RETRO RÁDIÓ

Soma: A játékélmény megteremtése, ami igazán mozgat!





Hajnóczy Soma Budapesten született, itt nőtt fel, innen jutott el a kétszeres bűvészvilágbajnoki címig és került be nemzetközi bűvészolimpiák zsűrijébe.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2020.10.06.
Fröccs Bűvész Kis Polski Hajnóczy Soma

Hajnóczy Soma imádja ezt a várost, ahová mindig csodálatos érzés neki hazatérni. Soma legjobban a retro helyeket szereti, sőt azt is kipróbálta, milyen lenne felnőttként azon a Budapesten élni, ahol 1985-ben megszületett. Hajnóczy Soma kétszeres bűvészvilágbajnok a világ legnagyobb városaiból is mindig hazavágyik Budapestre, ahová varázslatos emlékek kötik, és ahol hamarosan bemutatja első saját tervezésű társasjátékát, ami egy Fröccs!

Soma a XI. kerületben nevelkedett, a XII-ben lakik, hetente egyszer biztosan átjár Pestre a Damjanich utcába énekórára, mert a Magic-és showder-man saját gyártású produkcióiba már az ének és tánc látványelemeit is beépíti. Az idei Az Illúzió Mesterei nemzetközi bűvész gálaműsorát egy musical jellegű énekes, táncos finálé számmal zárta.

A bűvész világbajnok és a kezei (Fotó: Archív)

Gyermekkorom óta nagyon szeretek énekelni, és régóta foglalkoztatott már a gondolat, hogy csiszoljak a hangomon. Másfél éve aztán beiratkoztam egy énekiskolába – meséli Soma, aki trükkjei és élő show-i kitalálása kapcsán azt állítja: ötletekkel tele az éter, az élet. A musical bűvész produkció például édesanyja egy vicces megjegyzése miatt született meg, amit az Aladdin film közben súgott Soma fülébe.

Soma és a kártya (Fotó: Archív)

Kis Polski, walkmen és VHS kazi

A bűvészet egy látásmód, mindenki úgy szemléli a világot, ahogy az ő művészeti ága diktálja –vallja Soma. A humorával is elkápráztató fiatalember két évvel ezelőtt azt is kipróbálta, hogy milyen úgy élni egy hétig napjaink Budapestjén, mintha 1985-öt írnánk.

„Internet, laptop és okostelefon nélkül. Beköttettem a vezetékes telefont, filmet VHS kaziról néztem, zenét walkmanen hallgattam és Kis Polskival közlekedtem a városban. Megszabadultam a közösségi média minden részétől, csak a személyes találkozás, valóságos emberi kapcsolatok” – újságolja Soma ma is csillogó szemmel.

Soma Kis Polskival hasított Budapesten (Fotó: Soma)

Térdzokniban randira

Imádtam ezt a hetet, ez lett az egyik legkedvesebb videóm a YouTube csatornámon, amit már közel 1 milliószor néztek meg. Egy öt kilós régi kamerával vlogoltunk, Commodore 64-el és Gazdálkodj okosan-nal játszottunk, és elmentünk a Bambiba is, a kedvenc retro helyemre, ahol a reggeli kávé mellett újságból olvastuk a híreket. A 80-as évek divatja szerint öltözködtem, kábé mindenhonnan elkéstem, mert lassú volt a kis Polski, és mobil nélkül értesíteni sem tudtam senkit. Ott voltam, amikor megérkeztem. Ez volt csak a biztos. Egy korábban megbeszélt randim is volt ezen a héten egy lánnyal, amire én odaállítottam a kornak megfelelő mintás ingben, térdzokniban, mit mondjak: nem házasodtunk össze.

Soma, ha nem bűvészkedik és nem YouTube videókat gyárt, társasjátékokat tervez.

A közönség maga a díszlet

-Egy jó pár játékot fejlesztettem már, de ez az első, ami meg fog jelenni. A címe: Fröccs, kíváncsi vagyok a fogadtatására. A társasozás és az élő játék központi szerepet játszik az életemben. A játékfejlesztésben a stabil játékmechanizmusok kidolgozásának és egy a magával ragadó játékélmény megalkotásának közös megteremtése, ami igazán mozgat.

A társasjáték mellett pedig Soma olyan 70 perces prémium bűvészshow-n dolgozik, amelyben a 20 fős közönség maga a díszlet, szereplői a műsornak.

Társas igen, cékla nem

A kétszeres világbajnok bűvész, több mint 40 országban varázsolta már el a közönséget, megkapta az Év legkreatívabb bűvésze díjat is. Soma a legfiatalabb bűvész, aki már több alkalommal is részt vett zsűritagként a bűvészek olimpiájaként emlegetett bűvész-világbajnokságon. Videóit a világhálón több mint 50 millióan nézték meg, produkcióját a kínai televízió újévi gálaműsorában 100 millió ember látta. A magyar közönség ismerheti a Showder Klubból is és YouTube csatornájáról, ahol online is elbűvöli a közönséget. Nem szereti a céklát, a politikát és a parkolóellenőröket, de egy jó társasjátékozásra mindig kapható.

Ferihegyi könnyek

„A vb győzelem után nagyon sokat utaztam, volt 5-6 év, ami alatt évi 30-40 külföldi utam volt. Emlékszem egy októberre, amikor már harmadszor szálltam le Ferihegyen egy kínai, egy LasVegasi és egy Monte carlói út után, férfiasan bevallom: könnycseppeket törölgettem az arcomról, úgy örültem Budapestnek.”

Petőfi híd és Normafa

„Ez az én városom, nagyon szeretem! Nagyváros, de nem túl nagy. Élhető és gyönyörű! Budán lakom, de Pestet is szeretem. Két kedvencem: este átmenni a Petőfi hídon és a Margit hídon Pestről Budára. A kivilágított város mindig elbűvöl. Rendszeresen feljárok a Normafára is sétálni, van egy két órás túra-köröm. De a bónusz az, mikor ezt a kört egy téli éjszakán, holdsütésben teszem meg, és a holdfényt visszaverő hó az egész erdőt kivilágosítja. Ez mesevilág, minden évben alig várom.”

Ég a kocsi lámpája

„Egy alkalommal késő este becsöngettek hozzám. Picit megijedtem, ki lehet az. Mondták, hogy a helyi rendőrkapitányságról. Na, ekkor még jobban rámjött a frász, hogy mit csinálhattam. Amikor ajtót nyitottam, két nagyon kedves rendőr közölte, hogy járőrözés közben megláttak az utcában egy kocsit, aminek égett a lámpája, megnézték a nyilvántartásban, kiderült, hogy az enyém, és csak jöttek szólni, hogy kapcsoljam le, nehogy másnap ne érjek oda időben a dolgomra.”

„Egész este magát néztük az ágyból”

„Egy másik jópofa rendőrsztorim is van. Félreálltam kicsit a ház előtt, és nem szálltam ki a kocsiból, amíg telefonáltam. Megállt mellettem egy rendőrautó, hogy igazoltassanak. Amikor meglátták az arcom és a nevem, az egyikőjük felkiáltott: „Jézusom, tegnap egész este magát néztük az ágyból a feleségemmel!”. Igazoltattak, szelfiztünk, és barátságban elköszöntünk.”

Trükkös távozás

„Egyik bevásárlókörutamon arra lettem figyelmes, hogy már jó félórája követ egy 12-15 évesekből álló tini csoport a Mammutban. Üzletről, üzletre jöttek utánam, de nem volt bátorságuk megszólítani. Bementem még a könyvesboltba valamiért, és mivel ismerem a Mammutot, mint a tenyerem, hirtelen egy oldalsó kijáraton megléptem. Gondolom, a fiatalok azt hitték, ez valami újabb trükk, hogy egyszer csak eltűntem.”

Fröccsöt tessék!

Na, ki tud több fröccsöt eladni? (Fotó: Soma)

Hajnóczy Soma első saját tervezésű társasjátéka, a Fröccs novembertől már megtalálható a boltokban. „Ez egy interakciókban gazdag partijáték. Lényege, hogy minél több fröccsöt tudjunk eladni, miközben alkudozunk, önnön vagyonunkat növeljük, megvesztegetjük és megszívatjuk a másikat.”

„Mellékesen te bűvész vagy?”

„A Fröccs kiadójának partnernapján a játékot demóztam az érdeklődőknek. Egy úr az asztalomhoz lépett, aki történetesen nem tudta, hogy ki vagyok. Elmagyaráztam neki a játékot, majd a kezébe helyeztem a játék egyik kártyáját, és megváltoztattam egy másikra anélkül, hogy hozzáértem volna. Nem akarta elhinni, és azt kérdezte: ez a játék része, ezt megkapom hozzá? Mutattam még egy trükköt, miután annyit kérdezett: Ja, te amúgy mellékállásban bűvész is vagy? Mondtam, hogy igen, amúgy foglalkozom ilyesmivel is „erős hobbi szinten” a társasjáték tervezés mellett.”





Ezeket olvastad már?
Polgár Tünde a mai napig félti a gyerekét

Polgár Tünde a mai napig félti a gyerekét

Ez a távol-keleti lány megtette Azahriah dalával azt, ami nekünk nem megy – videó

Ez a távol-keleti lány megtette Azahriah dalával azt, ami nekünk nem megy – videó

Vilmos és Harry herceget is ismerte, kirúgták a pedofil tévést

Vilmos és Harry herceget is ismerte, kirúgták a pedofil tévést

Ritka pillanat: nem akárki öltöztette így Tóth Gabit

Ritka pillanat: nem akárki öltöztette így Tóth Gabit

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás