RETRO RÁDIÓ

Lőrincz L. László a vírus miatt heti egyszer hagyja el otthonát





Alig hagyja el otthonát a járvány kitörése óta Lőrincz L. László, aki életkora és szívbetegsége miatt a veszélyeztetettek közé tartozik. A 81 éves író Ausztriában élő lánya és családja is Magyarországra menekült a koronavírus miatt.



Megosztás
Szerző: Kiss Nóra
Létrehozva: 2020.09.08.
interjú Lőrincz L. László koronavírus

Azt kérte, hogy a kertjében, maszkban beszélgessünk. Láthatóan nagyon betartja az előírásokat.

Tartok a vírustól. Követem a híreket, és ez a helyzet egyáltalán nem vicc, aggódni kell. Ráadásul 81 éves vagyok, pacemakerem van, ezért a veszélyeztettek közé tartozom. Márciustól májusig karanténban voltam, sehova nem mentem. A gyerekeimmel és az unokáimmal csak a kertben, megfelelő távolságot betartva, maszkban találkoztunk. A fiam és a feleségem is nagyon figyelnek rám, ők segítenek az ügyeim elintézésben. Most heti egyszer hagyom el az otthonom, amég bevásárolok, de azt is szigorúan maszkban, utána pedig fertőtlenítek. A '60-as években voltam már karanténban Mongóliában, mert véletlenül behajtottunk a Góbi-sivatag szélén egy faluba, ahol épp fertőző agyvelőgyulladás pusztított. Két hétig egy jurtában kellett lennünk, akkor nagyon féltem. Nem akarom ezt még egyszer átélni, ezért is vagyok most óvatos.

Mennyire viseli meg a bezártság?

Az írás megtanított arra, hogy jól viseljem a monotonitást. Folyamatosan dolgoztam, ami segített átvészelni ezt az időszakot. Nemrég fejeztem be a Báthory Orsi sorozatom újabb részét, ami szepetemberben fog megjelenni Az asszony, akit megszúrt a skorpió címen, és már írom a következőt. Minden nap 10 gépelt oldalt megírok, anélkül nem érhet véget a nap. Kikapcsolódásként teszek egy nagy sétát a környéken, és otthon is naponta félórát futópadozok. Ami nagyon hiányzik az a mozi és a színház, ahová a feleségemmel szinte minden hétvégén ellátogattunk, ez március óta kimaradt.

Lánya, Judit és a családja Ausztriában élnek. Mikor találkozott velük utoljára?

A napokban, mert júniusban hazajöttek, azóta a balatoni házunkban élnek. Kint sokkal rosszabb a helyzet, nagyon féltettük mindnyájukat. Ők is látták, hogy Magyarországon nagyobb biztonságban vannak, így amint véget ért az iskola és feloldották az itthoni korlátozásokat utaztak haza. Jól érzik magukat, kirándulnak és meglátogatnak bennünket is. Nem tudják még mikor mennek vissza, a gyerekek távoktatásban tanulnak. A vejem pedig síoktató, neki még nem kezdődött el a szezon.

Évente 30-40 írói találkozón is részt vesz. Most hogyan tartja a kapcsolatot az olvasóival?

A facebookon és emailben szoktam velük beszélgetni, de persze ez nem ugyanolyan, mint személyesen. Hiányoznak a találkozók, ha véget ér a járvány az első dolgom lesz szervezni egyet.

Az unokái is rajonganak a regényeiért?

A legnagyobb, Őszike 15 éves, ő most kezdte olvasni a Báthory Orsi sorozatokat. Tetszenek neki. Szeret olvasni és szépen rajzol, igazi kis művészlélek. Benne látom a legnagyobb esélyt arra, hogy követ a pályán. A két kisebb 12 és 13 éves, őket még nem köti le az olvasás. Imádom mindannyiukat, de azt nagyon sajnálom, hogy 66 évesen lettem nagypapa, így nem tudtam aktív lenni, aki fut a kicsikkel. Inkább egy kényelmes fotelből gyönyörködöm bennük.

40 évesen írta az első regényét

Lőrincz L. László 1962-ben történelem-mongol szakon diplomázott. Éveket töltött a Távol-Keleten, Mongóliában és Németországban. Fordításokkal kezdődött írói munkássága, 40 évesen írta az első krimi-kalandregényét, melyeket Leslie L. Lawrence néven jegyez, ez hozta meg számára az országos népszerűséget. 1966 óta házas, Zsuzsannával két gyermekük született: Judit és Márton, akik két, illetve egy unokával ajándékozták meg.

Fotó: Metropol

Mai napig írógéppel dolgozik

A 81 éves író mai napig Erika írógépen dolgozik. - Van laptopom, de félek, hogy a megírt oldalakat elfelejtem elmenteni, és elvesznek. Jobban bízom az írógépemben. Sajnos egyre több gond van velük, és szalagot is kevés helyen kapok bele. Nagy mennyiségben tudom csak megrendelni, ezért a mélyhűtőben egy dobozban tárolom őket – mondta az író.

Hatalmas foci rajongó

Lőrincz L. László imádja a focit, minden nap nézi a közvetítéseket a televízióban. A kedvenc csapata a Barcelona és az Arsenal, de a magyar labdarúgásnak is lelkes szurkolója.





Ezeket olvastad már?
Szobrot kapott II. Erzsébet – Videó

Szobrot kapott II. Erzsébet – Videó

„Nem győztem le, bennem van” – őszintén vallott súlyos betegségéről Céline Dion

„Nem győztem le, bennem van” – őszintén vallott súlyos betegségéről Céline Dion

Rúzsa Magdi: „Ha egy nap születne még egy gyerekem, nagyon másképp csinálnám”

Rúzsa Magdi: „Ha egy nap születne még egy gyerekem, nagyon másképp csinálnám”

Fájdalmas vallomás: kiszakadt a csinos tévés dobhártyája

Fájdalmas vallomás: kiszakadt a csinos tévés dobhártyája

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás