Török gyerek bevágta: bombagóllal döntött a Real csodatinije

A 19 éves Arda Güler álomgólja jelentette a különbséget Törökország és az Európa-bajnokságon újonc, bátran és ügyesen játszó Grúzia között.



Megosztás
Szerző: LL
Létrehozva: 2024.06.18.
Módosítva: 2024.06.18.
Törökország foci Eb 2024 grúzia Lasa Dvali Arda Güler

Ijesztő felhőszakadás és a lelátón kitört tömegbunyó vezette föl Grúzia első Eb-mérkőzését a sokkal esélyesebb török válogatott ellen. Az F csoport nyitánya szerencsére a pályán már kevésbé volt kaotikus, de annál igalmasabb!

A Real török csodatinije, Arda Güler (jobbra) irgalmatlan nagy gólt lőtt a grúzoknak
A Real török csodatinije, Arda Güler (jobbra) irgalmatlan nagy gólt lőtt a grúzoknak          Fotó: BSR Agency / Getty Images

A francia Willy Sagnol dirigálta Eb-újoncot a várakozásoknak megfelelően a kapuja elé szorította Törökország. Egy kapufa és egy videobíróval felülbírált lesgól között, a 25. percben Mert Müldür bombagóljával meg is szerezte a vezetést (1-0) az olasz Vincenzo Montella csapata. A korábbi Fradi-védő Lasa Dvalival és persze a Nápolyban olykor már Maradonához hasonlított Hvicsa Kvaracheliával támadó grúzok ellentámadásai sem csak veszélyesek voltak, hanem eredményesek is: már 7 perc múltán egyenlített hazája első Eb-góljával Giorgi Mikautadze (1-1).

A szünet után ritkultak ugyan a gólhelyzetek, de a 66. percben a Real Madridban játszó 19 éves Arda Güler még Müldürénél is látványosabb gólt lőtt ballal (2-1). A nyolcadik válogatott meccsén ez volt Güler második gólja - eddig az Eb legszebbje!

A grúzok kis híján megint gyorsan válaszoltak, de Kocsorasvili csak a kapufák számában egyenlített. A hajrára a több NB I-es csapatban (Mezőkövesd, Fehérvár, Újpest) is szerepelt Budu Zivzivadze is beállt, de a ráadásban ziccert rontó, újabb kapufát találó Grúzia már nem tudott változtatni az eredményen.

Sőt, az egyenlítés reményében előrevezényelt grúz  kapus miatt üresen maradt hálójukba a 97. percben még betalált Kerem Akturkoglu is (3-1).

 

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás