Jelentős változás történt 30 éve! Ezek a dolgok tűntek el Budapest köztereiről

1992-ben fontos változások kezdődtek meg azzal, hogy eltávolították a korábbi rendszerhez köthető szobrokat, de történt még más is szeptember 14-én, mutatjuk, hogy mi.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.09.14.
II. kerület IV. kerület XVI. kerület XVII. kerület XVIII. kerület XIX. kerület ez lesz ma

30 éve kezdték el a korábbi rendszer szobrainak eltávolítását

1992-ben e napon kezdődött el a kommunista rendszerhez köthető emlékművek eltüntetése a közterekről. Október 18-ra a szobrok eltávolítása be is fejeződött. A politikai rendszerváltás után, 1990–1991-ben egyre gyakrabban vetődött fel az előző rendszerhez köthető köztéri műalkotások eltávolításának, valamint a kommunista politikusokról elnevezett utcák átnevezésének kérdése. A legtöbb utcát az Antall-kormány nevezte át, míg a legkevesebbet a Bajnai-kormány. Eddig összesen 487 utca neve változott meg. 1992-ben elkezdődhetett az emlékjelek eltávolítása, amelyek közül mindegyiket eltüntették. Az egyetlen kivétel a Szabadság téren álló szovjet emlékmű volt, amely jelenleg is a helyén áll. A szobrok azonban nem tűntek el véglegesen, ugyanis Budatétényben létrehozták a Memento Parkot, ahol meg lehet tekinteni a közterületekről eltávolított kommunista rendszerhez köthető emlékműveket.

A Kun Béla emlékmű eltávolítása az I. kerületi Vérmező sarkáról Fotó: MTI

Önálló parkban a szocializmus emlékei

A területen 42 szobor, emlékmű látható, melyeket az 1945–1989 közötti kommunista kultúrpolitika elvárásai szerint állítottak fel Budapest utcáin és terein. Megtekinthetők többek között a „Magyar–szovjet barátság” és a „Felszabadulás” allegorikus emlékművei. Itt ad egymásnak örök randevút Lenin, Marx és Engels, Dimitrov, Osztapenko kapitány és Kun Béla. A 2006-ban készült '56-os emlékmű tetején a forradalom alatt ledöntött Sztálin-szobor csizmájának méretarányos mása is látható. Ráadásként a pénztár mellett egy korabeli rádión munkásmozgalmi dalok szólnak, és egy kiállított Trabantba be is lehet ülni.

Münnich Ferenc utca le, Nádor utca tábla fel Fotó: MTI

A legismertebb utca- és térnévváltozások

  • Népköztársaság útja - Andrássy út
  • Engels tér - Erzsébet tér
  • Marx tér - Nyugati tér
  • Moszkva tér – Széll Kálmán tér
  • Felszabadulás tér - Ferenciek tere
  • Lenin körút - Erzsébet körút, Teréz körút
  • Mártírok útja – Margit körút
  • Dimitrov tér – Fővám tér
  • Tanács körút – Károly körút
  • November 7. tér – Oktogon
  • Majakovszkij utca – Király utca
  • Gorkij fasor – Városligeti fasor
  • Tolbuhin körút – Vámház körút
  • Vörös Hadsereg útja – Hűvösvölgyi út
  • Ma máshogy kell közlekedni a II. kerületben

    Filmforgatás miatt forgalmi változásokra kell számítani a II. kerületben. Tilos megállni szeptember 14-e 24 óráig a II. kerületben, a Tárogató út 72. és 84. számok között. A Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri a járművezetőket, hogy a megváltozott forgalmi rend szerint, fokozott figyelemmel közlekedjenek!

    Faltól falig takarítás a IV. kerületben

    Ma és holnap a káposztásmegyeri Lóverseny téren és környékén faltól falig takarítás végeznek. A köztisztasági akciót az újpesti önkormányzat a Budapesti Közművekkel közösen végzi majd el.

    A IV. kerületben tisztítják ma az utcát és a járdát is Fotó: Ferencváros

    Véradás Kispesten

    Szerdán 11 és 18 óra között véradókat vár a Magyar Vöröskereszt a KöKi Terminál 2. emeletére. Ha szeretnénk vért adni, ne hagyjuk otthon személyi igazolványunkat, lakcímkártyánkat és tajkártyánkat.

    Múzeum+ Matisse

    Folytatódik a Szépművészeti Múzeum Múzeum+ programsorozata, amelyen szeptember 14-én a 20. század modern festészetének egyik legjelentősebb mestere, Henri Matisse művészete lesz fókuszban. Az eseményen különböző programok várják az odalátogatókat.

    Múzeum+ Matisse kiállítás a Szépművészeti Múzeumban Fotó: Facebook

    Szünet lesz a XVII. kerületi kormányablakban

    Informatikai eszközök éves karbantartása miatt szerdán szünetel az ügyfélfogadás a XVII. kerületi kormányablakban. A szervizelés ideje alatt a XVI. kerületben a Baross Gábor utca 28–30. és a XVIII. kerületben az Üllői út 445. szám alatt fogadják az ügyfeleket.

    Szerdán ne akarjunk ügyet intézni a XVII. kerületi kormányablakban Fotó: Vas Népe

    150 éve tombolt a „fekete halál” Magyarországon

    1872-ben ezen a napon tört ki az utolsó nagy kolerajárvány hazánkban. A statisztikai adatok szerint több mint 400 ezren betegedtek meg, és közel 250 ezren haltak meg. A kolera főbb tünetei többek között a hasmenés, a hányás és a kiszáradás.

    Top hírek









    Hírlevél-feliratkozás