RETRO RÁDIÓ

Kétnapos korában műtötték először: ritka betegséggel küzd a 23 éves magyar fiú

Már születése másnapján megműtötték a betegsége miatt, amivel azóta is együtt kell élnie. Koza László egy ritka bélbetegséggel küzd.Megosztás
Szerző: BGA
2023.01.29. 16:30
betegség család ritka betegség

Ritka betegséggel él együtt Koza László. A Szabolcs megye egyik kisvárosában élő 23 éves fiút fekélyes vastagbélgyulladással diagnosztizálták, ám ez csak 12 éves korában derült ki. Élete első éveiben számos műtéten esett át, így az óvodát is később tudta elkezdeni. Ezekről, valamint a mindennapjairól rendszeresen posztol közösségi oldalán.

Koza László, colitises beteg, fekélyes vastagbélgyulladás
Lászlót kilencszer műtötték meg négy éves koráig Fotó: Saját

Kiskorában kezdődött a kálváriája

László a Metropolnak mesélt betegségéről.

A pontos történésekre nem emlékszem, ezeket a szüleim mesélték el. Két napos koromban műtöttek meg először, majd ezt követte még nyolc beavatkozás: egy Nyíregyházán, hét pedig a budapesti Heim Pál Kórházban. Emiatt négy éves koromig sztómazsákkal éltem, amire azért volt szükség, mert nem működött rendesen a bélrendszerem

- kezdte portálunknak Koza László. A megpróbáltatások után szerencsére javult az állapota, így az utolsó műtét után nem sokkal elhagyhatta a sztómazsákot, és egy év múlva már óvodába is járhatott. Az iskola nem okozott számára nehézséget, leszámítva, hogy hasmenés miatt ki kellett hagynia néhány napot. Többször járt kontrollvizsgálatokra, ahol egy alaposabb kivizsgáláson fekélyeket és gyulladást találtak a vastagbelében, ám műtétre szerencsére ekkor és azóta sem volt szüksége.

Koza László, colitises beteg hasa, fekélyes vastagbélgyulladás
A műtétek miatti vágások a mai napig látszanak László hasán Fotó: Facebook

Nem ehet és ihat akármit

A betegséget - amelyet latinul colitis ulcerosának hívnak - gyógyszerrel, vitaminokkal és diétával tudja kordában tartani.

Napi szinten szedek gyulladáscsökkentőt, valamint C- és D-vitamint. Emellett, mint minden emésztőrendszeri betegségnél, nekem is szigorú diétát kell követnem. Nem ehetek csípős, olajos vagy zsíros ételeket, és kerülnöm kell az alkoholt is

- folytatta László, aki saját maga döntött úgy, hogy a laktózt tartalmazó étkeket is kerüli, mert nem tudni miért, de ez is hasmenést okozott nála. A fiatal férfi a mindennapokban megtanult együtt élni a betegségével.

– A colitis egyik leggyakoribb tünete a hasfájás. Előfordul, hogy valakinél évekig nem jelentkezik, viszont az én esetemben valószínűleg maradandó lesz, bár szerencsére gyenge fájdalomról beszélünk. Így néhány ritka kivételtől eltekintve egyáltalán nem befolyásolja a mindennapjaimat, húsz év alatt már megszokja az ember - mesélte László, aki jelenleg informatikát tanul felnőttképzésben, és később ebben a szektorban szeretne elhelyezkedni.

Koza László, colitises beteg, fekélyes vastagbélgyulladás
Lászlónak meg kellett tanulnia együtt élni a betegségével Fotó: Facebook

Sorstársakra lelt a blogolással

A fekélyes vastagbélgyulladás az úgynevezett IBD-betegségcsoportba tartozik, ami hazánkban közel 45 ezer embert érint. László a témában több könyvet is olvasott, ezért döntött úgy 2022 májusában, hogy megosztja mindennapjait a közösségi médiában, ezzel is támogatva a sorstársait. De az sem lenne ellenére, ha idővel saját könyvben foglalná össze a történetét.

Amikor elindítottam az oldalamat, szinte csak pozitív visszajelzéseket kaptam, ami nagy örömmel töltött el. A személyes ismerőseim között is egyre többen tudják, mi ez a betegség, amit szintén jó dolognak tartok. Ráadásul kapcsolatokat is tudtam építeni, mert az oldal indulása előtt egyetlen srácot ismertem, aki Crohn-betegségben szenved, azóta viszont többekkel személyesen beszéljük meg a tapasztalatainkat

- hangsúlyozta László, aki reméli, hogy a jövőben pozitív irányban változik majd az emberek colitishez való hozzáállása és egyre többen ismerik meg, mivel jár ez. A fiatal szeretne majd családot is alapítani, ha megtalálja azt a lányt, aki szereti és elfogadja őt.

 

Ezeket olvastad már?
Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás