Fürjes Balázs: A 2032-es olimpiát a politikai haszonlesés miatt buktuk el





Fürjes Balázs szerint az ő NOB-tagsága a magyar olimpiai mozgalom, tágabban a magyar sport, egész Magyarország sikere.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2023.10.21.
Módosítva: 2023.10.21.
fürjes balázs olimpia

Ha a voksolás nem is volt puszta formaság, Fürjes Balázs kandidálásának sikeressége elsősorban nem a Nemzetközi Olim­piai Bizottság mumbai kongresszusán, hanem a gondos előkészítő munkán múlott. A sportvezető a Magyar Olimpiai Bizottság, főképp Schmitt Pál támogatásának köszöni, hogy a NOB állandó tagjává választották, és sajnálja, hogy Budapest olimpiai pályázata 2017-ben politikai haszonlesés miatt kisiklott. Úgy véli, biztos olimpiát vett el Magyarországtól az akkori felfordulás, biztosan megkaptuk volna a 2032-es nyári játékokat.

Fürjes Balázs
Fürjes Balázs Fotó: Origo/Csudai Sándor

A 2024-esre és a 2028-asra esélyünk sem volt, a 2032-es viszont a miénk lett volna, méghozzá már 2017-ben, a limai kongresszuson – ezt meggyőződéssel állítom. Az Agenda 2020 programot Budapestre szabták, összeért volna a NOB szándéka és Magyarország célja. Akkor egyértelmű volt, a NOB egyetlen pályázót sem akart elveszíteni, ezért történetében először egyszerre ítélt oda két olimpiát. A finisbe kanyarodva Budapest teljesen egyértelműen felért Párizs és Los Angeles szintjére, utólag a NOB képviselői mondták: ha maradunk, miénk 2032. Ezért is hatalmas kár azért a felfordulás­ért, amit a felforgatók műveltek 2017 elején idehaza. Most nem arról beszélgetnénk, szükség van-e a Galvani hídra, a HÉV korszerűsítésére, a főváros szégyenfoltjaként emlegetett reptéri bevezető út rekonstrukciójára és még sorolhatnám. Ezek a projektek már haladnának. Tizenöt évünk lett volna felkészülni egy olimpiára, hatalmas történelmi lehetőségről maradtunk le egy öncélú, politikai indíttatású akció miatt. Elsősorban Budapest és Közép-Magyarország vesztett, nem keveset.

- fogalmazott Fürjes Balázs, aki azt is elmondta, hogy a NOB-tagság nem az ő személyes, hanem a magyar olimpiai mozgalom, tágabban a magyar sport, egész Magyarország sikere. A teljes interjút a Magyar Nemzet oldalán olvashatod el.

 





 





Ezeket olvastad már?
„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

„A Fradi Magyarországon egy vallás" – 125 éves lett az FTC

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Marco Rossi csapatának legnagyobb vesztese a lelátóról szurkol

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szoboszlai edzője mindenkit átvert? Mégis itt dolgozna Jürgen Klopp

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Szavazz Te is! Ők lehetnek Pest vármegyében az év tesitanárai

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás