RETRO RÁDIÓ

„Indulj el, várnak már!” – ezt súgta Pitti Katalin anyukájának a halálos ágyán

Könnyeivel küszködve idézte fel a frissen kiváló művész díjjal kitüntetett operaénekesnő az édesanyja tavalyi halálát. A Borsnak még azt is elmesélte, mit súgott utoljára a kómában lévő Eszter mamának.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.23. 05:50
drámai vallomás

A Bors tudta meg először, hogy az éppen kiváló művész díjjal kitüntetett Pitti Katalin opera-énekesnő nyáron elhunyt édesanyját gyászolja. A hangja még mindig elcsuklik, ha a drága Eszter mama – ahogyan a művésznő becézte – kerül szóba. Az érdemes és kiváló művész nyáron eltemette anyukáját, aki igen szép kor élt meg, 91 évet.

Édesanyám nagyon szorgos asszony volt. Mindig aggódott értünk, hogy mi lesz majd velünk, ha ő elmegy. Aztán idős korára vesebeteg lett, 10 évig jártunk vele dialízisre, annak érdekében, hogy a salakanyagok, a felesleges folyadék kikerüljenek a szervezetéből – kezdte történetét a máig aktív énekes művész. Katalin elmondta, hogy az évtizedig tartó kezelések alatt főként húga ápolta a beteget, ám amikor a néni elkapta a koronavírust is, mely teljesen legyengítette, Katalin magához vette, és nem engedte el a kezét haláláig.

Utolsó szavak

Pitti Katalin felidézte a Borsnak, hogy az utolsó fél évben a legyengült édesanyját testvérével együtt, felváltva ápolták, hiszen nem volt más lehetőség.

Nem volt könnyű, de én olyan hálás vagyok a sorsnak, hogy így történt! Emeltem, fektettem, ha kellett. Szegény, drága mama az utolsó időszakban egyszer csak elmondta nekem, hogy eldöntötte: nem megy több kezelésre. El akart menni. Ekkor még csak augusztus eleje volt, meleg nyár – mélázott el szavain Katalin és folytatta azzal, hogy a mama nem sokkal később éber kómába esett, azaz némileg tudott arról, ami körülötte történik, de csak kevés reakcióra volt már csak képes.

Emlékszem, odahajoltam hozzá, és a fülébe súgtam: indulj el, mama! Várnak Rád! Majd mi is jövünk – mondta Katalin felidézve azt a pillanatot, amikor elengedték egymást.

Fotó. Bors

Nehéz a puttony

Előadóművészként a színpadon ugyanúgy helytáll Pitti Katalin, mint amennyire komolyan veszi a tanítást is. Rengeteget utazik, mindig éppen valamerre tart. Fontosnak és csodálatosnak tartja a mai fiatalokat, akiket a zene szeretetére nevel és az éneklés technikai varázslatára.

Én magam is nagyon jó tanuló voltam az iskolában, sőt, éppen ezért édesapám merőben ellenezte, hogy művészpályára menjek. Neki mindig bizonyítani akartam és nagyon örültem, ha dicsért, mert neki sem volt könnyű sorsa. A háborút is megélt édesanyámmal egymásra találtak, sorsközösségükben békére találtak – vallotta be a Borsnak Pitti Katalin, aki rengeteg énekesi díja mellett Budapest díszpolgára is lett 2012-ben. Mindig büszkén állt és áll a mai napig színpadra. A dalok mellett a versek szerelmese, Ószabó Istvánnal – 13 kötetes költővel – közös irodalmi estéket tartanak, Légy, költészet! címmel.

Öt válás után egyedül

Pitti Katalin opera-énekesnő öt váláson van túl, a szakítások mindegyikét megszenvedte, de mindig talpra tudott állni. Kapcsolataiból egy lánya született, Barbara, aki megajándékozta egy fiúunokával. Barnabás Katalin szeme fénye, nagyon jó kapcsolatot ápolnak.

A Szomszédokban is szerepelt

Kevesen tudják, de Pitti Katalin több tévéfilmben és sorozatban is szerepelt, így például a Szomszédokban is. 1990-ben három epizódban is saját magát alakította az akkor már befutott énekesnő.

Pap fedezte fel

Pitti Kati csodálatos hangját egy Szentesen munkálkodó pap, bizonyos József atya fedezte fel. Kati a kórusban énekelt, és az atyának feltűnt egy kisnövésű, de nagyhangú énekes kislány: ez a lány volt Pitti Kati. A művésznő még mindig jó kapcsolatot ápol az atyával, s nemrég, 53 év után újra találkoztak is.

Ezeket olvastad már?
Bochkor Gábor így reagálna Sáfrány Emese helyében: „Váltig tagadnék!”

Bochkor Gábor így reagálna Sáfrány Emese helyében: „Váltig tagadnék!”

Eddig titkolta, óriási veszteség érte Görbe Nórát

Eddig titkolta, óriási veszteség érte Görbe Nórát

Tóth Andi: „Meg lehet venni rólam a gyöngyöket”

Tóth Andi: „Meg lehet venni rólam a gyöngyöket”

„Ha hétfő, akkor takarítás, rend a lelke mindennek” – Tisztaságmániájáról vallott Horváth Gréta

„Ha hétfő, akkor takarítás, rend a lelke mindennek” – Tisztaságmániájáról vallott Horváth Gréta

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás