Egyik utolsó interjújában nagy öröméről mesélt Balázsovits Lajos





Szerda este érkezett a hír, hogy a Balázs Béla-díjas színész hosszú betegség után elhunyt. Balázsovits Lajos egyik utolsó interjújában beszélt arról, hogy megtiszteltetés volt számára a cím átvétele.



Megosztás
Szerző: Cs.G.
Létrehozva: 2023.07.20.
Nemzet Színész interjú Balázsovits Lajos

Tegnap este érkezett a tragikus hír, hogy Balázsovits Lajos 76 évesen hosszú betegség után elhunyt. A színész színházi szerepei mellett rengeteg filmben is játszott és szinkronizált. Egy évvel ezelőtt vehette át a Nemzet Színésze címet, legendás barátja, Haumann Péter helyét vehette át. A kitüntetés alkalmával a Bors készített vele interjút, ami az egyik utolsó nagy beszélgetés volt vele. A riportban elárulta, milyen érzésekkel vette át a megtisztelő címet.

BALÁZSOVITS Lajos
Balázsovits Lajos megtisztelve érezte magát, amikor megkapta a Nemzet Színészének járó címet (Fotó: Zih Zsolt)

„Ez a díj a legmeghatóbb eddig”

Balázsovits, aki a Balázs Béla-díjat és az Érdemes Művész címet is magáénak tudhatta, 2020-ban szülővárosa, Nagykanizsa díszpolgári címét is megkapta, melyre nagyon büszke volt, azonban mégis nagyobb mérföldkőnek tartotta, amikor a nemzet színésze lett.

Azt bevallhatom, hogy ez a díj a legmeghatóbb eddig. Mert kevés olyan címet tartok számon, ahol ténylegesen a szakma, a kollégák ismerik el a munkádat. Ha a színésztársadalom krémje mondja neked, hogy érdemes vagy a címre, akkor az talán tényleg úgy is van

 – mondta a Bors megkeresésére egy éve Balázsovits Lajos, aki a jó hírt is kissé körülményesen tudta meg.

„Nem szoktam felvenni a telefont, ha idegen számot jelez. Így volt ez akkor is, amikor a Nemzeti Színház igazgatója, Vidnyánszky Attila keresett. Évát, a feleségemet viszont elérte, és ő szólt, hogy vegyem fel, mert fontos ügy miatt keresnek. Óriási megtiszteltetés, méltóságteljes kitüntetés, és Haumann biztos örül odafönt, hogy én kaptam meg a helyét!” – tette hozzá a legendás színművész.

2020-ban Nagykanizsa díszpolgárává avatták a legendás színészt (Fotó: Szakony Attila)

„Igyekezni fogok, hogy méltó legyek a helyére”

Noha a címet attól a pillanattól kezdve viseli a művész, ahogy azt a titkos szavazáson neki ítélték, a hivatalos dokumentum átadására azonban csak a színházak évadnyitásával került sor, ahogy minden korábbi esetben. Erről is lelkesen mesélt anno.

„Valamikor szeptember, október környékén adják át hivatalosan az okmányt, ez mindig egy előadáson történik, ünnepélyes keretek között” újságolta el a Borsnak akkoriban, és azt is hozzátette, hogy nagyon örül, de örömében a keserűség is keveredik, hiszen a díjat beárnyékolja Haumann elvesztése.

„Természetesen ez nem tud teljesen felhőtlen lenni, hiszen Péterrel nagyon jó kapcsolatot ápoltunk. Igyekezni fogok, hogy méltó legyek a helyére” – mondta Balázsovits.

 

Együtt örültek a sikernek

A nemzet színészének felesége, Almási Éva 2016 óta már a Nemzet Színésze címének birtokosa, azonban a féltékenység pici szikrája sem merült fel soha kettejük között. 

„Évával soha nem konkuráltunk, nem volt irigység, inkább támaszai voltunk egymásnak a nehezebb időszakokban, illetve inkább együtt örültünk a másik sikerének” – nyilatkozta a nemzet színésze.

Almási Éva, Balázsovits Edit, Balázsovits Lajos
Lánya is követte szülei nyomdokait, amivel nagy büszkeséget okozott számukra (Fotó: Bors)

40 év után tette le a cigarettát

Nem titok, hogy Balázsovits Lajos évtizedekig dohányzott, s majd’ negyven év után sikerült leszoknia káros szenvedélyéről.

„Amikor kiderült, hogy krónikus obstruktív tüdőbetegségem, vagyis COPD-m van, másnap letettem a cigarettát. Nem hiszem, hogy célt ér az, aki azzal áltatja magát, hogy próbál leszokni. Leszokni nem lehet, csak letenni egyszer és mindenkorra” – közölte határozottan Balázsovits, aki arra biztatja az embereket, el se kezdjék a dohányzást, annál is inkább, hiszen a nagy meleg akár légzési nehézségekkel is járhat a cigarettázóknak.

„Szerencsére én nem fulladozom, és nem is kell hogy kimenjek a kánikulába, hanem itthon, a kellemesen hűvös lakásban meghúzom magam, amíg le nem mennek a hőfokok” – mondta a színművész, akinek feleségével, Almási Évával egy közös lányuk született, a szintén színésznő Balázsovits Edit, aki egy unokával ajándékozta meg híres szüleit.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás