RETRO RÁDIÓ

Kitöltötted az online a népszámlálást, mégis csöngetnek a számlálóbiztosok? Ez az oka!





Sokan nem tudják: ha becsönget a kérdezőbiztos, még akkor is van tennivalónk, ha már online kitöltöttük a kérdőívet. De nyugalom, nem kell újra kitölteni, csak egy kód kell neki… Azt viszont muszáj megadni, mert a népszámlálásban való részvételre törvény kötelez minket.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.08.
Fontos tudnivalók

A számlálóbiztosok november 20-ig keresik fel a háztartásokat, akár hétvégi napokon is. Aki nincs otthon, kap egy értesítőt, ráírva a következő felkeresési kísérlet időpontját, a telefonos elérhetőségüket, a nevüket és az azonosító számukat. Hívjuk fel a telefonszámot, így egyeztethetünk velük egy másik időpontot.

November 20-ig a számlálóbiztosok az otthonukban keresik fel azokat, akik korábban online nem válaszoltak a kérdésekre Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Ha már kitöltöttük, az igazoló kódot kell megadni

Ha online már kitöltöttük a kérdőívet, és kapunk egy ilyen felszólítást, akkor a papíron lévő telefonszámon tudjuk bediktálni a kitöltést igazoló kódot. Az online kérdőív kitöltésének végén, a beküldést követően kaptunk egy ilyen kódot. Ezzel tudjuk igazolni, hogy a kérdőívet nemcsak kitöltöttük és elmentettük, hanem be is küldtük.

Mi van, ha nincs meg a kód?

Aki nem rendelkezik ilyen kóddal, az a [email protected] e-mail-címen kérheti a pótlását. A levél tárgyába azt írjuk, hogy „Visszaigazoló kódot kérek”, a levél szövegébe pedig a pontos lakcímet és a kérdőív kitöltéséhez használt 12 jegyű belépési kódot.

Kötelező a részvétel

A törvény szerint a népszámlálásban kötelező a részvétel, és 200 ezer forintig terjedő közigazgatási bírság sújtja, aki a kötelező statisztikai adatszolgáltatást nem teljesíti.

A számlálóbiztosoknak van igazolványuk, igazolniuk kell magukat!

A rendőrség figyelmeztet: vannak csalók, akik számlálóbiztosnak álcázva akarnak lakásokba bejutni. Ezért mindig ellenőrizzük a számlálóbiztosok személyazonosságát! Minden számlálóbiztosnak saját, névre szóló, egyedi azonosítószámmal rendelkező számlálóbiztosi igazolványa van, amely a személyazonosságot igazoló fényképes okmánnyal, tehát a személyi igazolvánnyal, útlevéllel vagy jogosítvánnyal együtt érvényes. Amikor a számlálóbiztos becsönget, fel kell mutassa a számlálóbiztosi igazolványát. Ha kérjük, hogy igazolja magát a személyét azonosító igazolvánnyal is, akkor ennek a kérésnek is eleget kell tennie. A számlálóbiztosokat a népszámlálás teljes időszakában működő, ingyenesen hívható információs telefonszámon (+36-80-080-143) is ellenőrizhetjük. A számlálóbiztosok hétvégén is becsöngethetnek.

A számlálóbiztosok ilyen nyakba akasztható igazolvánnyal rendelkeznek Fotó: Rákóczy Ádám

Hogyan zajlik a kérdések megválaszolása?

Nem vagyunk kötelesek beengedni a számlálóbiztost a lakásba. A kérdéseket a lakás előtt, az udvaron vagy akár a folyosón is megválaszolhatjuk – de ez persze kényelmetlen, mert közel fél óra is lehet egy 2-3 fős háztartás esetében. Az adatszolgáltatás egy lakáskérdőív kitöltésével indul, majd a személyi kérdőív következik az otthonunkkal, majd a lakásban lakókkal kapcsolatos kérdésekkel. A válaszolás kötelező, kivéve azokat, amelyek a nemzetiségi hovatartozásra, az anyanyelvre, a családi, baráti közösségben beszélt nyelvre, a vallásra, az egészségi állapotra, a fogyatékosságra kérdeznek rá.

Ilyen értesítőt kapnak azok, akiket a személyes adatfelvételnél a számlálóbiztos nem talált otthon Fotó: Ripost

Az adatokat elektronikusan, tableten rögzítik a biztosok, majd a kérdőív befejezése után beküldik azokat a KSH-nak. A kérdőív beküldése után a kérdőív vissza nem nyitható, azon adatmódosítás a továbbiakban nem végezhető, azt titkosítják és csak statisztikai adatfeldolgozásra használják fel. A népszámlálásban való részvétel alig fél órát vesz igénybe.

A levélen található az online belépéshez szükséges kód, valamint a hasznos információk is Fotó: Ripost

A számlálóbiztosok titoktartási nyilatkozat aláírásával vállalják, hogy a kapott válaszokat, illetve a tudomásukra jutott egyéb információkat bizalmasan kezelik, azokat más személynek nem adják át, valamint, hogy az adatszolgáltatóval folytatott beszélgetést semmilyen eszközzel nem rögzítik. November 20. és 28. között már csak a települési jegyzőknél jelentkezve, pótösszeírás keretében lehetséges részt venni a népszámlálásban.

További információkat a nepszamlalas2022.hu oldalon találsz.





Ezeket olvastad már?
Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Dráma a játszótéren: 6 éves kislányt támadott meg egy megvadult kutya a II. kerületben

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Rettenetes tragédia: az iskolája előtt késelték halálra a 15 éves diákot

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Egész Európa csodálni fogja a Városliget legújabb tárlatát

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás