Programkavalkádot hoz a pünkösdi hétvége

Nem érdemes otthon tölteni az ünnepet. Országszerte lesznek események nemcsak a felnőttek, hanem a kisebbek és a nagyobbak számára is.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.04.
III. kerület XI. kerület XVI. kerület rendezvények

Hétvégi programkavalkáddal érkezik a pünkösd

A mozgó ünnep a húsvétot követő ötvenedik napon van. A keresztények ezen a jeles napon az egyház születésnapjára és a Szentlékek kiáradására emlékeznek, ám az alkalomhoz számos, elsősorban a termékenységhez kapcsolódó népszokás is kötődik. Ilyenkor választják meg például a pünkösdi királyt is a legények közül, az ügyességi versenyeken nyújtott eredmények alapján.

Idén is megtartják a csíksomlyói búcsút, megtelik majd a Kissomlyó és a Nagysomlyó közötti nyereg MTI/Veres Nándor

Újra lesz csíksomlyói búcsú, a MÁV vonatokat is indít

Idén június 3–6 között tartják Székelyföldön a csíksomlyói búcsút, ahová több százezer zarándokot várnak, akiknek egy részét a találkozó helyszínére a Székely Gyors és a Csíksomlyó Expressz szállítja. A közös szerelvény feldíszített mozdonya idén a 125 éve született, Kossuth-díjas székely-magyar író, Tamási Áron előtt tiszteleg.

Pünkösdi emlékezés Szentendrén

Június 5–6 között tartják a szentendrei skanzenban a Pünkösdi Örökség Ünnepét. A két napon át tartó eseményen izgalmas népi bemutatók, színpadi produkciók, kézműves-foglalkozások, zenei és táncos programok várják a résztvevőket a hagyományos ételek, a karcagi birkapörkölt és bajai halászlé mellett.

Pünkösdi hagyományokat elevenítenek fel Szentendrén Fotó: Bánkúti Sándor

1Kárpát-medence Fesztivál

Vasárnapig élvezhetjük a Kárpát-medence kulturális sokszínűségét az A38-as hajón, ahol lesznek pop-, elektronikus, indie rock és népzenei fellépők is.

27. Duna Karnevál

Június 3–12 között két helyszínen tartják az idei táncos rendezvényt, amelyen a megszokott karneváli hangulatról a nemzetközi és hazai fellépők, hivatásos és amatőr táncegyüttesek gondoskodnak.

Dzsesszdallamok Szentendrén

A pünkösdi hétvégén Jazz Est-eket tartanak Szentendrén, ahol hazai és külföldi előadók is fellépnek.

A gyerekeket a Hajógyári-szigetre várják

Június 4–19-ig gyerekzsivajtól lesz hangos az Óbudai-sziget, ahol kézműves-foglalkozások, színházi és bábelőadások, sőt még táncház is várja a gyerekeket.

Most nem a bulizóké, hanem a gyerekeké lesz a Hajógyári-sziget Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Beindul a strandszezon

Budapest egyetlen dunai strandja, az SHO Beach már várja a strandolni vágyókat a Kopaszi-gáton. A vízminőséget rendszeresen ellenőrzik, a biztonságra pedig úszómester, valamint vízimentő is ügyel. Június 4-én, a pünkösdi hétvégén ünnepi nyitvatartással nyitja meg kapuit a XVI. kerületben az Erzsébetligeti Uszoda és a Szentmihályi Uszoda is.

Itt az igazi strandidő!

A nap szerelmesei a víz mellett is tölthetik a hétvégét, hisz szikrázó napsütést ígérnek, eső nem várható. A hőmérséklet mindkét nap 25–32 fok között alakul, de az UV-B-sugárzás magas lesz.

Top hírek

Hírlevél-feliratkozás