Megúszhatják az Erzsébetvárosban verekedő amerikai katonák

Kiderült, kik voltak annak a speciális egységnek a tagjai, akikkel még a szórakozóhely sokat látott biztonsági őrei sem bírtak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.26.
VII. kerület balhé erzsébetvárosban

Mint a Metropol elsőként megírta, megdöbbentő verekedés történt Budapesten: amerikai elitkatonák okoztak botrányt az Akácfa utcai Instant-Fogas nevű szórakozóhelyen. A NATO kötelékében hazánkban tartózkodó speciális alakulat katonái durván összeszólalkoztak külföldi turistákkal. Az amerikai katonák állítólag speciális kiképzésük elemeit is felhasználva verekedtek.

Az Instant-Fogasban verekedtek a tengerészgyalogosok Fotó: Google Maps

Időközben kiderült: a verekedők az Egyesült Államok budapesti nagykövetségét és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok voltak. A Magyar Nemzet információi szerint az USA nagykövetsége együttműködik a nyomozó ügyészekkel, ám a katonákat csak az amerikai hadsereg igazságügyi szervei vonhatják felelősségre, mivel Magyarország - a NATO-ban szokásos módon - lemondott erről a jogáról. Az Egyesült Államok és hazánk között 2019-ben megkötött védelmi együttműködés egyik törvényi szakasza ugyanis kimondja: Magyarország elismeri annak különleges fontosságát, hogy az USA hatóságai fegyelmi felügyeletet gyakoroljanak a fegyveres erők tagjai felett.

Csak emberölés és nemi erőszak esetén állhatnak magyar bíróság elé

Ez azt jelenti, hogy ha egy amerikai katona Magyarországon szabálysértést, bűncselekményt követ el, a magyar hatóságok automatikusan nem járhatnak el vele szemben. Azonban súlyos bűncselekmény, például nemi erőszak, emberölés esetén a magyar hatóságok az amerikai fegyveres erők illetékes hatóságainak küldött írásbeli nyilatkozattal visszavonhatják a joghatóság gyakorlásáról való lemondást. A verekedő katonák ügye azonban nem tartozik a súlyos bűncselekmények közé – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség jelenleg minősített garázdaság miatt ismeretlen tettes ellen folytat eljárást.

Szó szerint kiütötték ellenfeleiket

A verekedést rögzítették a romkocsma biztonsági kamerái, a felvételeket átadták a nyomozó ügyészeknek. A képek szerint a civil ruhás tengerészgyalogosok szóváltásba keveredtek egy külföldiekből álló társasággal, ami dulakodásba, majd verekedésbe torkollott. A tengerészgyalogosok szó szerint kiütötték a velük szemben állókat, a szórakozóhely biztonsági őrei pedig riasztották a kerületi rendőröket, mivel látták, hogy kiképzett, harcedzett férfiakról van szó.

Az amerikai tengerészgyalogság a világ egyik legjobban kiképzett harci egysége (Képünk illusztráció) Forrás: Wikipedia

Nem tudni, hazarendelték-e balhés katonákat

A rendőri intézkedésnek egyik verekedő fél sem állt ellen, a rendőrkapitányságon az is kiderült, hogy az előállítottak a budapesti nagykövetséget és más amerikai érdekeltségeket védő tengerészgyalogosok, akik egyik hazatérő társukat búcsúztatták. Azt egyelőre nem erősítették meg, hogy a verekedés résztvevőit hazarendelték-e már az Egyesült Államokba, ahogy az ilyen esetekben szokás.

Egy nyugalmazott diplomata a Magyar Nemzetnek elmondta: a tengerészgyalogosok a nagykövetség adminisztratív technikai állományába tartoznak. Külön igazolványuk van, ám nem élveznek diplomáciai, csak funkcionális mentességet. Ez azt jelenti, hogy csak saját katonai hatóságaik járhatnak el velük szemben.

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás