Másfél éve nem tudják eldönteni, hogy ki kezelje a legendás magyar író hagyatékát

Bár Csukás István több mint egy éve elhunyt, még ma is zavaros, hogy ki örökli a vagyonát. Mivel az író feleségének soha nem született saját gyermeke, ez tovább bonyolítja a helyzetet.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.07.01. 04:00
örökös

A Bors megtalálta a mesemondó rokonát. Csukás István otthona üresen áll azóta, hogy tavaly február 24-én 83 éves korában elhunyt a legendás író. Amikor a Bors újságírója ott járt, a lakása ablakain lehúzott redőnyök és néma csend fogadta őt. Az egyik szomszéd, Csukás István volt szomszédja és jóbarátja bár nyilatkozni nem akart, annyit elárult, hogy régóta nem látott arra senkit, hiszen zajlik a hagyatéki tárgyalás.

Tavaly február óta üresen áll az otthona - lehúzott redőnyök árulkodnak arról, hogy lakatlan az ingatlan (Fotó: Bors)

A Bors megtudta, Csukás István hajdani feleségének rokonai az örökösök. Megtalálták Porga Józsefet, Csukás István keresztfiát, aki megerősítette információinkat, miszerint a mai napig nem született döntés a hagyaték ügyében.

„István a nagynéném férje volt, illetve egyben a keresztapám is. Még egyelőre nem hoztunk döntést a vagyonnal kapcsolatosan, ugyanis még nem zárult le a hagyatéki eljárás. Így még nem tudok nyilatkozni ar­ról, hogy mi lesz a lakás és az egyéb dolgok sorsa. Abban biztos vagyok, hogy kellő tisztelettel szeretném továbbadni és ápolni az István által hátrahagyott értékeket az utókornak„ – kezdte a Borsnak József, akitől azt is megtudtuk, miért nem sikerült még pontot tenni az osztozkodás végére.

”Nem én vagyok az egyedüli örökös, összesen hárman va­gyunk. A másik a testvérem, illetve rajtunk kívül Istvánnak van még egy keresztgyermeke, aki nem családtag„ – tette hozzá József, aki megjegyezte, van olyan rokon, aki minden hátrahagyott vagyont szeretne ma­gáé­nak tudni. József ezzel kapcsolatban azonban már szűkszavúan nyilatkozott:

”A hagyatéki tárgyaláson voltak bonyodalmak, de reméljük, hogy hamar túl leszünk ezen„ – tette hozzá. – ”Azóta nem bolygattuk a lakást, és a hagyatéki tárgyalás végéig nem is szeretnénk. Nem tudjuk, hogy vannak-e ott értékes kéziratok vagy általa félbehagyott munkák„ – jegyezte meg.

A Farkasréti temetőben található a nyughelye, idén készül majd el a sírköve is (Fotó: Bors)

Pontos információ nincs arról, hogy mekkora örökségről van szó, de a nemzeti cégtár jelenlegi adatai szerint Csukás István cégének jegyzett tőkéje 3-5 millió forint közötti összegre becsülhető, az ingatlan értéke pedig a környékbeli eladó lakások árának tükrében 60 és 90 millió forintra tehető.

Az örökös arról nem beszélt, hogy Csukás István végrendelkezett-e, azonban az általunk megkérdezett hagyatéki ügyekkel foglalkozó ügyvéd szerint ez igencsak valószínű, mivel Ma­gyarországon kizárólag a vér szerinti rokonok formálhatnak jogot a hátrahagyott vagyonra, illetve azok a személyek, akik a végrendeletben szerepelnek. Vagyis mivel az író harmadik keresztgyermeke nem a család tagja, így csak érvényes végrendelet esetén tarthat igényt az örökségre.

Gyerekkorunk kedvencei

Csukás István a Nemzet Művésze címmel kitüntett Kossuth-és kétszeres József Attila-díjas magyar költő, író, a magyar irodalom egyik nagy alakja. Olyan halhatatlan mesefigurákat teremtett meg az elmúlt negyven évben, mint például Mirr-Murr, Pom Pom, vagy Süsü, a sárkány. Ezeket a figurákat a gyerekek a könyvek mellett rajz- és bábfilmekből is megismerhették. Csukás István több ifjúsági regényéből sikeres tévéfilm készült. 1975-ben a hollywoodi X. televíziós fesztiválon a Keménykalap és krumpliorr című játékfilm megkapta a fesztivál nagydíját és Az Év Legjobb Gyermekfilmje címet is.

Ezeket olvastad már?
Zámbó Krisztiánnál betelt a pohár Peter Srámek miatt

Zámbó Krisztiánnál betelt a pohár Peter Srámek miatt

Nagy a baj, Vilmos soha nem fog megbocsátani Harry hercegnek

Nagy a baj, Vilmos soha nem fog megbocsátani Harry hercegnek

„Ez már több a soknál!” – olajat öntöttek a tűzre Zámbó Jimmy fiánál

„Ez már több a soknál!” – olajat öntöttek a tűzre Zámbó Jimmy fiánál

„A bizalmába fogadott” – Tina Turnerrel lépett fel a magyar jazzénekesnő

„A bizalmába fogadott” – Tina Turnerrel lépett fel a magyar jazzénekesnő

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél feliratkozás