RETRO RÁDIÓ

Visszatért a régi nyócker: drogostanya, hajléktalantábor

Panaszkodnak a lakók, mert újra vonzza a drogosokat és a hajléktalanokat a VIII. kerület. Mit művel a baloldali kerület- és városvezetés errefelé?Megosztás
Szerző: metropol
2021.06.09. 09:00
VIII. kerület elborzasztó

Elképesztő a látvány az utcán: egyre gyakrabban látni fetrengő drogosokat és drogosokból lett hajléktalanokat a VIII. kerületben. Amikor interjúzni mentünk a Metropolt megkereső panaszkodó lakosokkal, akkor is beszívott tőlünk pár méterre egy drogos, majd ráájult a betonasztalra a Teleki téren…

Éppen szundikáló drogos (Fotó: Metropol/KB)

Panaszkodnak a helyiek

A helyiek kétségbeesettek, mert pár év javulás után a kerület kezd megint olyan lenni, mint a régi, hírhedt „nyócker” idején. A közterületeket folyamatosan bepiszkító drogosok és hajléktalanok egyre nagyobb problémát jelentenek. Az itt élők úgy érzik, hogy veszteség nélkül nincsen menekülő útvonal a „nyócker” és a Teleki tér környékéről. A helyiek gyakran már egymással veszekednek, mivel segítséget nem kapnak.

Arról, hogy hogyan élik meg a kerület légkörét, három helyi nő, Schnierer Anita, dr. Pálovics Emese és Nyerky Zsani mesélt a Metropolnak.

Nyerky Zsani, Schnierer Anita és dr. Pálovics Emese közösen sétálgat a Teleki téren (Fotó: Metropol/KB)

„Pár éve volt egy időszak, amikor elkezdett a rossz nevű nyolcadik kerületből Józsefvárossá válni ez a rész, de most újra elkezdett romlani a helyzet” – mondta el Anita kétségbeesve.

Felháborodás lett a Pikó-féle drogambulancia-ügyből

A józsefvárosi problémákra a drogambulancia ügye hívta fel a figyelmet. A Teleki tér 7. lakói eleinte csak egy „józan kávézóról” szereztek tudomást, ahol drogosokon segítenének rehabilitációval és munkalehetőséggel. Csak később derült ki, hogy drogambulancia is nyílna szinte teljesen egy helyen a kávézóval. Ettől pánikba estek a környéken: attól tartanak, ez az egész országból ide, a város közepére vonzaná a drogosokat, akik aztán itt maradnak, és hajléktalan lesz belőlük…

Az ügy miatt két lakossági petíció is elindult, egyiket dr. Pálovics Emese, a másikat pedig Schiener Anita indította.

Nyílt titok, melyik kapualjban lehet drogot kapni

„Hogy lehetne itt józan környezetet nyújtani, hogy ha valaki átsétál a következő utcába, már bármilyen szert tud magának vásárolni?” – mondta Nyerky Zsani, aki szerint a kerületben nyílt titok, hogy melyek azok a kapualjak, ahol bárki, bármit beszerezhet…

Úgy tűnik, Pikó meghátrált, de a helyiek nem kapnak infókat

A helyiek attól félnek, hogy egy újabb „drogos” intézmény idevonzaná az egész országból a kábszereseket, akik aztán hajléktalanként itt maradnának…

Úgy vélik: a cél ugyan helyes, de nem a város közepén kellene újabb ilyen intézményeket nyitni, hanem a város szélén. Most nem tudják, mi a helyzet, a kerületi vezetők ellentmondásos nyilatkozataiból úgy tűnik, a rehab nem, csak a „józan kávézó” fog megnyitni – de ennek sem örülnek, mert úgy vélik: egyre több drogost vonz majd a környékre.

Egyre mocskosabbak az utcák

A közös költség egyre csak nő, hiszen a takarítónő sem vállalja már a mindennapos ürüléktakarítást... Zsanett arról mesélt, hogy rendszeressé vált az, hogy az emberek bárhova ürítenek, ahova tudnak – „Gyakran nem is tehetnek róla a gyógyszereik, illetve függőségük miatt, de ez rajtunk még nem segít. Mindennapos látvány, hogy valaki az utcán végzi a dolgát. Nekünk, környékbelieknek így ki kellett fejleszteni egy különleges képességet, hogy ne lépjünk bele az emberi ürülékbe” – zárta a beszélgetést Emese, aki elkeseredett, mi lett megint a „nyóckerből...”

Lassan már az egész kerületben mindenhol emberek fetrengenek (Olvasói fotó)

A helyiek petícióztak, Pikóék ködösítenek

A Teleki tér 7. környékén élők sokáig semmilyen tájékoztatást nem kaptak a készülő rehabról, aztán egyszer tartottak egy szűk körű lakossági fórumot, ahová állításuk szerint nem engedtek be mindenkit. Ezután petíciók indultak, az összegyűjtött 610 aláírást leadták, de választ nem kaptak – „Itt tartunk most, alakul egy civil csoport, és jogi úton számon fogjuk kérni Pikó Andrást, amiért mellőzi a helyiek véleményét és újabb terhelést rak a nyakunkba, holott elég program működik jelenleg is” – mondta lapunknak Zsani.

„Megdöbbentő módon, Pikó András polgármester a lakók megkérdezése nélkül, egyedül döntött arról, hogy drogközpontot kíván telepíteni a Teleki téren élő lakók otthonainak tőszomszédságába. A baloldali polgármester a végsőkig ragaszkodik a drogközponthoz, láthatólag fontosabb ez az ügy számára, mint a józsefvárosi emberek képviselete” – írta Vörös Tamás, a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője. Aztán úgy tűnik, a helyiek felháborodása és a sajtóvihar hatására Pikó Andrásék meghátráltak, a polgármester kiadott egy közleményt – amiből viszont nem derül ki pontosan, mi fog történni.

„A református misszió velünk egyetértésben azt a döntést hozta, hogy eláll a Teleki tér 7-be tervezett nappali ellátás megvalósításától – miközben valamennyi szereplővel együttműködésben folytatjuk egy olyan megoldás keresését, amely segítséget jelent a szenvedélybetegeknek és a támogatásra szorulóknak. Köszönjük a református misszió rugalmasságát, amely lehetővé teszi, hogy a lakókkal együtt folytatva a tervezést, megvalósuljon a józan kávézó terve.” – írta a polgármester a Facebook-oldalán. Vagy lehet, hogy a „józan kávézó” mégis megnyílik, hiába tiltakoznak a lakók?

Nem tudjuk, mikor nyílik meg a kávézó, valószínűleg csak észrevesszük majd” – mondta Emese, majd mindhárman csalódottan közölték, hogy tulajdonképpen a drogambulancia sem biztos, hogy meghiúsult, csak valószínűleg más helyet kap majd...

Egy drogos: nappal a parkban

A helyzet komolyságát nagyon jól mutatja, hogy amíg az interjúkat készítettük a Teleki téren, egy férfi mellettünk „szenderedett el” valamilyen szer segítségével: tekerte, majd elájult… A mai „nyóckerben” sajnos ez fényes nappal is hétköznapi látvány.

Délutáni pihenő (Fotó: Metropol/KB)

 

Ezeket olvastad már?
Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Pornót posztolt exéről bosszúból egy nő

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Sokkoló felismerés, férfi nemi szervet talált egy benzinkutas

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Több millió forint értékű szexjátékszert loptak el

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Újabb kínai léggömböt észleltek, ezúttal Latin-Amerika felett

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás