RETRO RÁDIÓ

Tatár Imre 100 éve él a fővárosban: „Ilyen város nincs, mint Budapest!”





Tatár Imre 100 éve született Budapesten, azóta él együtt ezzel a várossal, részese évszázados történetének. A „nyóckerből” indult, lefotózta a régi Nemzeti bontását a Blahán, a hadifogságból hazatérve egy József körúti bérház udvarán kérte meg az ugyancsak újságíró Potoczky Júlia kezét, akivel 60 évig volt házas. Ma is szereti Pestet és Budát, minden zugához százféle emlék fűzi.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.12.
Aranytoll díj Józsefváros Budapest fotózás Tatár Imre újságíró Esti Hírlap

Tatár Imre, amikor hazatért a hadifogságból, munkát keresett a Szabad Nép szerkesztőségében, de mellé feleséget is talált.

Szerkesztőségi lánykérés

A szerkesztőség a József körút – Blaha sarkán volt, régi körfolyosós házban, udvarra néző szobákkal. Ahogy megegyeztünk az újságírói állásról, kinéztem az ablakon, és megpillantottam egy csinos lányt, aki a túloldalon üldögélt, és napozgatott a gangon. Rögtön odasiettem hozzá, és bemutatkoztam. Megtudtam, hogy ő is újságíró, Potoczky Júlia, majd egy év múlva feleségül vettem. Több, mint 60 évig éltünk együtt, nagyon szép élet volt! – meséli Tatár Imre, aki a Metropolnak azt is elárulta gyermekkora óta újságíró akart lenni, bár fogalma sincs, honnan jött az ötlet, mert a családban senki nem volt az a felmenők között.

- Tíz évesen úgynevezett miniszter papírt vettem, ezek négyoldalas, A4-es-nél nagyobb méretű lapok voltak, erre kézzel írtam újságot Barátság néven. Hirdetéseket, híreket gyűjtöttem bele a családból, rokonoktól, és az ebből kapott pénzből jött ki a következő papír ára.

Fotó: Olvasói fotó

„A nyócker a szülőfalum”

Tatár Imre a VIII. kerületben született, a Tavaszmező utcai gimnáziumba járt, itt töltötte élete első két évtizedét. - A nyócker a szülőfalum, gyerek-és ifjúkorom helyszíne. A Kálvária térre jártunk le focizni, rollerozni, más játékunk nem is volt, mégis szép emlékeim vannak erről az egyébként nem könnyű időszakról. A Szigetvári utca sarkán volt a fűszeres, édesanyám oda járt le hetente vásárolni. Akkor az volt a módi, hogy felírták egy füzetbe, mit vett, és hónap végén fizette ki a fogyasztást.

Huszonegy évesen a VIII. kerületből indult el a munkatáborba, és 27 évesen, amikor hazatért, feleségével Budán folytatták közös életüket egy társbérletben. Jelenleg is Budán él, és a fővárosnak ez az oldala legalább annyira közel áll a szívéhez, mint a pesti. - A Józsefváros és a Ferencváros, a Blaha Lujza tér meghatározó helyszínei az életemnek, de ugyanilyen fontos számomra a Budai Vár, a Halászbástya, a Rózsadomb – ahol a jómódúak mellett sokan vagyunk nyugdíjból élők is- újságolja Imre bácsi, aki látta a Horthy-díszőrséget is masírozni a Várban, és az egykori Esti Hírlap szerkesztősége Blahára néző ablakából végigfotózta a régi Nemzeti Színház fölrobbantását.

Az Esti Hírlap szerkesztősége Blahára néző ablakából végigfotózta a régi Nemzeti Színház fölrobbantását Fotó: Olvasói fotó

Belváros és Duna-part

-Minden, ami hangulatos számomra Budapesten, az 1867. és az I. világháború között épült: a Parlament, a belváros, a Duna-part, a Várkert bazár. Szeretem a hidakat is, bár szerintem a régi Erzsébet híd jobban illeszkedett ebbe a gyönyörű összképbe – tudtuk meg Tatár Imrétől, aki írásaiban az 1920-as, 30-as évek Budapestjének életét is fel-felvillantotta. - A ’90-es években a Magyar Nemzet Polgárvilág sorozatában írtam a pesti hordárról, a jegesről, a virágföldárus svábról, és a verklisről, aki embermagasságú hangszekrényt tolva maga előtt két keréken begurult a bérházak udvarába. Én ezektől a korabeli „utcazenészektől” tanultam meg a XIX. századi keringőket, a régi hangulatos nótákat, a háziasszonyok, a szolgálólányok újságpapírba csomagolva dobták le nekik a 2 fillérest – ennek is volt értéke meséli Tatár Imre. - Most van egy szép erkélyem, ahonnan négy kertre látok rá, mondhatni egy liget van előttem. Szeretek nosztalgiázni, esténként kiülök, és énekelni szoktam. Többek között ezt: „Bejárhatod hétszer a világot, ilyen város nincs, mint Budapest!”

Fogságból fogságba

Tatár Imre 100. születésnapjára jelent meg Fogságból fogságba című könyve, amelyből kiderül, hogyan került 1941-ben a bánhidai munkatáborba, hogyan vezetett az útja a Baross utcától a Blaha Lujza térig, Tatabányán és Ukrajnán keresztül a Szovjetunióba, és vissza Budapestre. Az 1956-os forradalom 60. évfordulójára ’56-os naplóját is kiadta, amelyből első kézből tájékozódhatunk korabeli pesti eseményekről. Fotó: Olvasói fotó

Autószerelőből Aranytoll-díjas

1938-ban érettségizett a VIII. Kerületi Magyar Királyi Állami Zrínyi Miklós Gimnáziumban, származása miatt azonban egyetemen nem tanulhatott tovább. 1938 és 1941 között autószerelő inas, majd segéd lett. 1941 és 1944 között munkaszolgálatos, majd 1944 és 1947 között hadifogoly volt a Szovjetunióban. 1947 és 1956 között a Szabad Nép, 1956 és 1968 között az Esti Hírlap, 1968 és 1975 között a Magyar Hírlap munkatársa volt. 1975 és 2000 között a Magyar Nemzet külpolitikai rovatában dolgozott. Életművét 1992-ben Aranytoll díjjal ismerték el.

Tatár Imre és Bálint György Fotó: Olvasói fotó

Egy kislány a fiús családban

Tatár Imrének egy fia és két fiú unokája van. Az egyik unokának egy kislánya és egy kisfia van, a másiknak a nyáron született meg a kisfia.





Ezeket olvastad már?
Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Igazoltan lóghatnak ma az iskolából a tinilányok, mutatjuk a részleteket

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Kiadták a riasztást, záporral és széllel érkezik a melegedés

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Szétesett a ferencvárosi baloldal: Baranyi gyengén muzsikál, Gegesy és Gyurákovics között dől el a választás?

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Eltitkolta, hogy megharapta egy kutya: két hónappal később belehalt a kislány

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás