Lelepleztük: ezeket a titkokat tuti nem tudtad a párizsi olimpiáról

Ezeket az érdekességeket mindenképp tudnod kell a 2024-es párizsi olimpiáról.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.04.
Módosítva: 2024.08.04.
Olimpia 2024 titkok párizsi olimpia 2024

Néhány nappal ezelőtt startolt a francia fővárosban a 33. nyári olimpiai játékok, ami minden bizonnyal lázban tartja majd a világot a következő időszakban. Ennek apropóján izgalmas tudnivalókat osztunk meg az eseményről, és a hozzá kapcsolódó részletekről.

párizsi olimpia 2024 AFP
Fotó: AGIF via AFP

1. Számok tükrében

32 különböző sportágban, 206 nemzet mintegy 10 500 versenyzője vesz részt a világ legnagyobb sportrendezvényén, ahol több mint 300 versenyszám várható, és aminek szereplői hozzávetőlegesen 50-50%-ban férfiak és nők.

2. Egyedi kabalafigura

A francia identitás középpontjában a szabadság és függetlenség áll, ennek kifejezése inspirálta az olimpiai kabala megszületését: a frígiai sapkát megformáló plüss egy ikonikus fejfedő, ami évszázadok óta fontos szimbólum a franciák számára.

3. Újrahasznosítás mesterfokon

Nemcsak a divat világában hódít a fenntarthatósági irányvonal, a párizsi olimpia lesz ugyanis az első olyan sportesemény, amit mintegy 95%-ban már létező építményekben tartanak meg. A kifejezetten erre az alkalomra készített dobogókat, színpadokat és különféle emelvényeket pedig újrahasznosítják a jövőben.

4. Amikor nem számít a kor!

Nincs határ, ha sportról van szó, ezt pedig jól mutatják az olimpia történetének néhai nyugdíjaskorú versenyzői is: 1920-ban egy 72 éves svéd sportlövő, 1963-ban egy szintén 72 éves magyar származású, 1972-ben egy 70 éves brit, 2012-ben pedig egy 71 éves japán lovas volt a játékok legidősebb résztvevője. Idén az ausztrál Mary Hanna a maga 69 évével tartalékversenyzőként lesz jelen ebben a számban.

5. Futás mindenkinek

Először rendeznek tömegfutást olimpián, méghozzá maratoni távon! Így az is kipróbálhatja magát, aki csak hobbiszinten sportol, vagy teljesen kezdő. A szervezők célja mindezzel a szabad és kötetlen mozgás élményének megadása.

6. Egy távoli helyszínen

A szörfversenyzők különleges helyszínen, a tengerentúli Francia Polinézia legnagyobb szigetén, Tahiti partjain mérik össze tudásukat 2024-ben.

7. Különleges érmek

Nem mindennapi emlékkel gazdagodnak a versenyzők ebben az évben: a nyakba tehető tárgy kiöntésénél ugyanis az Eiffel-torony felújításakor lecserélésre került vasdarabokat is felhasználták, így nemcsak emlékek formájában, de kézzel fogható módon is hazavihetik a játékosok a francia főváros egy darabkáját.

8. Versenyben a breaktáncosok

Először mérettetnek meg olimpiai kereteken belül a látványos elemeket kivitelező táncosok, akik valójában komoly fizikai erőnléttel hajtják végre a koreográfiákat. A 2020-ban elfogadott új olimpiai sportág Concorde téren megtartott versenyei minden bizonnyal a közönség kedvencei lesznek.

(Fanny)









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás