RETRO RÁDIÓ

„Elviselhetetlen a szag és a mocsok”, teljes a káosz a Józsefváros szívében, a lakók már nem tudnak itt élni





Két éve szenvednek a VIII. kerületi Auróra utcában élők többek között az üvegvisszaváltó miatt, amelynek a környékén a gyakran ittas kétes alakok mindent összepiszkítanak, esténként pedig az utcában lévő szórakozóhely látogatói miatt elviselhetetlen a helyzet.



Megosztás
Szerző: Katona Diána
Létrehozva: 2021.07.01.
VIII. kerület Botrányos állapotok

Állandósulni látszanak a közbiztonsági és tisztasági problémák a Józsefvárosban, ami nemcsak a drogosok, hanem a hajléktalanok és alkoholisták tanyája is lett...

Nem sokkal azután, hogy a Metropol több cikkben is bemutatta, hogyan züllik le újra a hírhedt „Nyóckerré” Pikó András irányítása alatt a kerület, most pedig egy újabb problémás környék lakói keresték fel a szerkesztőségünket. Az ott élők szerint a II. János Pál pápa tér melletti Auróra utca állapota leírhatatlanul elkeserítő. Az utcát elálló csövesek, az elviselhetetlen bűz, a hangoskodó fiatalok és a hozzájuk kapcsolódó utcai vizelés mostanra általános problémát jelent, ami ellen a lakókon kívül úgy tűnik, nem tesz senki semmit. Kondorné Galambos Szilvia, Havasi Ágnes és dr. Pálovics Emese felkereste a Metropolt, hogy elmeséljék milyenek a szomorú mindennapok a VIII. kerület kis utcájában.

Az utca táblája (Fotó: Metropol/KB)

Mitől rosszabb az Auróra, mint a többi utca?

Az utcában két társaság is megkeseríti az ott élők mindennapjait: az egyik egy kerthelyiséghez, a másik egy üvegvisszaváltóhoz kötődik.

Az utcában és a kerületben lakók már nem tudják, hogy kihez fordulhatnának” – kezdte Emese.

„Az utca egyik végen nyitottak évekkel ezelőtt egy vegyesboltot, ami fokozatosan egy üveg- és dobozvisszaváltóvá vált, ami az egész városból odavonzza a gyűjtögetőket. A vegyesbolt végül picit arrébb költözött, és most itt maradtunk ezzel a visszaváltóval, ami körül folyamatosan elviselhetetlen a szag és a mocsok” – magyarázta az utcához közeledve Ági.

Sorban állnak az üvegvisszaváltó előtt (Fotó: Metropol/NZ)

Az üvegvisszaváltó előtt beszélgetve megcsapott minket a bűz, ami miatt meg is állapítottuk, hogy milyen jó dolog volt az eddigi kötelező maszkhasználat...

„Nem tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk”

„Egyszer, amint a bolt mellett ácsorogtunk, hirtelen egy fickó kifutott a boltból. Megállt két parkoló autó között, felnézett és ránk mosolygott” – mesélte Ágnes. – „Majd mindenki döbbenetére letolta a gatyáját, leguggolt, és odapakolt egy nagy adagot. Majd mint aki jól végezte dolgát, felpattant, miközben felhúzta a nadrágját újra ránk mosolygott, majd visszaszaladt a boltba. Nem tudtuk, hogy sírjunk vagy nevessünk.

Alig jutottak haza

Az utcában közlekedni sem könnyű, mivel az utat gyakran elállják az üvegvisszaváltónál sorban állók, és gyakran atrocitások is érik a lakókat.

Gyakran közlekedni sem lehet, hiszen mindenki össze-vissza vár a sorára (Fotó: Facebook)

„A múltkor alig tudtam hazajutni tőlük. Nem lehetett bemenni tőlük a kapun, sőt voltak, akik direkt az utamat állták. Az volt a szerencsém, hogy a szomszédom a nagy kerülgetés és az üvegvisszaváltósok inzultálása árán eljutott a kapuig, amit addig tartott nekem, amíg gyorsan beslisszoltam” – mesélte Szilvi.

Saját maguk próbálnak takarítani

Az Auróra utca lakói megunták az áldatlan állapotokat és a mocskot, megpróbálták takarítani a kapualjak környékét, de a sorban álló tömeg azt gyakran megnehezítette.

Volt, hogy a férjemet kellett hívnom, mert beszólogatnak és nem állnak arrébb, hogy tisztíthassam az aszfaltot” – idézte fel Szilvia. – „Elképesztő némelyikük, bár akadt olyan is, aki elhúzta az agresszív barátját, hogy ne tudjon minket zaklatni.”

A szórakozók is az utcán végzik a dolgukat

A lakók bosszúságát tovább tetézi, hogy egy olyan közösségi kert költözött az utcába, amit bárki kibérelhet. Gyakoriak a hangzavarok, és az sem ritka, hogy az ott résztvevők a telek egyik sarkában végzik a dolgukat, amit a terület körüli lakásokból az ott élőknek végig kell néznie, ha éppen az ablakban állnak, vagy kiülnek egy kávéra a teraszukra.

Segítséget kértek, de senki nem tesz semmit

A rendőrség többször is volt már itt razziázni, de nem találtak olyan súlyú bűncselekményt, ami miatt intézkedni tudtak volna. Az elviselhetetlen közállapotokért a kerületi önkormányzat a felelős, de tőlük hiába kértek a lakók segítséget. Az többször is előfordult, hogy fél napra kitakarítottak, de aztán estére visszaállt az eredeti, rettenetes állapot. A lakók egymás között azzal viccelődtek, hogy „onnan tudni, hogy ellenőrzés jön, hogy hirtelen óriási takarítás kezdődik az üvegváltó előtt”… A környékbeliek azért fordultak a Metropolhoz, mert szeretnék, ha végre nem lenne bűz, és élhetővé válna az utca.

Az elképesztő állapotokat meséli éppen Ági és Szilvi (Fotó: Metropol/KB)

A hírhedt „Nyócker”

A „Nyócker” az előző vezetés fejlesztéseinek hála egyszer már végleg eltűnni látszott, de a kerületieknek most ismét több helyütt a saját kezükbe kellett venniük a sorsukat. A Metropol több cikkben is foglakozott a józsefvárosiak felháborodásával, hiszen a lakóhelyük lassan élhetetlenné kezd válni a sok hajléktalan és drogos miatt. Az összetett problémára leginkább a Teleki tér 7.-ben tervezett drogambulancia ügye hívta fel a figyelmet. Ezek a kezdeményezések máshol jól tudnának működni. A VIII. kerületben azonban minden más. Itt mindenki pontosan tudja, hogy melyik kapualjakban árulják drogot, ezért igyekeznek ezeket elkerülni. A környék lakói attól tartanak, hogy a helyzet az egész országból idevonzza a drogfüggőket, akik aztán megtelepednek, és hajléktalanként folytatják az életüket a „Nyócker” utcáin.





Ezeket olvastad már?
Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Fordulat a tragikusan elhunyt 8 éves kislány ügyében, komoly döntést hozott a család

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Nagypéntekre készülünk, fontos határidők is lejárnak

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Romhalmaz maradt az újpalotai ámokfutó után - egy fekete Mercedest keresnek

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Ordító szél és nyárias napsütés - két évszak találkozik húsvétkor

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás