Nagy Feró: Ezt a filmet minden magyarnak látnia kell!





Bemutatták a Béke- A nemzetek felett című dokumentum játékfilmet. A dokumentum-játékfilm díszbemutatóját Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg. Olyan hazai és határon túli sztárok jelentek meg az eseményen, mint Keresztes Ildikó, Nagy Feró, Bokor Barna, Pál D. Attila, Molnár Levente, Dobó Kata, Katona Péter Dániel és Dobos Evelin.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.11.09.
béke

Meghatott harcok és 102 év után megválaszolt kérdések. Leginkább ilyen-és ehhez hasonló pillanatok jellemezték a közönséget a Béke - A nemzetek felett című film díszbemutatóján a Cinema MOM-ban. A Megafilm gyártásában készült dokumentum-nagyjátékfilm nagyszabású premierje a hazai és határontúli művészvilágot és a közéleti elitet is megmozgatta, ugyanis a jelenlevők egyöntetű véleménye szerint egy évszázaddal a sötét történelmi események után is él a magyarokban Trianon traumája.

A filmbemutatót Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter nyitotta meg

Fotó: Ripost

Trianon óta immáron a negyedik generációja nő fel egy több mint ezeréves nemzetnek, amelyet 102 évvel ezelőtt az első világháború győztes nagyhatalmai halálra szántak, amelynek nehéz volt túlélni, és amelynek egy évszázad elmúltával is hasonlóan nehéz Trianon árnyékában élni. Lehet-e teljes életet élni megcsonkítva? Lehet-e állni láb nélkül? Lehet-e ölelni karok nélkül? Lehet-e a veszteség fájdalmával úgy együtt élni, hogy az ne álljon identitásunk részévé?” – mondta a miniszter, aki külön megköszönte a film minden alkotójának, hogy egy ilyen színvonalas filmet készítettek.

A premieren interaktív Trianon-kiállítás várta a jelenlévőket, továbbá Molnár Levente operaénekes és a Magyar Rhapsody Projekt különleges, az operát, a rockot és a tradicionális magyar hangzásvilágot ötvöző koncertje is hallható volt.

Az eseményen olyan hazai és határon túli sztárok tették tiszteletüket többek között, mint Keresztes Ildikó, Nagy Feró, Dobó Kata, Szirtes Tamás, Bokor Barna, Pál D. Attila, Nagy Viktor, Kálloy-Molnár Péter, Dobos Evelin és Katona Péter Dániel.

Nagy Feró szerint ezt a filmet minden magyarnak látnia kell

Ahogy kijöttem a moziból, elképesztően szélsőséges érzések fogtak el. Egyrészt szükség van az ilyen, és ehhez hasonló alkotásokra. Másrészt teljesen őszinte leszek; rettenetesen felhúztam magam. Hogy történhetett egy ilyen trauma a nemzetünkkel? Székely gyerekként teljesen átérzem ennek a tragédiának a súlyát. Hiszem, hogy jó úton járunk és hiszem, hogy a XXI. század a magyarok évszázada lesz!” – vélekedett Feró a premier után.

„Ha azt mondják nekem, hogy Trianon, akkor az amputáció, a veszteség az első szó, ami eszembe jut. Példátlan, hogy egy ország, egy nemzet a területeinek két harmadát elveszítse. Ez egy trauma, amiről beszélni kell és a Béke- A nemzet felett pedig egy olyan film, ami összeköt minket, a magyar identitásunkat” – mondta a vetítésen Bokor Barna.

A 91 perces filmet november 10-től láthatják a nézők a mozikban.

A filmről:

A Béke - A nemzetek felett története szerint az első világháborút követően Magyarország komoly válsággal nézett szembe: már nem volt vezető nemzet az Osztrák-Magyar Monarchián belül, és lakosságát, területét, gazdaságát, illetve vezetését is súlyosan érintette az első Világháború. A nemzet fennmaradása úgy tűnt, hogy az Apponyi gróf vezette Békedelegáció sikerétől függ. A film bemutatja a magyar békedelegáció küzdelmét egy arányos és tisztességes szerződés megkötéséért, miközben magyar és francia történészek segítségével feltárja azokat az akkori belpolitikai és külpolitikai okokat és körülményeket, amelyek Magyarország ezeréves történelmének legkatasztrofálisabb veszteségéhez vezettek.

A magyar dokumentum- játékfilmben szakértői azt a kérdést, hogy vajon kik húzták valójában a trianoni határokat? Mellettük neves színművészek keltették életre a hiteles történelmi információk alapján az események legfontosabb jeleneteit.

Szereplők: Apponyi Albert: Kelemen József, Henry Alezredes: Zöld Csaba, Ullmann Adolf: Jakab Csaba, Cambon: Barbinek Péter, Huszár Károly: Barnák László, Lers Vilmos: Vass György, Benda Jenő: Endrédy Gábor, Somssich László: Csizmadia Gergely, Halmos: Janicsek Péter, Popovics Sándor: Kedvek Richárd Jenő, Nitti: Nagy Viktor, Wettstein János: Rétfalvi Tamás, Csáky István: Csapó Attila, Berthelot: Schlanger András, Ottlik György: Szántó Balázs, Bethlen István: Szotyori József, Teleki Pál: Takács Géza, Csáky Imre: Sárközi József, Paléologue: Horányi László, Clemenceau: Szélyes Imre, Lloyd George: Dóczy Péter, Praznovszky Iván: Tóth András

Alkotók: Producer: Helmeczy Dorottya, Rendező: Tősér Ádám, Babos Tamás, Operatőr: Fecske Flóra, Vecsernyés János, Forgatókönyvíró: Somogyi György, Dombrovszky Linda, Zeneszerző: Moldvai Márk, Vágó: Poós A. Márton, Csillag Mano, Látványtervező: Horváth Viktória, Jelmeztervező: Breckl János, Hangmérnök: Madaras Attila





Ezeket olvastad már?
Falusi Mariann: Pokoli nehéz, de meg kell tanulnom a Györgyi nélküli létezést

Falusi Mariann: Pokoli nehéz, de meg kell tanulnom a Györgyi nélküli létezést

„Imádnivaló combos asszonyka” – Kiszel Tünde intim képe felrobbantotta a netet

„Imádnivaló combos asszonyka” – Kiszel Tünde intim képe felrobbantotta a netet

„Fel kellett volna venni egy melltartót!” – friss fotókon a Házasság első látásra Bogija

„Fel kellett volna venni egy melltartót!” – friss fotókon a Házasság első látásra Bogija

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

Instagram kontra valóság: Salma Hayek fotósorozatán szakadunk

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás