RETRO RÁDIÓ

Péntek 13-a: nem félnek a pestiek a babonás dátumtól – Videó!

Történelmi okok is húzódnak a péntek 13-a körül kialakult hiedelmek mögött, az emberek többsége azonban mégsem tart a babonás dátumtól. A Metropol megkérdezte a budapestieket, mennyire hisznek a misztikus nap körüli babonákban.Megosztás
Szerző: Kis Dalma Róza
2023.01.13. 14:50
babona Péntek 13 balszerencse

Vannak, akik félnek a péntek 13-ai napoktól a naptárban, ami nem is meglepő. Többek között tőzsdekrach, repülőgép-baleset és náci bombázás is köthető ehhez a naphoz. Ráadásul a 13-as szám sok szállodában ki van hagyva az emeletek és a szobák sorszámozásából, de a Forma–1-ben sincs 13-as számú autó. 

Vannak, akik félnek ettől a naptól Fotó: Shutterstock

No, de vajon a pestiek tartanak-e tőle?

– Én nem vagyok babonás. Van, aki fél ettől  a naptól és van, aki örül neki, de én úgy gondolom, hogy minden napot meg kell élni, haladni kell, a többi meg majd adja magát – mondta lapunknak Jávor József. 

Kérdésünkre Betti azzal felelt, hogy nem babonás, újévkor mégis jobban hisz a hiedelmekben. 

Én az újévi babonában hiszek. Azon a napon nem viszem le a szemetet, nem mosok, nem takarítok. Azt be szoktam tartani, de szerintem ezt is csak arra találták ki, hogy ne kelljen az év első napján semmit csinálni

– válaszolta. Erzsébet pedig bár a péntek 13-ától nem tart, a táskáját sosem teszi a földre, mert hisz abban a babonában, hogy ez kiviszi a pénzt a házból. 

Lucky,Cube,On,Lottery,Ticket
Sokan már inkább a péntek 13-a szerencsehozó erejében hisznek Fotó:  Shutterstock

Van, akinek ez a szerencsenapja

A természetes viszolygás a 13-as számtól van, akit nem ér el, sőt: úgy tapasztalja, hogy sokkal szerencsésebb ezeken a napokon. A Szerencsejáték Zrt. adatai alapján is többen lottóznak ezen a napon, mint általában.

Most bemegyek a lottózóba és kaparok egy sorsjegyet

– árulta el lapunknak Magera László Tamás. A fiatalember hozzátette, bár ő nem babonás, és nem tart a péntek 13-ától, a szerencsében még úgy-ahogy hisz. Molnár Gábornak is a szerencse kedvez inkább ezen a napon, így nem fél a péntek 13-ától. 

– Én azt figyeltem meg, hogy velem inkább jó dolgok történnek ezen a napon. Valamikor átfordult az emberek fejében is ez szerintem, és már nem félnek egy dátumtól – mondta.

 

Vallási okai is vannak

Már a Bibliában is negatív számként szerepelt a 13-as, hiszen az áruló apostol, Júdás tizenharmadikként ült le az asztalhoz az utolsó vacsorához. Ráadásul Jézust pénteken feszítették keresztre, így ez a nap különösen is szomorú jelentőséggel bír. 

 

 

Ezeket olvastad már?
Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Tragédia: fiatal családapát beszélt rá az öngyilkosságra a mesterséges intelligencia

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Rejtély övezi egy fiatal miskolci férfi halálát

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Sokkoló: órákon át hevert a lakóház erkélyén egy holttest

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Szürreális hajsza: két órán át üldöztek a rendőrök egy pajkos pónit – Videó

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás