Nagy könnyebbség! Jelnyelven is kitölthető a nemzeti konzultáció





Immár államilag elismert a siket közösség anyanyelve, a jelnyelv, melyből már nyelvvizsga is tehető. A Metropol egy siket országgyűlési képviselőt, illetve az Európai Parlament első siket képviselőjét kérdezte arról, hogy miként látják saját, illetve a siketek és nagyothallók tágabb közösségének helyzetét.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.11.09.
a jelnyelv mindenkié

Dr. Kósa Ádám, a Fidesz európai parlamenti képviselője és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége elnöke. Siketként az első ügyvéd és az első európai parlamenti képviselő, aki jelnyelven kommunikál.

Kósa Ádám jelnyelvi tolmáccsal vagy írótolmáccsal kommunikál a többi képviselővel az Európai Parlamentben Fotó: MTI

„Az idegen nyelvként letehető, államilag elismert magyar jelnyelvi vizsga azt jelzi, az állam számára a magyar jelnyelv ugyanolyan értékű, mint bármely más hangzó nyelv és elismeri, hogy a magyar siket emberek anyanyelve a magyar jelnyelv. Ez önmagában egyedülálló és a magyar siket közösség nyelvi kisebbségként való elismerését is jelenti” – mondta lapunknak dr. Kósa Ádám, aki jelnyelvi tolmáccsal vagy írótolmáccsal kommunikál a többi képviselővel.

Elmondása szerint körülbelül 10-15 ezer embernek anyanyelve a magyar jelnyelv. Ide számolják azokat is, akik siket családba születtek és így a magyar jelnyelvet ismerték meg először. A képviselő szerint a többségi társadalom úgy tud segíteni a jelnyelvet használóknak abban, hogy az eddigieknél jobban megértsék egymást, hogy megtanulják a jelnyelvet.

Dr. Tapolczai Gergely hasonlóan vélekedik.

„Mivel jelen pillanatban csak jómagam használok jelnyelvet a parlamentben, mint az Országgyűlés első siket képviselője, a többiekkel elsősorban jelnyelvi tolmácsok segítségével kommunikálok” – nyilatkozta dr. Tapolczai Gergely.

A magyar kormány 2010 óta több fontos intézkedést is hozott, az egyik legnagyobb projekt a Kontakt Jelnyelvi Tolmácsszolgáltatás, ami internetes alapú, videós jelnyelvi tolmácsszolgáltatást jelent. „A megyei és fővárosi jelnyelvi tolmácsszolgálatok folyamatos szolgáltatást látnak el, segítve a hallássérült ügyfeleket. Fontos feladat a további minőségi jelnyelvi tolmácsok képzése, továbbképzése, hogy legyen megfelelő kapacitás” – mondta a képviselő.

Dr. Tapolczai Gergely az Országgyűlés első siket képviselője Fotó: MTI

Sokkal több fogyatékkal élő dolgozik, mint 10 éve

Magyarországon minden második megváltozott munkaképességű, fogyatékkal élő embernek van munkája, míg tíz éve csak 18 százalékuk dolgozott – mondta a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára szeptemberben Budapesten, a Nagyothallók Világszövetségének kongresszusán. Fülöp Attila elmondta: a kormány célja, hogy a fogyatékossága miatt akadályokba ütköző emberre ne jótékonykodásra szorulóként tekintsenek, hanem elhárítsanak előle minden akadályt, hogy a társadalom teljes jogú tagja lehessen. Ehhez biztos megélhetés, munka kell és minél teljesebb fizikai, valamint infokommunikációs akadálymentesítés.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás