Koronavírus: Most kell igazán fegyelmezettnek lenni!

A járvány második hullámának meredeken emelkedő szakasza zajlik egész Európában és Magyarországon is. Viseljünk maszkot, tartsuk a távolságot és rendszeresen mossunk szappannal kezet, vagy használjunk fertőtlenítőt.Megosztás
Szerző: Metropol
2020.10.28. 06:45
második hullám

 • Rendkívül intenzíven terjed a járvány, megfékezésére csak akkor van esély, ha mindenki felelősen jár el - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján kedden.
 • Müller Cecília közölte: a fiatalabb korosztályról átterjedt a járvány a középkorúakra és az idősebbekre. A fertőzöttek ötöde 40-49 éves, 15 százalékuk 65 évnél idősebb.
 • Vigyázzunk az idősekre és a krónikus betegekre! - kérte a tisztifőorvos, hozzátéve, hogy a kontaktusok számát csökkenteni kell, akinek pedig tünetei vannak, az egyáltalán ne menjen közösségbe. Hangsúlyozta: a járvány megfékezésének leghatékonyabb eszköze a maszkviselés, a távolságtartás és a fertőtlenítés. Arra figyelmeztetett, hogy csak együtt fékezhető meg a járvány, „közös a felelősségünk”.
 • Fotó. youtube

  Fontos!

  A koronavírus leggyakoribb tünetei: a láz, a fáradtság és a száraz köhögés. Egyes betegeknél jelentkezhet izomfájdalom, orrdugulás, orrfolyás, torokfájás, hasmenés, légszomj. Emellett az új koronavírus-fertőzés egyik jellegzetes tünete az íz- és a szaglásérzékelés zavara, vagy elvesztése, amely sokszor az egyetlen tünet. Bárki, akinek tünetei vannak, az ne menjen közösségbe, hanem maradjon otthon és telefonon értesítse háziorvosát!

  fotó: Bors/Knap Zoltán

  Megemelt bírság jöhet a maszk nélküli vásárlóknak

  A kötelező bolti maszkviselés szabálysértése esetén emelkedhet a vásárlókra kiróható ötezer forintos bírságösszegtudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára elmondta, teljes mértékben helyesnek és támogatandónak tartja a maszkviselés ellenőrzésének szigorítását.

  A lap korábban arról is beszámolt, hogy a boltokban egyre nagyobb a feszültség amiért a vásárlók nem vagy helytelenül használják a maszkokat. A maszkviselés egyébként kötelező minden zárt térben, az üzletek és a tömegközlekedési eszközök mellett a mozikban, színházakban, a bevásárlóközpontok területén, az egészségügyi és szociális intézményekben is. Múlt héttől pedig a szabadtéri és sportrendezvényeken is. Ahogy arról már írtunk, a karanténszabályokat megszegőkre 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki – akár egy nap négyszer is! A Metropolnak a budapestiek azt mondták, hogy maguk is azt tapasztalják, hogy sokan nem veszik komolyan a járvány miatt életbe lépő korlátozásokat, ezért a többség egyetért a szigorításokkal.

  Fotó: Máté Krisztián

   

  Ezeket olvastad már?
  A TikTok-kertész elárulta, hogyan ültess kert nélkül – Videó!

  A TikTok-kertész elárulta, hogyan ültess kert nélkül – Videó!

  Megalázó, mit tettek a reptéren a túlsúlyos utassal

  Megalázó, mit tettek a reptéren a túlsúlyos utassal

  „Adok kétmilliót, csak vond vissza a vádakat” – leszakadt a lépe, úgy megverték, mégis az erőszaktevőt védi a családja

  „Adok kétmilliót, csak vond vissza a vádakat” – leszakadt a lépe, úgy megverték, mégis az erőszaktevőt védi a családja

  Két hete nincs közvilágítás, dühösek a lakók a XII. kerületben

  Két hete nincs közvilágítás, dühösek a lakók a XII. kerületben

  Top hírek

  Ezek is érdekelhetik  Hírlevél feliratkozás