem, aki bűncselekményét lőfegyverrel, robbanóanyaggal vagy az élet kioltására alkalmas más eszközzel szándékozik elkövetni.
  • A szökött börtöntöltelék ellen is használható fegyver, ha a tettes az emberi élet kioltását fegyveresen és szándékosan követte el, de fennáll vele szemben a lőfegyverhasználat lehetősége akkor is, ha szökni próbál.
  • Fennáll a lőfegyverhasználat lehetősége azzal szemben is, aki a nála lévő fegyver vagy élet kioltására alkalmas, más eszköz letételére irányuló rendőri felszólításnak nem tesz eleget.
  • A rendőr az emberi élet kioltását szándékosan elkövető elfogására, szökésének megakadályozására is használhat lőfegyvert.

 

Sz. Szilárd elkövető a felszólítások ellenére sem adta meg magát, ezért lábon lőtték a jogszerűen eljáró rendőrök Fotó: Mátyus Tamás

Késsel támadt három rendőrre egy férfi Újbudán

Egész Magyarországot megrázta a csütörtök esti eset, amikor három intézkedő rendőrre támadt rá késsel egy megvadult ámokfutó, amikor a rendőrök megkezdték a bilincselését. A férfi hirtelen a rendőrökre támadt, ütésekkel és rúgásokkal - majd egy 17 centi pengehosszúságú késsel...

A támadás következtében az egyik rendőr a bal combján, a másik a karján és a mellkasán szenvedett szúrt sérülést, míg a harmadik rendőrt, Baumann Pétert szívtájékon érte a szúrás. A rendőrök erősítést kértek, a férfi pedig az utcára menekült, ahol egy rendőr figyelmeztető lövést adott le, majd lábon lőtte a tettest, és elfogták. A három sérült rendőrt, illetve a lábon lőtt támadót kórházba vitték. Baumann Péter, a XI. Kerületi Rendőrkapitányság körzeti megbízottja a kórházban életét vesztette. 


 





 





Ezeket olvastad már?
Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Orbán Viktor: Békepárti többség kell Európában, nem érdemelnek még egy esélyt a brüsszeli vezetők

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Programokkal és lezárásokkal teli hétvége áll előttünk: íme a részletek!

Brutális erővel csap le ránk a tél

Brutális erővel csap le ránk a tél

 Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Sára Botond Pikó Andrásnak: visszafizetjük a parkolási Pikó-sarcot, nem kommunikálni kell, hanem cselekedni!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás