RETRO RÁDIÓ

Átvállalja Pesterzsébet a kiskedvencek ivartalanítási költségének jó részét





Több tízezret is megspórolhatnak a tulajdonosok az önkormányzat támogatásának köszönhetően.



Megosztás
Szerző: Sz.D.
Létrehozva: 2023.01.14.
Ivartalanítás önkormányzat segítség Pesterzsébet állatok

Miközben Karácsony Gergelyék próbálnak megszabadulni az állatoktól, és a kerületekre próbálják tolni a felelősséget, addig vannak olyan önkormányzatok, amelyek mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a kis kedvenceken. 

Ékes példája ennek Pesterzsébet, ahol az önkormányzat idén kedvezményesen biztosítja a kutyák és macskák ivartalanítását. 

A kerület vezetése a műtéti költségek hetven százalékát vállalja át. Mint ahogyan írják, háztartásonként évente két állat, egy kutya és egy macska vehet részt a programban. A támogatás elnyeréséhez XX. kerületi lakóengedély kell.

Óriási segítség a pesterzsébeti állatartóknak. Fotó: Pixabay

Jelentkezni január 25-étől lehet a polgármesteri hivatalnál, elektronikusan pedig az önkormányzat honlapjáról letölthető űrlapon. Fontos, hogy a támogatás csak a rendelkezésre álló keret kimerüléséig vehető igénybe. A műtét költségeinek fennmaradt részét az állatorvosnál kell rendezni.

A mostani könnyítés óriási segítség a gazdiknak, mivel egy teljes ivartalanítás a kutyák esetében mérettől függően 20–50 ezer forint között mozog a kan kutyák esetében, a szukáknál ez a költség még drágább, 40–60 ezer forint közé tehető. 

A macskák ivartalanítása se olcsó mulatság, a kandúr cicák esetében az ivartalanítás ára 10 és 20 ezer forint közé tehető, a nőstény macskáknál viszont ez még magasabb.

Egy macska ivartalanítása akár 20 ezer forint is lehet.

Karácsony Gergelyék eközben a kóbor kutyákon spórolnak

Annak ellenére, hogy Budapesten egyre nagyobb gondot okoz a kóbor állatok ellátása, a főváros baloldali vezetése takarékoskodásra hivatkozva nemrég arról döntött, hogy az állatok eltartása a befogástól számított 16. naptól már a kerületek hatásköre.

A döntés óriási felháborodást váltott ki, mivel jelenleg a kidobott állatok sorsa attól függ, találnak-e nekik gazdát vagy sem, gazda híján ugyanis rövid időn belül el is altathatják őket.

Az ügyben a Vigyél Haza Alapítvány alapítója akkor azt mondta a Metropolnak, hogy az igazi megoldás az lenne, ha a fővárosban lenne egy állami vagy önkormányzati üzemeltetésben lévő, önálló állatmenhely, ahová a megfigyelési időszakot követően átkerülhetnének az állatok gondozásra, nevelésre, szocializálásra és örökbe adásra. Amíg ez nem valósul meg, az önkormányzatok nem tudják átvenni az Illatos út feladatait – hívta fel a figyelmet Óvári András.

Lenne megoldás, csak politikai akarat kéne

Az természetesen igaz, hogy a megnövekedett energiaköltségek jókora terhet raktak az egyébként is  szűkös anyagi forrásokkal küzdő szervezetekre. A Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) elnöke lapunknak azt mondta, hogy egy egészséges kutya napi etetése legkevesebb ezer forinttól akár 4-5 ezer forint is lehet.  

Ez az összeg ugyanakkor elenyésző, ha figyelembe vesszük, hogy a főváros baloldali vezetése 100 millió forintból rózsakertet létesít a városházán.

Karácsony Gergelyék a kerületekre tolták a felelősséget. Fotó: Bánkúti Sándor

Óvári András szerint pedig lenne megoldás:

Évek óta szorgalmazzuk, hogy váljon szét a gyepmesteri és a menhely funkció, illetve hogy legyen a budapestieknek – akár független, nem a város kezelésében – egy olyan menhelye, ahová 15 nap után a kutyák átkerülhetnek, ahol lehet őket szocializálni, nevelni, gondoskodni róluk, akár önkéntesek segíthetnek az örökbefogadásnál. Ahol van zöldterület, hiszen az Illatos úton 94 férőhely van változatlanul, sok-sok éve. A területen terjeszkedni nem tudnak. Zöldterület nincs, a kutyákat nem lehet kiengedni

– mutatott rá. 

A Vigyél Haza Alapítvány korábban hatástanulmányt is készített, amit megküldtek az illetékeseknek, de eddig nem történt semmi azon kívül, hogy a 2019 őszén, a főpolgármesteri kampányban mentett kutyákkal fotózkodtak fővárosi politikusok, például Karácsony Gergely is.

 





 





Ezeket olvastad már?
A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

A dollárbaloldal kulcsemberei ott állnak Magyar Péter mögött

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Brutális karambollal indult a reggel: megállították a forgalmat

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Ebben nem lesz köszönet: brutális idő tör ránk

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Sokkoló: 2 éves gyermek gázolta el terhes édesanyját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás