RETRO RÁDIÓ

„Számos közös munka, feladat várt volna még ránk” – így emlékeznek meg a zenészek Szakcsi Lakatos Béláról

„A hirtelen jött hír teljesen letaglózott” – írta Facebook-oldalán megrendülten Mága Zoltán. Az utolsó kép pénteki fellépésén készült a zenészlegendáról, akkor még minden rendben volt.Megosztás
Szerző: metropol
2022.10.02. 14:00
gyászhír

„Drága Apám ma hajnalban itthagyott minket! Köszönök mindent, Apu!! Azon az úton megyek tovább, amiben te hittél !” – tudatta a gyászhírt Facebook-oldalán a művész fia, Lakatos Béla.

A 80 évesen elhunyt zenészlegenda, Szakcsi Lakatos Béla a magyar dzsessz ikonikus alakja, sokak szerint a valaha élt legnagyobb magyar dzsesszzongorista-zeneszerző. Pályafutása során megkapta a nemzet művésze kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat és Kossuth-díjat is. Édesapja hatására kilencévesen kezdett zongorázni. Klasszikus zenét tanult, de figyelme a dzsessz felé fordult. Miközben a Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatóriumban tanult, fesztiválokon olyan neves magyar zenészekkel játszott együtt, mint Tomsits Rudolf, Kőszegi Imre, Pecek Lakatos Géza. Később Kovács Andor gitáros együttesében tűnt fel, de a hatvanas évek közepén már saját zenekaraival is bemutatkozott. Játszott a Rákfogó, a Saturnus, az East, a Pege Aladár Quartet együttesekben is, ikonikus zenekara pedig a Szakcsi Lakatos Trio volt.

Mága Zoltán személyes jó barátját veszítette el

Mága Zoltán hegedűművész megrendülten emlékezett meg a Facebook-oldalán:

„Személyes jó barátom, aki számtalan jótékonysági koncertem és az újévi gálaestek kiemelt díszvendége, meghívott sztárvendége volt. Tanácsai, segítsége, barátsága erőt adott a sokszor kilátástalannak tűnő helyzetekben, zenei profizmusa, világlátása inspiráció volt számomra minden percben. Büszke vagyok arra, hogy együtt dolgozhattunk. Béla bátyám halála mélyen megrendít, mert számos közös munka, feladat várt volna még ránk. Most a hirtelen jött hír teljesen letaglózott. Isten Veled, Béla bátyánk, nyugodj békében!”

Az egész hazai zenészvilágot megrázta Szakcsi Lakatos Béla halála

A hazai zenei világ jeles képviselői is megemlékeztek az elhunyt zenészlegendáról.

„Elment minden idők legnagyobb magyar dzsesszzongoristája, Szakcsi Lakatos Béla! … Nagyon hálás vagyok a sorsnak, hogy dolgozhattam vele néhányszor! Isten veled, Béla bácsi” – írta Alapi István, az Edda Művek gitárosa.

„Nem hiszem el… Tegnap még örömmel írtam ki, hogy november 11-én újra Vele énekelhetek, ma meg milyen hírre ébredtünk. Nagyon nagy Ember távozott ma, hatalmas veszteség a zenei világnak. Nyugodjon békében Szakcsi Lakatos Béla, köszönünk mindent” írta Szőke Nikoletta, Junior Príma díjas dzsesszénekesnő.

„Búcsúzom, drága Béla bácsi! Csoda volt, hogy egyáltalán a közeledben lehettem! Szakcsi Lakatos Béla, a nemzet művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas magyar zongoraművész és zeneszerző, érdemes művészünk. Isten nyugosztaljon” – írta Csondor Kata énekes-színésznő.

„Köszönjük azt a csodát, amit nekünk adott és hagyott – írta az oldalán Borlai Gergő dzsessz- és rockdobos, Presser Gábor és Charlie zenekarainak a tagja.

Pótolhatatlan veszteség. A kedvenc magyar dzsesszzongoristám volt, nagyon sokat tanultam Tőle, az óráit még anno kazettára vettem fel és ezeket az anyagokat adtam tovább a tanítványaimnak” – írta Sárik Péter többszörös Fonogram- és Emerton-díjas zeneszerző.

Részvétét fejezte ki még egyebek mellett Török Ádám (Mini együttes), Roby Lakatos magyar származású hegedűvirtuóz, Balázs Elemér dzsesszdobos-zeneszerző és a Magyar Jazz Szövetség is.

Pénteken még a színpadon állt

Szakcsi Lakatos Béla pénteken még Gerendás Péter társaságában lépett fel a Pestújhelyi Közösségi Házban. Itt készült az utolsó kép róla.

 

Ezeket olvastad már?
Itt a vége: Kucsera Gábor és Tápai Szabina a válás mellett döntött

Itt a vége: Kucsera Gábor és Tápai Szabina a válás mellett döntött

 „Nem sepertem semmit a szőnyeg alá” – Így érzi magát a válás után Stana Alexandra exférje - Videó

„Nem sepertem semmit a szőnyeg alá” – Így érzi magát a válás után Stana Alexandra exférje - Videó

A világ legnézettebb párkapcsolati realityje hamarosan a TV2-n

A világ legnézettebb párkapcsolati realityje hamarosan a TV2-n

Ritkán mesél kislányáról Hódi Pamela, most azonban kivételt tett

Ritkán mesél kislányáról Hódi Pamela, most azonban kivételt tett

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás