Egyre több mintavételi ponton végeznek koronavírus-tesztet





A Metropol segít eligazodni hol, kiket és milyen feltételekkel tesztelnek koronavírusra.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2020.10.14.
tesztelés NNK kontaktszemélyek koronavírus mintavételi pont Győrfi Pál országos Mentőszolgálat

Akinek tünetei vannak annak a legegyszerűbb a dolga: ők hívják háziorvosukat, akinek az utasítására a mentőszolgálat emberei felkeresik az otthonukban a beteget, ahol letesztelik.

Mit tehet a tünetmentes kontaktszemély?

A tünetmentes kontaktszemélyek azonban a háziorvos által az erre a célra létrehozott elektronikus felületen leadott megrendelés alapján, egyeztetett időpontban felkereshetik az Országos Mentőszolgálat kijelölt mintavételi pontját.

– Ezek nem „nyitott” helyszínek, a tünet- és panaszmentes kontaktszemélyek vizsgálatához szükséges mintavétel a háziorvosok beutalásával történik – mondta a Metropolnak Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője.

Fotó: Bors

Egyszerűsödik a folyamat

– A folyamat most egyszerűsödik, hiszen a háziorvosok közvetlenül egyeztethetnek időpontot a mintavételi ponttal, ahová a vizsgálandó személy az orvos beutalójával érkezik és a mintavétel várakozás nélkül megtörténhet. A mintavételi pont elérhetőségének listája a háziorvosok számára az OMSZ honlapján is elérhető. A mintavételi pontok körét tovább bővítjük, a mintavétel ezen módszere minden megyében elérhetővé válik – tette hozzá.

A fenti két esetben a tesztelés ingyenes.

Az NNK mintavételi helyeit is felkereshetjük

Azok a tünetmentes kontaktszemélyek akik nem akarják kivárni, amíg időpontot kapnak az OMSZ mintavételi helyein, azok előre egyeztetett időpontban felkereshetik a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján elérhető mintavételi helyeinek valamelyikét. Budapesten összesen 71 ilyen pont van. Ezeket a pontokat egyébként azok is felkereshetik, akik például külföldről hazatérve szeretnék elkerülni a hatósági házi karantént. Ebben a két esetben a tesztért fizetni kell.

Napi több ezer tesztet végeznek el a mentősök

– A kezdeti néhány száz feladat után már napi több ezer ilyen igénylés fut be az Országos Mentőszolgálathoz, ahol a mintavételi tevékenységet az alaptevékenységen felül, attól elválasztva, önálló logisztikával és a rendelkezésére álló többletkapacitással végzik. A „COVID” egységek száma a napi, aktuális szükségletekhez igazodik, országosan jelenleg több mint 80 plusz egységet (a mentési kapacitáson felül) használunk erre a feladatra. Az Országos Tisztifőorvos intézkedése alapján a közfinanszírozott, működési engedéllyel rendelkező betegszállító szolgáltatókat is bevontuk. A kapacitást folyamatosan erősítjük, és igyekszünk minden tünetes beteghez a lehető leghamarabb elérni, de fontos tudni, hogy a járványügyi mintavétel nem sürgősségi beavatkozás, hiszen a beteg ellátása és gyógyítása a panaszok, a tünetek, az aktuális egészségi állapot alapján történik – mondta a Győrfi Pál, szóvivő. Hozzátette: fontos, hogy akinek fertőzésgyanús tünetei vannak, a COVID mintavételezés idejétől és eredményétől függetlenül maradjon otthon, hogy ne fertőzzön meg másokat.

Fotó: Karnok Csaba/Délmagyarország DM

Egyszerűbb és gyorsabb a mintavétel kérése

Az Országos Mentőszolgálat kifejlesztett egy elektronikus mintavételi űrlapot. Ez segítség a mintát kérő orvosok - első sorban a háziorvosok - számára. Sokkal egyszerűbb és gyorsabb így a mintavétel kérése. Ez a rendszer most egy önálló webfelületen működik. Pár nap alatt már számos labóratóriumi vizsgálat kérés ezen keresztül érkezik a mentőhöz - mondta Müller Cecília országos tiszti főorvos.

Néhány mintavételi pont Budapesten

A Nemzeti Népegészségügyi Központ 71 mintavételi pontot jelölt ki Budapesten. A gyermekeket a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézetben lehet tesztelni. További hét helyen gyermekeket és felnőtteket is lehet tesztelni, 63 helyen pedig csak felnőtteket. A Metropol most ezek közül gyűjtötte összenéhányat.

  • Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet (1106 Budapest, Maglódi út 89-91)
  • Budai Magánorvosi Centrum (1117 Budapest, Fehérvári út 89.-95)
  • CMC Déli Klinika (1012 Budapest, Kuny Domokos u. 13-15)
  • Dimenzió-Med Egészségközpont ( 1054 Budapest Vécsey u. 3)
  • Emineo Magánkórház ( 1016 Budapest, Hegyalja út 7)
  • Margit Medical Center (1027 Budapest, Henger utca 2/B)
  • MyDoctor Egészségközpont (1036 Budapest, Lajos u. 48-66. D. Lépcsőház, földszint 1)
  • Nemzeti Népegészségügyi Központ (1097 Budapest, Nagyvárad tér 2. fszt. 9)
  • Országos Onkológiai Intézet (1122 Budapest, Ráth György út 7-9)
  • Országos Sportegészségügyi Intézet (1113 Budapest, Daróczi út 24)
  • Semmelweis Egyetem: Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika (1082 Budapest, Üllői 78/A) Pulmonológiai Klinika (1083 Budapest, Tömő utca 25-29) Szent Rókus Klinika Tömb (1085 Budapest, Gyulai Pál u. 2) Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika (1122 Budapest, Határőr út 18)
  • Speed Medical (1147 Budapest, Csömöri út 18. fsz.)
  • Szent Margit Kórház (1032 Budapest, Bécsi út 132)
  • Az összes mintavétel céljából felkereshető intézmény listáját megnézheti az NNK weboldalán.





    Ezeket olvastad már?
    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Halálos ágyán vallotta be szörnyű tettét az idős férfi

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Megdöbbentő: így védekezett a nő, aki fehérítőt itatott a 3 éves lányával

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Elárulta a szakember: ezt látják az emberek, mielőtt meghalnak

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Gyerekeiket féltik a szülők Pomázon – kitálalt egy édesanya, mi folyik ott fényes nappal

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás