RETRO RÁDIÓ

Megmutatjuk, így nyitnak szombaton a teraszok





Valószínűleg már ma elérjük a három és fél millió beoltottat, így a kormány korábbi döntése értelmében szombaton vélhetően kinyithatnak a teraszok – tájékoztatott Gulyás Gergely miniszter a Kormányinfón. A Metropol összegyűjtötte, milyen szabályokat kell betartania a vendégeknek, és milyet a vendéglátósoknak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.04.23.
Fontos tudnivaló

A vendéglátóhelyek teraszai öt órától este fél tízig lehetnek nyitva, a kijárási tilalom pedig 23 órára módosul. A védelmi intézkedések megszegése azonban bírsággal jár. A bértámogatás május hónapra is jár a vendéglátóhelyek számára, de a kormány hatezer milliárd forintos alapot hoz létre a gazdaság széles körű újraindításához – többek közt ezeket jelentette be Gulyás Gergely a tegnapi Kormányinfón.

Ezeket a szabályokat kell betartani a teraszokon

  • a teraszok, kerthelyiségek reggel öttől este fél tízig lehetnek nyitva;

  • a teraszokon és kerthelyiségekben tartózkodó vendégeknek nem kell maszkot viselni;

  • a vendéglátóhelyek belső területein a maszk kötelező, ott csak a megrendelt étel és ital elviteléhez, illetve a mellékhelyiségek használatához szükséges ideig lehet tartózkodni;

  • a vendéglátóhely üzemeltetője és alkalmazottja az üzlet teljes területén köteles a maszkot viselni;

  • a védelmi intézkedések betartásáról az üzemeltető köteles gondoskodni;

  • szabálytalanság esetén a vendéglátó üzlet ellen 100 ezertől 1 millió forintig terjedő bírság szabható ki, de akár az ideiglenes bezárás is elrendelhető;

  • a védelmi intézkedéseket megszegő vendégekkel szemben 5 ezertől 500 ezer forintig terjedő bírság szabható ki.
  • Első a biztonság

    Jakob Kekelidze, a belvárosi Hachapuri Étterem séfje, menedzsere már a nyitás napján nagy forgalomra számít, lapunknak elárulta: náluk első a biztonság.

    – Mi regisztráltunk egyébként az oltásra, jelenleg azt is várjuk, hogy felvehessük a vakcinát. Annyi biztos, hogy mind a konyhán, mind a teraszon maximálisan odafigyelünk a biztonságra. Az asztalok között 2 méter távolság lesz, a pincéreken pedig maszk. Biztosítjuk a kézfertőtlenítési lehetőséget – tájékoztatott a séf.

    (Fotó: Hachapuri Étterem)

    Akadozik a beszerzés

    – Mi elkezdtük a felkészülést, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a beszállítókkal. Hordós sört még nagyon nehéz beszerezni, mert a sörgyártók sem tudták, hogy mikor kezdjék el lefejteni a sört. Úgyhogy lehet, hogy amilyen sört mi szeretnénk, az még nem lesz – mesélte Balassa Dávid, a Cafe Intenzo tulajdonosa, aki ezek ellenére nagyon bizakodik abban, hogy innentől belendül minden, de tudja, hogy biztos lesz még fennakadás.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

    Utolsó simítások Újpesten

    A Kabin alkalmazottjai nagyon örülnek, hogy a jó idő beköszöntével végre kinyithatnak. Tegnap már itt is gőzerővel folytak az előkészületek.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

    Ráncfelvarrás a Fellinin

    A Fellini Római Kultúrbisztró festéssel készült a nyitásra, hogy mire a hely újra megtelik vendégekkel, minden szép és tiszta legyen.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

    Egy limonádés már tegnap „kinyitott”

    Dalma és Nelli már tegnap „kinyitották a limonádés standjukat„ a Római-parton. Mint az a fotón is látszik, nagy forgalomra készültek, zöld vászontáskájukban egy egész napra elegendő mennyiséget vittek. Úgy tűnik, forgalmuk is volt bőven, papírtálcájuk alaposan megtelt apróval.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

    Ezt gondolják a budapestiek

    A nyitást nemcsak a vendéglátósok, de a vendégek is nagyon várják.

    Zdravics Gigi: Szerintem már jót fog tenni mindenkinek, ha kiülhet végre egy teraszra. Lelkileg sokat dob a lehetőség, hogy ne érezzük már azt a sok ideje tartó bezártságot, mint eddig. De még járvány van, nyilván úgy lenne logikus, ha azért nem egymás hegyén-hátán ülnének a vendégek...

    (Fotó: Metropol)

    Tar Judit: Nagyon örülök a teraszok kinyitásának, szeretném, ha minél előbb megtörténne. Más az, hogy szabadon le tud ülni az ember és nem csak sétálgat a kezében az itallal, étellel. Nekem még úgy is megfelel, hogy a pincéreken maszk kell legyen.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)

    Antal Emese:Nagyon el tudom képzelni, hogy egy pohár itallal a kezemben, kellemes időben már kint ülök a kedvenc teraszomon. Sajnálom a vendéglátósokat, és a vendégek számára is jó volna, ha visszatérne a régi élet.

    (Fotó: Metropol/Nagy Zoltán)





    Ezeket olvastad már?
    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Eldördült a startpisztoly: Rekordgyorsasággal összegyűjtötte a budapestiek ajánlásait Szentkirályi Alexandra

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Tisztességtelen és jogszerűtlen amit Magyar Péter elkövetett

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Teljes káosz vár Budapestre a hétvégén, ezek az okok

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Nagy baj van a SPAR egyik népszerű termékével: azonnali termékvisszahívást rendeltek el

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás