Ma kiderül, hogy milyen lesz a karácsonyunk, és mi lesz a korlátozásokkal december 11-től





Ma születik döntés arról, hogyan folytatódik a járvány elleni védekezés december 11-től, és miként ünnepelhetjük majd a karácsonyt és az új évet. A szakemberek elleneznek mindenfajta nagyobb enyhítést, de az ünnepekre életbe léphetnek speciális szabályok.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.12.07.
járvány elleni védekezés

- A hétfő reggel 6 órakor esedékes Operatív Törzs ülésén születnek meg a döntések arra, hogy mi lesz december 11 után. Az első megbeszélések alapján a professzoraink, a tudósaink és az orvosaink mereven elleneznek mindenfajta nagyobb lélegzetű enyhítést - mondta Orbán Viktor még pénteken.

A szigorítások egyelőre december 10-ig, vagyis csütörtökig vannak hatályban a kormányrendelet szerint. A kormánynak ezért most arról kell döntenie, hogy milyen korlátozások maradnak, módosulnak, esetleg melyeket törlik el a következő időszakban, és hogy milyen szabályok lesznek az ünnepekre.

Orbán Viktor szakemberekkel egyeztet a szigorításokról (Fotó: Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Legkésőbb hétfő reggel az operatív törzs ülésén döntéseket szeretnénk hozni. A karácsony és az újév kereteiről is döntést kell hoznunk: hogyan ünnepeljünk, hogyan lehetünk, hogyan nem lehetünk együtt” - mondta korábban a kormányfő, aki járványügyi szakemberekkel való konzultációk után hoz döntéseket.

Speciális szabályok születhetnek az ünnepekre

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy miként ünnepelhetjük a karácsonyt és az új évet. A kormány szeretné, ha mindenki korlátozás nélkül tudna ebben az időszakban találkozni szeretteivel, de figyelembe kell venni, hogy decemberre várják a járvány tetőzését - és most dől el, hogy már a járvány tetőzésén, „platóján” vagyunk-e, vagy további emelkedés várható. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint „Nyomós érvek szólnak amellett, hogy a karácsony bő egyhetes időszakra speciális szabályok lépjenek életbe. Jó lenne a családok számára a találkozásokat minél szélesebb körben lehetővé tenni”.

Gulyá Gergely szerint speciális szabályok születhetnek az ünnepekre (Fotó: Kormány.hu)

„Most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét”

Müller Cecília országos tiszti főorvos szerint nagymértékben rajtunk múlik, hogyan alakul majd a járvány idején a karácsonyi időszak, ezért még fontosabb, hogy betartsuk a szabályokat. ”Most teremtjük meg a közös ünneplés lehetőségét. Ha betartjuk a szabályokat, bízhatunk abban, hogy az ünnepeket a családunkban, egymáshoz közelebb tudjuk eltölteni.„

Szlávik János szerint nem szabad enyhíteni, és tudomásul kell vennünk, hogy közelgő ünnepek alatt ugyanúgy be kell tartanunk a járványügyi intézkedéseket. ” Az embereknek tudomásul kell venniük, hogy ez a karácsony nem olyan, mint a korábbiak„ - fogalmazott a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa.

Szlávik János szerint nem szabad enyhíteni (Fotó: Markovics Gábor/Ripost)

Mától újabb tömeges tesztelés indul

A területi közigazgatásban dolgozók tesztelésével folytatódik az országos célzott csoportos tesztelés. A november 20-án indított átfogó tesztelés célja, hogy a megtudjuk a fertőzöttek arányát azokban a hivatásrendekben, amelyekben a dolgozók jellemzően sok állampolgárral vannak kapcsolatban munkájuk során, illetve a vírus szempontjából veszélyeztetett csoportokat látnak el.

A már lezajlott, kéthetes tesztelés soha nem látott szakmai és koordinációs együttműködés eredményeként jött létre, amelyben egyetemi hallgatók, kormányhivatalok és számos támogató társszervezet vesz részt. A mintavételen való részvétel önkéntes és ingyenes.





Ezeket olvastad már?
"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

"Azt hittük, hogy földrengés van!" Felrobbant egy ház, egy ember meghalt a pusztításban

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Retteg a NASA: aggódnak, mit találnak a kínaiak a Hold sötét oldalán

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

Menczer Tamás: A baloldal külföldi megrendelések alapján belevinne minket a háborúba

„Lövöldözik felénk” -  Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

„Lövöldözik felénk” - Fegyveres férfi tartja rettegésben Üllő egy utcáját

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás