27 éve hunyt el a szívek királynője, Diana hercegné

Emlék a mai napig sem fakult.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.08.31.
hercegnő Diana hercegnő halál

Arianne Chernock történész szerint nem véletlen, hogy 25 év után is beszédtéma a szívek királynőjének halála. Diana hercegné egyike azoknak a bántalmazott nőknek, akik haláluk után is kísértik, inspirálják és motiválják a közvéleményt - írja a Life.

Huszonhét évvel ezelőtt, 36 évesen egy halálos kimenetelű autóbalesetben vesztette életét Diana hercegné. A néhai walesi hercegné halálát a paparazzók és egy ittas sofőr okozta. Tragédiája nem csak a britekből váltott ki mély gyászt, a Westminster Abbeyben tartott temetésének televíziós közvetítését a világon két és fél milliárdan követték. Diana hercegné, ahogy életében, úgy negyedszázaddal a halála után is a popkultúra szereplője.

Vajon mi az oka annak, hogy Diana hercegné 27 évvel a halála után is beszédtéma?

Arianne Chernock történészprofesszor, a nemek, a kultúra, a politika és a brit monarchia szakértője egy interjúban beszélt Diana hercegné örökségéről és az élete iránti folyamatos érdeklődésről, arról, hogy miért vonzza az embereket még mindig, és mi volt az a különleges vonása, ami miatt a figyelem középpontjába került. 

Egy fiatal nő volt, aki nagyon is élte az életét, és a nyilvánosság előtt nőtt fel. Aggódó anya volt, divatrajongó, sok olyan aspektusa volt, ami a média őrületét és kíváncsiságát táplálta. Olyan valaki volt, aki büszke volt arra, hogy bevallja a hibáit, és hogy felfedi élete zűrzavaros részeit is, ami egészen más volt, mint a többi királyi családtagé, akik sokkal inkább az elvárások szerint viselkednek

 — mondta el a professzor.

A történész úgy gondolja, hogy miközben Diana hercegnére mint személyiségre, a tragikus sorsú nő sajátosságaira összpontosítunk, nagyon fontos, hogy visszahelyezzük őt a királyi brit történelem kontextusába, amelyben egyike a bántalmazott nők hosszú sorának, aki továbbra is kísért, inspirál és lenyűgözi az embereket, a halála után 27 évvel is.

A Z-generáció nem ismerte, mégis érdeklődik Diana hercegné iránt

Sok fiatal, aki még nem is élt 1997-ben, ugyanúgy ismeri Diana életét, de ők Vilmos herceg, Harry herceg és a feleségeik történetén és életén keresztül találkoznak vele. A történész szerint Vilmos és Harry is annyira a saját története középpontjába helyezte Dianát, akár szimbolikus szinten, akár a projektjeik, akár a médiához való hozzáállásuk tekintetében, hogy nehéz figyelmen kívül hagyni a néhai hercegnét azoknak, akik a gyerekei életét köveik nyomon. 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás