RETRO RÁDIÓ

59 éve ezen a napon indult, hatalmas magyar siker lett belőle





1964-ben ezen a napon sugározták a Delta első adását a Magyar Televízióban.



Megosztás
Szerző: BGA
Létrehozva: 2023.01.31.
Módosítva: 2023.02.01.
ez lesz ma

59 éve, 1964. január 31-én tűzte műsorára először a Magyar Televízió a Delta című ismeretterjesztő magazint. Érdekes, de sokáig ez volt az egyetlen olyan hírforrás, amely beszámolt a nyugati világ tudományos eredményeiről, újdonságairól. A műsor érdekes és egyben legendás főcímére talán mindenki emlékszik, aki csak egy részt is látott. Igaz, városi legendák szerint a főcímtől néhány gyerek megijedt. A Deltával forrt egybe a műsorvezető, Kudlik Júlia neve, aki 31 éven keresztül tálalta elénk a tudomány pillanatnyi állását. A magazin 1976-ban az elsők között váltott színes sugárzásra. Bár 1996-ban levették a képernyőről, 2001 és 2012 között felélesztették a magazint, végül 2012. június 16-án szűnt meg végleg.

Így keletkezett a műsor címe

A tévé szerkesztősége lázasan ötletelt, hogy mi legyen a legújabb magazinjuk címe. Mivel ez a műsor volt a Magyar Televízió negyedik tudományos műsora, valószínűleg azért keresztelték Deltára, mert ez a görög ábécé negyedik betűje.

Megújult a Vezér utca

Január utolsó napjaira véget ért a XIV. kerületi Vezér utca felújítása, a Fogarasi út és a Füredi utca között. A munkák során teljesen új burkolatot kapott az útszakasz, megújult a Fogarasi úti csomópont, valamint kerékpársáv is létesült. Új járdákat épített, valamint új táblákat telepített a BKK, amely felhívta a figyelmet: a műszaki átadás-átvételi folyamat kisebb helyszíni munkákkal, apró hibajavításokkal járhat.

Korlátozó táblák a IX. kerületben

Kikerültek azok a táblák Ferencvárosban, amelyek a kizárólagossági helyeket fogják jelölni az utakon. A kerületi önkormányzat döntése értelmében február 20-ától a városrész parkolóinak 30 százalékát csak a helyi lakosok használhatják este 6 és másnap reggel 7 óra között. Az autósoknak szánt türelmi idő egy hónap, így március közepéig nem büntetnek meg senkit, csak figyelmeztetni fognak.

Új rendszerre áll át a Budapesti Temetkezési Intézet Fotó: Frank Yvette

Szünetel a temetői ügyintézés

Új vállalatirányítási rendszerre áll át a Budapesti Temetkezési Intézet, ebből fakadóan szerdán 16 óráig az összes fővárosi temetőben szünetel a sírhelyek újraváltása, megváltása, temetések megrendelése, valamint minden számlázáshoz kapcsolódó tevékenység. Az átállás ideje alatt a szükséges adminisztrációt folyamatosan végzi a BTI.

Pályázat nyári táborokhoz

Az erzsébetvárosi önkormányzat pályázatot írt ki a balatonmáriafürdői üdülőjébe nyári táborok támogatására. Pályázni a kerületben működő óvodáknak, iskolai alapítványoknak, valamint szociális és gyermekjóléti intézményeknek lehet. A pályázatokat március 1-jéig lehet beadni.

Így közlekedünk kedden

  • Ma estig terelve közlekedik a 15-ös és a 115-ös busz, nem érinti a Dorottya utca (Vörösmarty tér M) megállót.
  • Előreláthatólag e hét vasárnapig marad lezárva az Erzsébet tér, amely miatt több busz közlekedése is változik. A 16-os és 216-os buszok nem érintik a Deák Ferenc téri végállomást, a 15-ös és 115-ös busz pedig az észak-pesti végállomások felé a Kiskörúton közlekedik.
  • Ma éjjel is pótlóbusz közlekedik a 6-os villamos helyett, karbantartás miatt.
  • Útszűkületre számítsanak a Kiskörúton 9 és 18 óra között az Üllői úton kifelé a Kálvin térnél, a Múzeum körúton az Astoriánál, valamint a Bajcsy-Zsilinszky úton kifelé a Deák Ferenc térnél, mert javítják a burkolatot.
Forgatás és delegáció forgatja fel a közlekedést Fotó: Baranyai Attila

Filmforgatás miatt tilos megállni:

  • ma éjfélig a VI. kerületben, a Vörösmarty utca 36–42., valamint a 45–47. számok előtti parkolóban, és az Aradi utca 24–25. számok előtt.
  • ma éjféltől holnap 24 óráig a VI. kerületben, a Csengery utca 54–58. számok előtt és az Aradi utca 19. szám előtti parkolósávban.
  • Ugyancsak filmforgatás miatt időszakosan lezárják 9 és 19 óra között az Aradi utcát a 22. szám és a Vörösmarty utca közötti szakaszon, illetve a Vörösmarty utcát az Aradi utca és az Andrássy út között.

Delegáció közlekedése miatt tilos megállni:

  • ma 7 órától 13 óráig a II. kerületben, a Bem rakpart páros oldalán a Kacsa utca és a Ganz utca között.
  • ma 7 órától 18 óráig a II. kerületben, a Ganz utca páros oldalán a Bem rakpart és a Fő utca között.
  • szerda 12 óráig az V. kerületben, Széchenyi István téren az MTA parkoló területén.

Programajánló: Makktündér csodái

Kedden 9.00-kor és 10.30-kor a Csili Művelődési Központban (XX. ker., Nagy Győry István utca 4–6.) megfejtik a rejtélyt: mi történik, ha egy torkos kis vadmalac elindul a világba, hogy valami jót tegyen? Sikerül neki? A mese végére kiderül, és a gyerekek segítségével Citromka is megtalálja a helyes utat.

Programajánló: A „keleti blokk” filmjei – filmvetítés

Este 6 órakor az Újpesti Ifjúsági Ház új galériájában (IV. ker., István út 17–19.) vetítik a 2020-ban készült Sarlatán című cseh filmet. A csehszlovák gyógynövényszakértő, Jan Mikolášek emberek millióit gyógyította, akiken a valódi orvosok nem tudtak segíteni. Tudásának a felsőbb körökben is híre ment, fasiszta és kommunista vezetők adták az ajtót egymásnak nála, amikor viszont a hatalom számára kellemetlenek lettek a sikerei, koholt vádakkal törtek az életére. A belépés ingyenes.





 





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás