RETRO RÁDIÓ

„Nagyon örülünk neki! Az egekbe mentek az árak” – Várják az idősek a nyugdíj-kiegészítést – Videó!





Fontos részleteket osztott meg a novemberben már esedékes nyugdíj-kiegészítő emelésről és a prémiumról Szentkirályi Alexandra közösségi oldalán. A Metropol megkérdezte a budapesti nyugdíjasokat, mit szólnak a juttatáshoz.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.11.
őszinte vélemény

A 4,5 százalékos emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a tizenharmadik havi nyugdíj, illetve tizenharmadik havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár – hangsúlyozta posztjában a kormányszóvivő. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni. Az emelt nyugdíjak és a nyugdíjprémium postai kézbesítés esetén egyszerre, a megszokott napon, míg banki átutalás esetén a pluszösszegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg. A postai utalványon a november havi ellátás mellett a január–október hónapokra és a 13. havi nyugdíjra, tizenharmadik havi ellátásra járó 4,5 százalékos emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel majd – ismertette Szentkirályi Alexandra.

Szentkirályi Alexandra a közösségi oldalán jelentette be a nyugdíjjal kapcsolatos információkat – Fotó: Facebook

A nyugdíjprémiumra jogosultak köre

A nyugdíjprémium azokat a nyugdíjasokat illeti meg, akik 2021. év legalább egy napján, valamint 2022 novemberében is öregségi nyugdíjban, mezőgazdasági járadékban részesülnek, ha az öregségi nyugdíjkorhatárt már 2022. előtt betöltötték, vagy özvegyi nyugdíjban (kivéve az ideiglenes özvegyi nyugdíjat), árvaellátásban vagy szülői nyugdíjban részesülnek.

Így számíthatjuk ki a nyugdíjprémiumot

A nyugdíjprémium összegét 0,5 (a 2022. évre várható GDP-növekedés 4 százalékos mértékének 3,5-del csökkentett összege) és a jogosult személy november hónapra folyósított nyugellátása 25 százalékának, de legfeljebb 20 000 forintnak a szorzata adja. Amennyiben a jogosult több, nyugdíjprémiumra jogosító ellátásban is részesül, a nyugdíjprémium összegét ezen ellátások együttes összege után kell kiszámolni – olvasható a Magyar Államkincstár oldalán, már minden részlet megtalálható.

Banki átutalás esetén a pluszösszegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg – Foto: Kallus György/Világgazdaság

A novemberi kiegészítő emelés

2022 januárjában a nyugdíjak és más ellátások 5 százalékkal, majd 2022. június 1-jétől – 2022. január 1-jei visszamenőleges hatállyal – további 3,9 százalékkal emelkedtek. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott, fogyasztói árnövekedésre vonatkozó adatok alapján 2022. november hónapban 4,5 százalékos emelésről döntött a kormány.

„A 85 ezer forintos gázszámlára, meg a 35 ezer forintos villanyszámlára!”

A Metropol arra volt kíváncsi, hogy ki mit szól az emeléshez és mire fogja fordítani a következő hónapban esedékes nyugdíj-kiegészítést.

Kalocsai István: „Nagyon jól jön, minden fillér jól jön!”

István örül minden egyes forintnak – Fotó: Metropol

Judit: „Örülök neki. Ugye ennek mindig van helye… Valószínűleg a karácsonyi családi ajándékozásra.”

Rauschenberger Antal: „Jónak tartom a kormánytól. Meg a kormány összes intézkedését. Hogy a családokat segítik. Mert végül is pengeélen járunk ezzel a háborúval, meg az EU-val is ugye harcolni kell. Úgyhogy le a kalappal!

Szerepi Józsefné: „Nagyon örülünk neki. Az egekbe mentek az árak. A gyerekeknek vásárlásra költöm, meg ilyesmi. Meg nem vonok meg magamtól semmit, szeretem a gyümölcsöt!”

Szerepi Józsefné a unokáira költi a pluszpénzt – Fotó: Metropol

Ida: „A 85 ezer forintos gázszámlára, meg a 35 ezer forintos villanyszámlára! Nem mondom meg, mennyi a nyugdíjam, mert nem fedezi ezt!”

Jakab Istvánné: „Nagyon örülünk neki, minél több legyen, mert a nyugdíjam sajnos elég kevés. Szerintem a karácsony előtti bevásárlásra. Nagyon felmentek az élelmiszerárak, nagyon meg kell gondolni, hogy egy nyugdíjas mit vásároljon.”

Mohácsi Lajos: „Köszönöm szépen Orbán Viktornak, mert nagyon rendes! Örülök, nagyon örülök, szívemből örülök!

Mohácsi Lajos köszönetét fejezete ki Orbán Viktor miniszterelnöknek – Fotó: Metropol

Pál: „Nagyon kicsi a nyugdíjam, úgyhogy nagyon jól jön.”

József: „Én kifizetem belőle a rezsit, ha telik. Örülünk neki, mert kell a pénz, de a duplája is elkelne.”





Ezeket olvastad már?
Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Szénné égett holttestre bukkantak a csendes zsákutcában – Videó

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Most kaptuk: kizuhant egy 3 éves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Hova lett Kispesten az orvosi rendelő pénze?

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Ahelyett, hogy örült volna, lecsapta a lottónyertes a telefont, amikor közölték vele a jó hírt

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás