RETRO RÁDIÓ

Erzsébet királynő összetört szívvel halt meg – kitálalt a palota bennfentese

II. Erzsébet királynő 96 éves korában hunyt el a skóciai Balmoral-kastélyban.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.09.25. 17:00
II. Erzsébet királynő

II. Erzsébet királynő halála után az egész világ gyászba borult. A brit uralkodó szeptember 8-án, 96 éves korában hunyt el, utolsó útjára pedig szeptember 19-én kísérte a királyi család és a világ. A temetés délelőtt kezdődött. A Westminster-apátságban egy megható istentiszteletet tartottak, majd a windsori kastélyba vonultak a néhai királynővel, ahol igaz szerelme, Fülöp herceg mellé temették el.

Cambridge néhai hercege tavaly áprilisban hunyt el, két hónappal 99. születésnapja után. Élete párjának elvesztése rettenetesen megviselte Erzsébet királynőt, ami nem is csoda, hiszen Fülöp herceg 73 évig lépdelt szorgalmasan a királynő mögött, csodás házasságban éltek, és a herceg minden komoly döntésében Erzsébet a támasza volt. Katie Nicholl,Az új királyi család: Erzsébet királynő öröksége és a korona jövője” szerzője úgy véli, hogy őfelsége a férje elvesztésének fájdalmát nem tudta feldolgozni. Az író szerint összetört szívvel hunyt el a királynő... – írja a Daily Star.

Erzsébet és Fülöp 1947-ben, a házasságkötésük napján Fotó: Getty Images

„Azt hiszem, végül tényleg összetört szívvel hunyt el. Soha nem volt a régi, miután Fülöp elment... Ő volt az ő ereje és maradása. Mindenben támogatta, amit az életben tett” – mondta Nicholl az Entertainment Tonight című műsorban.

Fülöp a királynő 1952. februári trónra lépése óta szolgált. Először 1939-ben találkoztak a Britannia Royal Naval College-ban, ahol bemutatták őket egymásnak, miközben a királynő körbejárta a területet szüleivel, VI. György királlyal és Erzsébet királynéval. Ekkor kezdtek levelezni egymással, Erzsébet ekkor még csak 13 éves volt. Néhány évvel később, 1946-ban Fülöp megkérdezte a királyt, hogy feleségül vehetné-e a lányát. A kérést elfogadták, feltéve, hogy eljegyzésüket a királynő következő születésnapjára halasztják. 1947 novemberében aztán összeházasodtak. Férjéről az 1997-es aranylakodalmuk alkalmából a királynő így nyilatkozott: „Ő olyan ember, aki nem veszi könnyen a bókokat, de egész egyszerűen ő volt az erőm és a maradásom ezekben az években.”

Ezeket olvastad már?
Itt a vége: Kucsera Gábor és Tápai Szabina a válás mellett döntött

Itt a vége: Kucsera Gábor és Tápai Szabina a válás mellett döntött

 „Nem sepertem semmit a szőnyeg alá” – Így érzi magát a válás után Stana Alexandra exférje - Videó

„Nem sepertem semmit a szőnyeg alá” – Így érzi magát a válás után Stana Alexandra exférje - Videó

A világ legnézettebb párkapcsolati realityje hamarosan a TV2-n

A világ legnézettebb párkapcsolati realityje hamarosan a TV2-n

Ritkán mesél kislányáról Hódi Pamela, most azonban kivételt tett

Ritkán mesél kislányáról Hódi Pamela, most azonban kivételt tett

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás