Mától nem kell maszk és védettségi igazolvány sem: fontos ez a nap, itt van minden tudnivaló





A Metropol összeszedte, hogy mik a legfontosabb tudnivalók a hétfői napról. Mint például, hogy mit nem kell már hordani mától, és mióta lottózunk... Ma évforduló!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.07.
ez lesz ma

A sikeres védekezésnek, a lakosság átoltottságának köszönhetően, valamint a járvány ötödik hullámának visszahúzódása miatt a kormány kivezeti a még hatályban lévő járványügyi korlátozásokat. A vendéglátóegységek dolgozóinak sem kell maszkot viselniük munkájuk során. A fentieken túl megszűnik minden olyan korlátozás, amely védettségi igazolványhoz kötötte valamely hazai szolgáltatás igénybevételét.

Nem kell a védettségi igazolvány Fotó: MTI

Szintén feloldják a Magyarország területére történő beutazással kapcsolatos korlátozásokat is. Ugyanakkor a védettségi igazolvány kiállítására és érvényességére vonatkozó szabályok nem változnak. Ennek oka, hogy azok az uniós Covid-igazolványra vonatkozó szabályozással összhangban lettek kialakítva. Az uniós országok pedig továbbra is maguk határozzák meg, hogy Covid-igazolványhoz kötik-e az országba való belépést. Aki külföldre készül, mindenképpen nézze meg az adott ország járványügyi szabályait!

Itt szűnt meg a kötelező maszkviselés

– a tömegközlekedési eszközökön

– az üzletekben

– a bevásárlóközpontokban

– a postákon

– az ügyfélszolgálatokon

– a színházakban

– a mozikban

– a múzeumokban

– a sportrendezvényeken

  • VIGYÁZAT, az egészségügyi intézményekben még kell a maszk!
  • Itt nem kell már védettségi igazolvány:

    – sportrendezvény

    – kulturális rendezvények

    – zenés-táncos rendezvények

    – 500 főnél nagyobb létszámú szabadtéri rendezvények

    65 éve húzták ki az első lottószámokat

    1957-ben ezen a napon tartották az első lottósorsolást, több mint másfél millió szelvény érkezett az Ötöslottóra. Telitalálat nem született, viszont hét embernek négyese volt. A MEDOSZ kultúrotthonba délután fél ötre hirdetett eseményen ünnepi műsor vezette be az első lottósorsolást. Manapság a sorsolásokat már a tévében közvetítik, az Ötöslottó számainak a húzását szombaton esténként lehet látni. Múlt hétvégén nem volt öttalálatos, így ezen a hétvégén már 1,575 milliárd forint lesz a főnyeremény.

    A legnépszerűbb a lottó Fotó: Metropol

    Az első szerencsejáték Magyarországon: a totó

    Nem a lottó volt az első hazánkban játszható játéktípus. 1947. október 19-én Magyarországon az emberek már kipróbálhatták a totót. Az első totószelvények 3 forint 30 fillérbe kerültek. A játékosoknak 12 főmeccset és 4 pótmeccset kellett megtippelniük. A szelvények egyhasábosok voltak, nyereményt a 12-es, a 11-es és a 10-es találatokra fizettek.

    Elmarad a szirénapróba

    Március 7-én 11 órakor tartották volna a hangos üzemű, teljes körű szirénapróbát, amely azonban az ukrajnai helyzetre tekintettel ebben a hónapban biztosan elmarad, mivel a katasztrófavédelem nem szeretne pánikot kelteni a lakosság körében. A legközelebbi szirénapróbát áprilisban tartják.

    Mától igényelhetik a támogatást a gazdák

    Péntekig igényelhetik azok a gazdák a rendkívüli támogatást, akiknek a január 30-ai viharos időjárás jelentős károkat okozott a gazdaságában. A támogatás mértéke az agrárkamara által igazolt kár összegének legfeljebb 80 százaléka lehet. A gazdáknak a kérelmet az államkincstáron keresztül elektronikus úton kell benyújtaniuk.

    A koronavírus-járvány mellett, a gazdáknak a szélsőséges időjárással is fel kell vennie a harcot Fotó: Facebook/Nagy István

    Véradás a VIII. kerületben

    Ma 12–18 óra között várják a véradókat a Corvin Plazába. A véradáshoz szükséges a személyi igazolvány, a lakcím- és a tajkártya.

    Tankolási limit

    A Shell után a Mol is korlátozásokat vezetett be benzinkútjain a folyamatos és zavartalan ellátás érdekében. Mindenki 100 literig tankolhat a kutakon, ami egy átlagos járműnek elég.

    Már a Mol is korlátozásokat vezet be Fotó: Metropol/KB

     





    Ezeket olvastad már?
    „Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

    „Valami megszállta” – Őrült módon próbálta eltünteti áldozatát a férfi

    Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

    Most jött: szörnyű tragédia történt a Gyáli úton

    49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

    49-szer mártotta bele a kést a férfi 10 közös gyermekük édesanyjába

    Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

    Szörnyekre panaszkodott a 3 éves kislány, sokkoló felfedezést tettek a szülei – Videó

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás