"Nem engedjük, hogy tönkretegyék a női ökölvívást" - korruptnak nevezték a NOB elnökét

Dagad a botrány a párizsi olimpián, miután két versenyző férfi létére versenghet a női boksz-olimpián. A nemzetközi szövetség egyelőre tehetetlen.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2024.08.02.
Nemzetközi Ökölvívó Szövetség Olimpia 2024 párizsi olimpia 2024 Imane Helif

Az algériai Imane Helif és a tajvani Lin Yu-ting biológiai értelemben férfi, mivel XY kromoszómákkal rendelkeznek, ennek ellenére a Nemzetközi Olimpiai Bizottság mégis engedélyezte a nevezésüket. Ráadásul Helif ellenfele szombaton 17:22-től a magyar Hámori Luca lesz a negyeddöntőben. Az előállt zűrzavar arra kényszerítette a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy közleményt adjon ki, melyben mindenkit arra figyelmeztet: fékezzék meg a "boszorkányüldözést.” 
- E két ökölvívó évek óta részt vesz nemzetközi női ökölvívó versenyeken, beleértve a 2020-as tokiói olimpiát - írja a NOB,

Helif (jobbra) nagyon megverte olasz ellenfelét Fotó: John Locher


A Nemzetközi Ökölvívó Szövetség (IBA) „ellenkommünikéje” aláhúzza: 2023. március 24-én kizárták Lin Yu-tinget és Iman Helifet az Újdelhiben rendezett vb-ről, mivel nem teljesítették a női versenyen való részvételhez előírt feltételeket. Ez fontos és szükséges volt a világbajnokság tisztességének megőrzéséhez. Umar Kremljov, az IBA orosz elnöke nem először nyilatkozta, hogy Thomas Bach NOB-elnök és további ötkarikás vezetők is korruptak.

Ugyanakkor az Inside The Games azt írja: a két sportoló nem esett át tesztoszteron-vizsgálaton, ehelyett hivatalos nemiségüket tisztázó tesztnek vetették alá őket, melyek eredményei bizalmasak maradnak. Megjegyzendő, e két bokszolót 2022-ben Isztambulban is tesztelték. Lin Yu-ting nem fellebbezett az IBA-döntés ellen a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS), míg Helif előbb megtette ezt, aztán később visszavonta.
Kremljov mély csalódottságának adott hangot a két versenyzőnő párizsi olimpiai rajtja miatt.

Én, mint az IBA elnöke és a szövetségünk fogja megvédeni a sportolókat, nem engedjük, hogy a női ökölvívást tönkretegyék

 – jelentette ki az orosz sportdiplomata.

A legfrissebb jelentések szerint az International Women's Sports Consortium azt követeli  a NOB-tól, hogy a 66 kg-ban versenyző algériait és az 57 kg-ban rajtoló tajvani bokszolót azonnal zárják ki a párizsi olimpiáról.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás