Portisch Lajost hiába díjazzák, elárulta, miért nem utazik el Amerikába





Polgár Judit után immár Polgár Zsuzsa és Portisch Lajos is bekerült a modernkori Sakkvilághírességek Csarnokába.



Megosztás
Szerző: Szabó Sándor
Létrehozva: 2023.10.02.
sakk Portisch Lajos elismerés

A nemzetközi szövetség (FIDE) jelölésére november 13-án St. Louisban iktatják be a Sakkvilághírességek Csarnokába Polgár Zsuzsát és Portisch Lajost. Utóbbit, a 86 éves legendát kérdeztük: mit jelent számára ez a magas elismerés?

Portisch Lajos
Portisch Lajos (Fotó: Seres Péter)

„Jelentős megbecsülést” – hangzott Portisch válasza a Metropolnak. „Amikor a Magyar Sakk Szövetségben találkoztam a Nemzetközi Sakk Szövetség (FIDE) képviselőjével, ő tudatta velem: a Hall of Fame tagjai leszünk Zsuzsával. Számos elismerésben volt már részem. A FIDE-küldöttel amúgy közöltem, a jelenlegi bizonytalan politikai helyzet miatt nem utazom el St. Louisba a beiktatásomra.”

Az 1978-as Buenos Aires-i sakkolimpia magyar csapatbajnoka már nem versenyez, komputerekkel sem játszik, utóbbira sohasem vállalkozna. Nincs kedvenc partija a múltjából, azt viszont tudja, hogy a néhai amerikai világbajnokot, Bobby Fischert tartja minden idők legkiválóbb sakkozójának.

„Számos meccset vívtam vele, egy döntetlent kivéve valamennyit elveszítettem. Azt az említett pontosztozkodást megnyerhettem volna, de sajnos nyerő állásban hibáztam.

Portisch kiváló basszbariton hangú komolyzenei énekes, ezért kérdeztük, ha újra születne, esetleg a világot jelentő deszkákra lépne-e?

Aligha. Viszont ha válogatni lehetne, akkor a New York-i Metropolitan-ben, illetve a Zalaegerszegi Vegyeskórusban lépnék fel. Utóbbit persze ne vegyék komolyan...

Sakkfenoménünk futballkapusként is érdemeket szerzett, annak idején a tatai edzőtáborban Nyilasi Tibor és Törőcsik András 11-es rúgásaival nézett farkasszemet:

Igyekeztem védeni a lövéseket, de annyi biztos, hogy Nyilasiék minden lövés után odarohantak hozzám, és miközben feküdtem a földön, ezt kérdezték: «Lajos, nem sérült meg?»” 

20 olimpián 260 parti

Portisch 1937. április negyedikén született Zalaegerszegen, sakkolimpiai csapatbajnok, csapat-vb-n ezüstérmes, Eb-n ezüst- és bronzérmes, kilencszeres magyar bajnok. Az 1960-as évek eleje és az 1980-as évek vége között a világ legjobbja a nem-szovjet nagymesterek sorában, a földkerekség legjobb tíz sakkozójának egyike. Tizenkét világbajnoki zónaközi döntőn rajtolt, hétszer jutott a világbajnokjelöltek páros-mérkőzéses negyeddöntőjébe. A világ sakktörténelmében elképesztő rekordokat tart: 20 olimpián játszott 260 partit, ezeken 176,5 pontot szerzett. 

 





 





Ezeket olvastad már?
Ébredés után, az ágyából posztolt angyali szelfit a világ legszexibb sportolónője

Ébredés után, az ágyából posztolt angyali szelfit a világ legszexibb sportolónője

Hajdú B. István elmondta, így juthat BL-be a Fradi

Hajdú B. István elmondta, így juthat BL-be a Fradi

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

Szoboszlai üvöltött: "Szálljatok le rólam!" – Kitálalt a Liverpool magyar válogatott sztárja

„Még több kell” – Kitálalt a Fradi edzője Lisztes Krisztiánról

„Még több kell” – Kitálalt a Fradi edzője Lisztes Krisztiánról

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás