RETRO RÁDIÓ

A mai napig virágok és mécsesek borítják Balázs Fecó síremlékét





2020 a csönd éve volt... A koronavírus-járvány miatt rengeteg magyar legendától kellett búcsúznunk, köztük Balázs Fecótól is. A Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas énekes azonban maradandót alkotott a magyar zenetörténelemben; mi sem bizonyítja ezt jobban, mint síremléke, ami zarándokhellyé változott az Óbudai temetőben.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.07.
emlékezés

Tizennégy hónap telt el Balázs Fecó halála óta, a rajongók azonban a mai napig nem feledik kedvencüket. Sírja az Óbudai temetőben szabályos zarándokhellyé vált; a gyönyörű fekete márványt folyamatosan virágok és mécsesek borítják, nem telik el úgy nap, hogy óriási rajongótábora valamelyik tagja ne látogatna el a Kossuth-díjas énekes végső nyughelyéhez.

Az ismert zenész az Óbudai temetőben nyugszik – Fotó: Metropol/Nagy Zoltán

A Metropol megkereste Balázs Fecó egykori jó barátját, Várkonyi Attilát, alias DJ Dominique-ot, aki a mai napig rengeteget gondol az énekesre.

Az elmúlt másfél évben többször kilátogattam a sírhoz, és nem volt olyan alkalom, hogy ne találkoztam volna ismerőssel a sírnál. Halottak napján a családdal, zenésztársakkal, technikusokkal is találkoztam ott, akárcsak rajongókkal. Az érték a titka annak, hogy nem felejtik el őt. Nagyon szeretnék hinni abban, hogy a mai világban van igény az igényességre, az igazi teljesítményre, és azt látom, hogy Fecó zenéi csaknem minden korosztályt meg tudnak szólítani a mai napig”– mondta el a Metropolnak Várkonyi Attila.

Tizennégy hónapja nincs közöttünk Balázs Fecó – Fotó: Metropol/Szabolcs László

A lemezlovasnak nincs olyan koncertje, amin ne csendülne fel egy-egy Balázs Fecó-szám

„A közönségnek igénye van Balázs Fecó zenéjére, legyenek fiatalok vagy idősebbek. Érdekes, hogy bár sokáig nem szerette volna, ha a dalai modern hangzásban csendülnek fel, élete utolsó évében, amikor együtt készültünk a nagykoncertjére, valami megváltozott benne. Azt mondogatta: „Alkossunk valami különlegeset!” Nyitott az újdonságok felé, izgalmas látvány- és hangzásvilágot álmodott meg a koncertre, ami sajnos már nem valósulhatott meg...” – fogalmazott szomorúan Attila. „Így történt, hogy megengedte, hogy az Évszakok című dalát diszkós, rapes változatban feldolgozhassák, ami óriási sikert aratott a fiatalok körében. Az a lényeg, hogy a dalai a mai napi eljutnak az emberekhez; hogy milyen zenei alap van alatta, ízlés kérdése, egy biztos: a rádióműsoraimban és a bulijaimon, a Fergeteg Partykon is látom, hogy hiába telnek az évek, Balázs Fecó zenéje örök!”

DJ Dominique feldolgozta Balázs Fecó egyik legismertebb számát – Fotó: Metropol

Váratlanul hagyott itt minket

Balázs Fecó az élete utolsó éveiben szívproblémákkal küzdött, többször meg is műtötték. Az énekes azonban minden alkalommal felépült az operációból, és sorra örvendeztette meg a közönségét jobbnál jobb dalokkal és fergeteges hangulatú koncertekkel. Éppen ezért, amikor 2020 novemberében kórházba került, mindenki biztos volt benne, hogy abból a harcból is győztesen jön majd ki. A rajongók napokon át imádkoztak érte, főleg, miután kiderült, hogy lélegeztetőgépre került. November 26-án azonban örökre lehunyta a szemét. Halálát a koronavírus-fertőzés okozta, feleségét, huszonkét éves fiát és több mint fél évszázados zenei örökségét hagyta hátra.

 





Ezeket olvastad már?
„Nincs szükség rá, hogy felneveld a gyerekeidet” – Oszter Alexandra megdöbbentő tanokat követ

„Nincs szükség rá, hogy felneveld a gyerekeidet” – Oszter Alexandra megdöbbentő tanokat követ

Házasság első látásra: Andris a kamerák előtt alázta a sárga földig Petrát – videó

Házasság első látásra: Andris a kamerák előtt alázta a sárga földig Petrát – videó

Körtvélyessy Zsolt: A nyáron lesz időm nyaralni, ami jó és rossz hír egyszerre

Körtvélyessy Zsolt: A nyáron lesz időm nyaralni, ami jó és rossz hír egyszerre

Drámai vallomást tett az Omega sztárja: A kijárat sajnos már közelebb van, mint a bejárat

Drámai vallomást tett az Omega sztárja: A kijárat sajnos már közelebb van, mint a bejárat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás