RETRO RÁDIÓ

Ekkor érkezik a megemelt nyugdíj és a nyugdíjprémium





Szentkirályi Alexandra Facebook-oldalán osztotta meg, mikor és mennyi pénzre számíthatunk a megemelt nyugdíj és a nyugdíjprémium kapcsán.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.09.
gondoskodás

Fontos információkat osztott meg Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán. Ebből kiderül, mikor és mennyi pénzre számíthatnak a nyugdíjasok a megemelt nyugdíj és a nyugdíjprémium kapcsán. A kormányszóvivő közölte:

  • Az emelt nyugdíjak és a nyugdíjprémium postai kézbesítés esetén egyszerre, a megszokott napon, míg banki átutalás esetén a pluszösszegek a november havi ellátástól külön, november 11-én érkeznek meg.
  • A 4,5%-os emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a 13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár. A többletet mindenki automatikusan megkapja, nem kell külön kérni.
  • Ekkor érkezik a pénz

    2022. január 1-jéig visszamenőleges hatállyal 4,5%-os kiegészítő emelést hajt végre a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság. Felemelik a rokkantsági járadék összegét, gondoskodnak az életüktől és szabadságuktól politikai okból megfosztottak életjáradékának kiegészítő emeléséről, valamint a nyugdíjprémium és egyszeri juttatás kifizetéséről. A 4,5%-os emelés nemcsak a havonta rendszeresen járó ellátásra, hanem a 13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás idei évben kifizetett összegére is jár.

    Postai kifizetés esetén a november havi emelt összegű ellátás, a nyugdíjprémium, az egyszeri juttatás, a 2022. január–október hónapokra járó emelés és a 13. havi nyugdíjra, illetve 13. havi ellátásra járó 4,5%-os emelés a novemberi nyugdíjjal együtt, a szokásos nyugdíjkifizetési napon kerül kifizetésre.

    A postai utalványon a november havi ellátás mellett a január–október hónapokra és a 13. havi nyugdíjra, 13. havi ellátásra járó 4,5%-os emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, illetve az egyszeri juttatás összege elkülönítetten szerepel.

    Bankszámlára történő utalás esetén a november havi ellátás összegétől elkülönített tételként jelennek meg a pluszösszegek (azaz a január–október hónapokra és a 13. havi nyugdíj, tizenharmadik havi ellátás összegére járó emelési különbözet, valamint a nyugdíjprémium, egyszeri juttatás összege). Az utalások november 11-én (pénteken) kerülnek ügyfeleink számláin jóváírásra.

    A nyugdíjprémium összegét a 2022. évre várható GDP-növekedés 4 százalékos mértékének 3,5-del csökkentett összege (0,5) és a jogosult személy november hónapra folyósított nyugellátása 25 százalékának, de legfeljebb 20 000 forintnak a szorzata adja. Ez azt jelenti, hogy a nyugdíjprémium kiszámításához nem lehet a törvényben meghatározott 20 000 forintnál nagyobb összeget alapul venni abban az esetben sem, ha a folyósított nyugdíj egynegyed része ennél magasabb összeg.

    A novemberi kiegészítő emelés

    Ha az éves várható nyugdíjas fogyasztói árnövekedés és a januári nyugdíjemelés mértékének különbözete 1 százalékpont fölötti, akkor november hónapban – január 1-jéig visszamenőleg – kiegészítő nyugdíjemelést kell végrehajtani.

    2022 januárjában a nyugdíjak és más ellátások 5%-kal , majd 2022. június 1-jétől 2022. január 1-jéig visszamenőleg további 3,9%-kal emelkedtek. A Központi Statisztikai Hivatal által kiadott, fogyasztói árnövekedésre vonatkozó adatok alapján 2022. november hónapban 4,5%-os emelésről döntött a kormány.

    2022. január 1-jéig visszamenőleg 4,5%-kal emelkednek azok az ellátások, amelyekre a 2022. január 1-jei emelés járt. Az emelés a korábban kifizetett 13. havi nyugdíj, illetve 13. havi ellátás összegére is jár.

    További részleteket IDE KATTINTVA olvashatsz.





    Ezeket olvastad már?
    Rosszul lett a kocsiban, a zajvédő falnak csapódott – Sokáig senki sem állt meg segíteni a felborult autósnak Székesfehérváron

    Rosszul lett a kocsiban, a zajvédő falnak csapódott – Sokáig senki sem állt meg segíteni a felborult autósnak Székesfehérváron

    Mi az igazság, tényleg öngyilkosok lehetünk ezektől a gyógyszerektől?

    Mi az igazság, tényleg öngyilkosok lehetünk ezektől a gyógyszerektől?

    Orbán Viktor: A kommunisták akartak így elhallgattatni!

    Orbán Viktor: A kommunisták akartak így elhallgattatni!

    Huszonhat évet kellett várni: előkerülhetett a vidámpark mellett megfojtott csecsemő gyilkosa

    Huszonhat évet kellett várni: előkerülhetett a vidámpark mellett megfojtott csecsemő gyilkosa

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás