Viszlát maszk, viszlát védettségi igazolvány, íme a legfrissebb intézkedések





Kivezeti Magyarország a koronavírus-járvány miatti korlátozások döntő többségét, mivel a járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.03.03.
új szabályok

Kovács Zoltán Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tartotta meg a csütörtöki Kormányinfót, ahol beszámoltak a kormány legújabb intézkedéseiről és bejelentéseiről.

A miniszterelnök úr is lent van a határnál, illetve Szentkirályi Alexandra a karitatív tanács kapcsolattartójaként is éppen a keleti határnál van” – számolt be róla Kovács Zoltán, hogy miért ők tartják a mai Kormányinfót.

Magyarország nem folyik bele a háborúban

„Kárpátalja érdekében indokolt, hogy ne küldjünk fegyvereket és katonákat Ukrajnában. A határon túli magyarok biztonsága a legfontosabb a számunkra. A 18 és 60 év közötti férfiak sajnos már nem hagyhatják el az országot. A kormány álláspontja az, hogy Magyarország biztonsága az első, és hogy ne sodródjunk bele a háborúban” – nyilatkozta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Az ukrán menekülteknek minden segítséget megad Magyarország

A kormány támogatja és koordinálja a civil szervezetek segítségnyújtását a menekültek számára. Emellett Magyarország minden Ukrajnából érkező menekültnek nyitva tartja a határt.

120 ezer ember lépett át eddig a határon Magyarországra” – árulta el a miniszter. Hozzátette: „Hat csomópontot nyitottunk a határon, illetve folyamatos az együttműködés a helyi kormányhivatalokkal. Emellett a Híd a Kárpátaljáért akció támogatására 200 millió forint gyűlt össze adományokból. Korábban 600 millió forint értékben küldtünk élelmiszert és higiéniai eszközöket és üzemanyagot a határra. Nemcsak azokat segítjük, akik elmenekültek, hanem azokat a honfitársainkat is, akik otthon maradtak Kárpátalján.”

Magyarország minden segítséget megad az ukrán menekülteknek Fotó: Knap Zoltán/Bors

Magyarország minden szankciót támogat, amit az unió többi tagja támogat, elítéljük Oroszország agresszióját, a háború elfogadhatatlan eszköz a viták rendezésére” – foglalta össze a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

12 önkormányzatot kártalanított a kormány

Az osztrák és magyar Sberbank tönkrement, 70 ezer betétesnek volt itt a bankbetétje, 100 ezer euróig 10 napon belül kártalanítják a számlatulajdonosokat. Ezt meghaladó betétekkel rendelkezett 12 önkormányzat is, őket a kormány kártalanította.

A járvány ötödik hulláma a végéhez közeledik

Gulyás Gergely bejelentette, hogy a vírus miatti korlátozások döntő többségét kivezetik.

„Megszűnik a maszkviselési kötelezettség hétfőtől.”

„A munkáltató nem írhatja elő a kötelező oltást innentől a munkavállaló számára, kivéve két területen, a szociális és az egészségügyi dolgozók számára, illetve a nyugdíjasotthonokban, kórházakban indokolt a maszkviselés fenntartása. Kivezetjük a védettségi igazolványokra vonatkozó szabályokat” – mutatott rá a politikus.

A pedagógusoknak is megszűnik a kötelező oltás az állami iskolákban is” – árulta el később újságírói kérdésre Gulyás Gergely.

Az egészségügyi vészhelyzetet fent tartják május elejéig, hogy a kormány cselekvőképessége megmaradjon.

Megszabadulhatunk végre a maszkviselési kötelezettségtől Fotó: shutterstock

Gulyás Gergely véleménye Márki-Zayról

„Nehéz épeszű jelzővel illetni azt a magatartást, amit a határon túli honfitársainkról mondott. Egy olyan országról, mint Ukrajna, amelyet megtámadott Oroszország, azt nyilatkozza a baloldal miniszterelnökjelöltje, hogy az ott élő kárpátaljai magyarok oroszbarátok. Az ilyen emberre önkormányzati munkát sem biztos hogy kellene bízni, nem hogy egy ország vezetését” – mondta el a miniszter.

Márki-Zay most a kárpátaljaiakba rúgott bele Fotó: Török János/Délmagyarország

Magyarország nem fog fegyvert szállítani az országon keresztül

„Amíg a háború tart, Magyarország nem fog fegyvert, vagy katonákat szállítani Ukrajnába” – szögezte le Gulyás Gergely a baloldali pletykákkal ellentétben.

Ekkora forrás áll rendelkezésre a menekültek megsegítésére

A kormány felső határ nélkül biztosít minden forrást a menekültek megsegítésére. Harmadik országból érkezettek közül szinte senki nem akar maradni, főként olyan magyarok maradnak nálunk, akiknek vannak itt rokonaik” – nyilatkozta Gulyás Gergely.

Gulyás Gergely megköszönte a karitatív szervezeteknek a segítséget, és kifejtette, hogy kormány 1 milliárd 350 milliós támogatást nyújtott eddig a nagyobb segítő szervezeteknek. Emellett pedig korábban 600 millió forint értékben küldött higiéniai eszközöket és élelmiszert, illetve üzemanyagot a kormány a határra.

Kovács Zoltán rámutatott, hogy ezek mellé még 282 millió forint jött össze az adományvonalakon keresztül. A biztonságos működés érdekében az ukrajnai magyar nagykövetség munkatársai elhagyták Kijevet.

„Átköltözött a kijevi magyar nagykövetség Lembergbe” – mondta el a miniszter.

A paksi erőmű nélkül sokkal drágább lenne az energia

„Diverzifikációra van szükség. Mi minden törekvést támogatunk 30 éve, ami arra vonatkozik, hogy több forrásból is tudjunk szerezni nyersanyagot. Atomenergia nélkül többet kellene fizetni mindenkinek a rezsiért holnaptól. Ha Paks nem lenne, négyszeresére növekedne a rezsiköltség, évente 92 ezer 147 forintról -> 356 ezer 693 forintra. Egy évben a jelenlegi árakon az az energiamennyiség, amit Paks 1 megtermel, ez ha a szabadpiacról szereznénk be, az 1200 milliárd forinttal kerülne többe” – fejtette ki a miniszter.

Gulyás Gergely megnyugtatott mindenkit, hogy van elegendő gáz elraktározva Magyarországon.

„A stratégiai tározókban 54,5 százalékos a töltöttségi arány. Minimum 3 hónapig elegendő, de lehet ez több is, fogyasztás függvénye” – mondta el a miniszter újságírói kérdésre.

Magyarország képes a határait megvédeni

Gulyás Gergely elárulta, hogy a magyar haderő képes megvédeni az ország határát, továbbá NATO-tagként ehhez segítséget is kapnánk. „Ha közvetlen támadás ha érné az országot, akkor a NATO szerződése alapján az országunk is védelmet élvezne” – mutatott rá a miniszter.

Mi lesz a menekültek jövője?

Újságírói kérdésre elárulta Gulyás Gergely, hogy minden segítséget megadnak a menekültek számára ahhoz, hogy letudjanak telepedni Magyarországon.

„Jeleztük az igényünket Brüsszel felé, hogy támogassák Magyarországot a menekültek befogadására tett erőfeszítésében. Természetesen a letelepedés kulcsa a munkavállalás, a magyar nemzetpolitika az, hogy senkit nem fogunk lebeszélni arról, hogy később hazatérjenek Kárpátaljára. Aki akar maradni, annak szívesen segítünk azzal, hogy munkalehetőséget biztosítsunk a számukra, hogy hosszú távon itt tudjanak maradni Magyarországon. Cégekkel is szívesen együtt dolgozunk, a külügyminisztérium segíteni fog olyan lakhatást is biztosítani, hogy a munkahely közelében tudjanak élni a külhoni magyarok, illetve a külföldi menekülteknek is, akik itt telepednének le” – fejtette ki a pozitív híreket a politikus.

Karácsony Gergely és a zuglói parkolási botrány

Karácsony Gergely volt Zugló polgármestere még azokban az években, amikor a parkolási botrány történt. Újságírói kérdésre kifejtette Gulyás Gergely, hogy mi a véleménye a főpolgármester és a botrány kapcsolatáról és hogy tudomása lehetett-e a bűncselekményekről Karácsony Gergelynek.

„A főpolgármesternek eddig csak a politikai felelőssége állapítható meg, hiszen ekkor ő vezette a kerületet. Amíg ki nem derülnek a részletek, addig tartom magam ahhoz, hogy ő nem vett részt a bűntényben, ameddig ez nem derül ki, addig vádakat én nem szeretnék megfogalmazni vele szemben. Viszont az ő felelőssége, hogy amíg ő volt a kerületben a polgármester, addig ilyen jellegű korrupciók történhettek ott” – mondta el a baloldal mutyibotrányáról a véleményét Gulyás Gergely.

Karácsony Gergely háta mögött, vagy a tudtával történhetett a parkolási mutyi Fotó: Teknős Miklós/Magyar Nemzet

A Metropol is tett fel kérdéseket Gulyás Gergelynek a Kormányinfó során, ezeket változtatás nélkül közöljük:

Metropol: Az első kérdésem arra vonatkozna, hogy mi a véleménye arról, hogy Karácsony Gergelynek már a második kulcsemberéről derült ki Mártha Imre után most Korányi Dávidról, hogy az itteni fényűző életük és a milliós fizetésük mellett Floridában és New Yorkban tartanak fent luxus- ingatlanokat, miközben a főváros pénzhiányra hivatkozva szerelte le kukák ezreit, a BKF-nál sorozatos elbocsátások vannak, a BKK-automatákról nem is beszélve?

„Két jogos elvárás fűzhető minden közszereplő tevékenységéhez, az egyik az, hogy azzal eltudjon számolni, amije van, és megtudja mondani, hogy hogyan jutott hozzá, a másik pedig az, hogy ha valaki olyan kampányokat csinál, hogy az önmagában, hogy valaki gazdag, mint a magyar baloldal hajlamos volt, akkor önmagát is szembesítse a korábbi sajátnak mondott álláspontjával” – mondta el válaszában Gulyás Gergely.

M: A zuglói parkolási botránnyal kapcsolatban a Metropol saját újságírói kint voltak Zuglóban, és végeztünk egy nem reprezentatív, de széles körű felmérést a zuglói autósok között, és az derült ki, hogy a kerületben nyílt titok volt évek óta, hogy a parkolási pénzek az érintett szocialista politikusok zsebében landoltak. Ezzel kapcsolatban, hogy lehet, hogy csak most történt bármilyen intézkedés?

„Tekintettel arra, hogy a nyomozás még tart, és a gyanúsítás, és a vádemelés az ügyészséghez tartozik, az ítélkezés pedig a bírósághoz, így csak azt tudom mondani, hogy ha igaz az, ami a gyanú szerint fenn áll, akkor kár, hogy nem történt meg korábban és jó, hogy most megtörtént. Egészen egyszerűen azért, mert egy olyan parkolási maffiát működtetett a baloldal Zuglóban a gyanú szerint, ami hozzájárult ahhoz, hogy ne az önkormányzat gazdagodjon, hanem néhány baloldali politikus” – árulta el a miniszter.

M: Említette a válaszok alatt, hogy a védettségi igazolványt kivezetik. Ez akkor azt jelenti, hogy idén nyáron korlátozás nélkül rendezhetik meg a több tízezres zenés rendezvényeket, fesztiválokat?

„Ez azt jelenti, hogy hétfőtől nincs szükség semmilyen rendezvényen való megjelenéshez a védettségi igazolványra. Reméljük, hogy ez nyáron sem fog megváltozni. Természetesen a kormány továbbra is figyeli, hogy a járványügyben történik-e változás és lesz-e hatodik hullám és ha igen, akkor az lesz-e olyan komoly, mint a második vagy a harmadik hullám volt. Ennek tekintetében hozunk döntéseket, de reméljük, hogy erre nem lesz szükség” – fejtette ki a a politikus a részleteit a védettségi igazolvány kivezetésének.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás