Fél évig nem törődött a fővárosi vezetés a kukásokkal, napokon belül elönthet mindent a szemét





Nem közeledtek az álláspontok tegnap sem a munkabeszüntetést folytató FKF-dolgozók és a cég vezetősége között. A munkások az embertelen munkakörülményekre és a megalázóan alacsony fizetésekre panaszkodnak.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.06.
Szemétválság

A Metropol információi szerint Mártha Imre, a Budapesti Közművek (BKM) vezérigazgatója szerda reggel 9-re ígérte, hogy kimegy BKM alá tartozó Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Ecseri úti telephelyére, hogy a dolgozók 10 fős delegációjával tárgyaljon.

„A vezérigazgató úgy sem jön ide, tegnap sem volt neki fontos” – vélte az egyik munkás. A közművezér 3 órás késéssel futott csak be, mivel előtte egy PR-akción vett részt, ahol maga is beállt szemetet szedni.

A helyszínen várakozók elmondták: az elmúlt fél év során folyamatosan jelezték a problémákat az BKM felé, a cégvezetés azonban nem törődött velük.

„Ha nem változnak a munkakörülményeink, addig nem kezdünk el dolgozni. Annyira felemelkedtek az árak, hogy nem tudjuk eltartani a családot, 250 ezer forintból nem lehet megélni” – mondta egy munkás.

A Metropol információi szerint a tárgyaláson nem közeledtek az álláspontok, így folytatódik a „kukássztrájk”.

A tárgyalás eredményét várják a munkások az FKF Ecseri úti telephelyén

Mártha Imre egy PR-akció kedvéért előkerült

Miután két napig senki nem állt szóba az FKF dolgozóival, és Budapestet elöntötte a szemét, váratlanul előkerült Mártha Imre, a milliárdos közműcégvezér. Egy kukásautót vezetett be a telephelyre, majd néhány óra múlva természetesen egy luxusautóval távozott, elmenekülve a kérdések elől. A karján egy kétmillió forintos Breitling luxusórát viselt, ezzel is megalázva a munkásokat.

Mártha Imre 3 órás késéssel érkezett meg a tárgyalásra egy kukásautót vezetve... Fotó: Metropol
...aztán egy luxusautóval távozott Fotó: Metropol

Karácsony Gergelyék kirúgással fenyegetik a sztrájkoló kukásokat

A dolgozók a munkabeszüntetéssel az állásukat kockáztatják, hiszen a fővárosi cég baloldali vezetése többször is kirúgással fenyegette őket. Az FKF a hivatalos közleményében is utalt erre, amikor azt írták: „…a jogellenes vad sztrájkot a munkáltató nem tartja megfelelő és célravezető eszköznek. A Budapesti Közművek felkérte az érintett munkavállalókat, hogy a munkát haladéktalanul vegyék fel”.

Nyílt levelet intézett egy elkeseredett munkás az FKF vezetőségéhez

A Metropol birtokába került az az elkeseredett hangú nyílt levél, amit egy szemétszállító munkás tett közzé két hete az FKF vezetőségének címezve a cég szakszervezeti Facebook-csoportjában. A levélben a dolgozó azt írta, hogy a tagság nagy része a jelenleg a váltáson gondolkodik, és ha nem lesz drasztikus változás a bérekben, tömeges elvándorlás várható. A szemétszállítók gyakran esőben, hóban, fagyban végzik a nehéz fizikai munkát, amiért csupán 220-250 ezres nettó fizetést kapnak – írta a munkás. „Nekünk is drága lett az élet, nem csak az irodai dolgozóknak! A gépjárművezetők másfél milliós jogosítvánnyal, két másik emberért felelve keresnek 220 ezer forintot? Ez botrányos és elfogadhatatlan!” – áll a levélben.

Kirúgások, megfélemlítés, pocsék munkakörülmények

Egy másik BKM-dolgozó, aki 26 éve dolgozik rakodóként, lapunknak azt írta: az FKF dél-pesti üzemében folyamatos félelem és pocsék munkakörülmények uralkodnak. Az üzem vezetője nemrég azonnal kirúgott egy kukást, aki nem vállalta el a túlórát.

„Dél-pesten kvázi rettegünk az üzemvezetőtől” – nyilatkozta a dolgozó. – „Az öltözők és zuhanyzók a 80-as éveket idézik, csótányosak, sokszor nincs meleg víz, a dolgozók elől például a kulturált vécéket lezárják, és csak az irodistáknak van higiénikus vécé... Sok mindent ígért már a cégvezetés, de mióta Mártha Imre van, még jobban hullik szét minden. Ide ültette a haverjait, jól fizető pozíciókba. Erre van pénz, meg a korrupt közbeszerzésekre” – számolt be a rakodó.

Hozzátette: nem megfelelő a hulladékbegyűjtő gépek műszaki állapota sem, ami miatt üzemi balesetek száma kiugró, amit szerinte a vállalatvezetés letagad.

Fotó: Metropol

Két ember munkáját végezte, rosszul lett

Egy lapunknak nyilatkozó volt alkalmazott a vezetés embertelenségére panaszkodott.

Előfordult, hogy a szelektív szemét leszedése közben lett rosszul az egyik srác. Cukorbeteg volt, és egyedül küldték ki rakodni. Ez teljesen szabálytalan, mert mindig két embernek kell rakodnia. Aznap már nem is tudta folytatni a munkát, a járatnak vissza kellett jönnie vele” – mondta a férfi.

NHKV: a BKM ne vezesse félre munkavállalóit és a közvéleményt

A Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) közleményt tett közzé, amelyben a FKF tegnapi közleményére reagált, miszerint a fővárosiak által befizetett hulladékgazdálkodási díjak nem jutnak el maradéktalanul hozzájuk.

„Az NHKV Zrt. (...) a hulladékgazdálkodási közszolgáltatás finanszírozására vonatkozó közfeladatát a jogszabályoknak megfelelően látja el, s a jogszabályban rögzített fizetési kötelezettségét valamennyi közszolgáltató felé fizetési határidőn belül teljesíti, késedelmes fizetésbe nem esik. Társaságunknál nincs lejárt, kifizetetlen szolgáltatási díj számlája a fővárosi cégnek. Az NHKV évek óta minden szolgáltatási díj számlát határidőben vagy határidő előtt kifizet. (...) Visszautasítjuk a fővárosi cég állításait, és kérjük, hogy ne vezesse félre munkavállalóit és a közvéleményt” – szólított fel a társaság.

Fővárosi Fidesz: minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie

„Különösen álságos Karácsony Gergelytől, hogy korábban támogatta a brüsszeli szankciókat, annak következményei miatt azonban már a kormányra mutogat!” – írta Facebook-oldalán a Fidesz–KDNP fővárosi képviselőcsoportja. – „A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a főváros tulajdonában van, vagyis minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie! Vagy ellenkező esetben miért jár neki a többmilliós fizetés és jutalom?” – tette fel a kérdést a fővárosi frakció.





Ezeket olvastad már?
Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Itt a mérleg Karácsony Gergely ígéreteiről: nem tud mivel kampányolni, mert öt évig nem csinált semmit – a csődön kívül...

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Teherbe ejtett egy 14 éves lányt, kőkemény ítélettel sújtotta a bíró

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Fia gördeszkájával verte agyon a feleségét, amíg a rendőrök az ajtóban álltak

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Egy év után nézte vissza Petra az egyik videóját – rémisztő, mit fedezett fel: „Beleborzongtam, amikor megláttam”

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás