Ennek örülni fogsz, ha Budapesten bárhogy is közlekedsz: végre visszakapjuk a Blaha Lujza teret!





Szombaton egy ünnepség keretében adják át a Blahát a budapestieknek, de folytatódnak a karácsonyi programok is. Íme a hétvége tudnivalói.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.12.09.
VII. kerület I. kerület V. kerület VIII. kerület XI. kerület XIV. kerület XVI. kerület XXIII. kerület ünnepség ez lesz ma közlekedési változások Blaha Lujza tér adventi várakozás Blaha felújítás

Végre! Szombaton visszakapjuk a Blahát

Holnap 14 órától színes programok keretében adják át a Blaha Lujza teret a budapestieknek. Már csak egy napot kell várni, és újra találkozhatunk a Blahán. A tér felújításának első üteme még 2021. július 12-én kezdődött. A rekonstrukciók során többek között megújult az aluljáró, helyére került a tér egyik emblematikus eleme, a gombaszökőkút, új fákat is ültettek, valamint a restaurálási munkákat követően visszakerült a térre az egykori Nemzeti Színházat megidéző emlékkő is.

Új, hangulatos forgószékek is kerültek a Blaha Lujza térre Fotó: BKK

A december 10-ei térátadó ünnepség programjai:

  • 14:00 – Ünnepélyes átadó
  • 14:30 – Band of StreetS utcazenekar
  • 15:00 – Anekdoták a Nemzeti Színházról – Epres Attila és Madarász Éva
  • 15:15 – Találkozz a Mikulással a Mikulástrolin
  • 15:30 – Vibee DJ
  • 16:00 – Lézertricikli – mobiljátékok a házfalon

További újdonságok a Blaháról:

  • Három új gyalogátkelő létesült, így a felszínen mind a négy ágban átjárható lett a kereszteződés.
  • Az új kandeláberek külön erre a térre készültek, hogy ne a fák lombkoronáját világítsák meg a lámpák.
  • Két MOL Bubi-gyűjtőállomás, több kerékpártámasz és hulladékgyűjtő létesült.
  • Megújult a közvilágítási rendszer és új nyilvános WC-t is telepítettek.

Utazók figyelem: menetrendváltás a MÁV-nál és a Volánnál

Vasárnaptól lép életbe a MÁV–Volán-csoport új, 2022/2023-as vasúti és autóbusz-menetrendje. A közlekedési cég figyelt arra, hogy a buszos és vasúti menetrendeket még jobban összehangolják, emellett kiemelt szempont volt az utascentrikusság is. További információk a menetrenddel kapcsolatban a MÁV-csoport honlapján.

© Cseh Gábor
Változik a menetrend a MÁV-nál és a Volánnál is Fotó: Cseh Gábor

Változások egyes HÉV-járatoknál is

  • Vasárnaptól a tanítási időszakban a H5-ös HÉV minden munkanapon azonos időpontban indul. A tanítási szünetek járatainak indulása továbbra is eltér ettől, de szintén egységes lesz. 
  • A H8-as és H9-es HÉV-szerelvények indulás időpontjai kismértékben módosulnak.

Több kerületben is átalakul a közlekedés

Forgalmi változásokra kell számítani ma az I., az V. és a XI. kerületben. Részletes információk a police.hu-n.

Adventi hétvégi programok

Ezüstvasárnap újabb adventi gyertyát gyújtunk az adventi koszorún, ezzel is jelezve, hogy egyre közeledünk a szeretet ünnepéhez, a karácsonyhoz. Ebben a várakozással teli időszakban is sok program várja a szórakozni vágyókat. Ízelítő a kínálatból.

Folytatódnak a karácsonyi vásárok a fővárosban Fotó: Balogh Zoltán

Csak a Mentes Karácsonyi Fesztivál 2022

Legyen az szaloncukor, bejgli, mézeskalács vagy forralt tea – mindezeket mentes verzióban találják meg december 9–10-én az érdeklődők a Radnóti Miklós Művelődési Központban, a Csak a Mentes Karácsonyi Fesztiválon. Több mint 50 kiállító glutén-, cukor-, laktózmentes, vegán, natúr és bioélelmiszerei, natúrkozmetikumai, és egyéb zero waste termékei közül lehet válogatni. A rendezvényen workshop és szakmai segítség is várja a mentes ünnepi finomságokat maguk elkészíteni akarókat.

Vegan Sunday Christmas Market 2022

Vasárnap minden egészséges hozzávalót beszerezhetnek a karácsonyi sütés-főzéshez az érdeklődők, akik még ajándékokat is találhatnak szeretteiknek a Westend Tetőkertjén. Lesznek finom ételek, karácsonyi desszertek és édességek, kézművestermékek, házilag készített szappanok és ékszerek, természetesen minden szigorúan vegánul. Emellett egész napos szakmai beszélgetések is lesznek és workshopok is, ahol különböző vegán finomságokat készíthetnek a rendezvényre ellátogatók.

7. Ronda Pulcsis Futás

Immár 7. alkalommal tartják meg szombaton 10:30-tól a Városligetben a leggiccsesebb felsőben futást a jótékonyság jegyében. Adományozni téli gyerekruhákat és tartós élelmiszert lehet a Wesley János Óvoda, Általános Iskola rászoruló gyerekeinek. A táv 2 kör, 4 km, amit futva vagy gyalog tehetnek meg a résztvevők.

Kézművesprogramok a XI. kerületben

Változatos és izgalmas kézművesprogramokkal várják a gyerekeket pénteken és szombaton a Hegyvidék Bevásárlóközpontban (XI. kerület, Apor Vilmos tér 11.). 

Adventi készülődés Soroksáron

Holnap adventi programokra várja a lakosokat az önkormányzat a XXIII. kerületben, a Hősök terén és Újtelepen is. A részletes program a soroksári önkormányzat Facebook oldalán érhető el.

Karácsonyi vásár Budán

December 9-én sok fiatal magyar alkotó termékével találkozhatunk a Czakó Kertben (I. kerület, Czakó utca 15.). A rendezvényen lesz élő zene és forralt bor is.

Hétvégén is közlekednek az adventi járatok!

December 10-én az 59-es, december 11-én pedig a 69-es villamos vonalán közlekedik az Adventi Villamos. December 10-én és 11-én a 72-es trolibusz vonalán jár a Mikulástroli.

50 éve járt utoljára ember a Holdon

Fél évszázaddal ezelőtt 1972. december 7-én hajnalban emelkedett a magasba az a hordozórakéta, amely az Apolló–17 űrhajó legénységét, a mindeddig utolsó Hold-expedíció személyzetét vitte a kozmoszba. Az Apolló–17 holdkompja 1972. december 11-én 19:54:58 világidőkor szállt le a Taurus-Littrow területen. Ez volt az utolsó alkalom, hogy ember járt a Holdon. A NASA 2024-re tervezi a nagy visszatérést.

Ma búcsúztatják Zámbó Jimmy édesanyját

Pénteken délután 2 órakor vesznek búcsút a 96 éves korában elhunyt Zámbó Annától a cinkotai temetőben. A szertartáson Zámbó Jimmy legszebb dalai szólnak majd. Zámbó Jimmy édesanyja még november végén került kórházba.

December 9-én tartják Zámbó Anna temetését Fotó: Bors




 





Ezeket olvastad már?
Lassan révbe ér a kaposvári család

Lassan révbe ér a kaposvári család

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

38 éve történt az atomkatasztrófa: a radioaktív felhő Magyarországot is elárasztotta

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Tömegeknek nem jött álom a szemére: narancsszínű objektumok bukkantak fel az éjjeli égen

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Városháza: romos az épület, sehol a zöld park, Karácsony Gergely a saját portáján sem tudott rendet tenni 5 év alatt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás