RETRO RÁDIÓ

Mától Budapesten versenyeznek a kontinens legjobb úszói

Nézők nélkül, ma kezdődik az év egyik legnagyobb hazai sportviadala, a vizes Európa-bajnokság.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.05.10. 10:20
úszó Eb duna aréna Budapest

Az első héten a szinkronúszók, a műugrók és a nyíltvízi úszók küzdelmeit bonyolítják le a ma kezdődő vizes Eb-n, ahol május 17-től az úszók versenyei következnek. A budapesti Duna Arénában és a Lupa-tavon tartják a viadalokat.

Hétfőtől a szinkronúszók versenyeivel kezdődik az Eb
(Fotó: MTI)

51 nemzet, 4000 részvevő

A pandémia óta Európában nem rendeztek még ilyen volumenű világeseményt, mint a ma kezdődő vizes Eb. Két hét alatt 51 nemzet összesen 4000 hivatalos résztvevője - 1100 sportolóval - képviselteti magát az Európa-bajnokságon, amelyet több száz millióan láthatnak majd világszerte a televízióban. A koronavírus-járvány miatt kidolgozott protokoll alapján a Magyarországra érkezőknek egy negatív PCR-teszttel kell rendelkezniük, majd a szállodába érkezéskor is átesnek egy vizsgálaton, ezt követően pedig 3-5 naponta tesztelik őket.

Újraindítás és összetartozás

A buborékrendszerű, nézők nélkül sorra kerülő viadal újabb lökést adhat a magyar sportnak.

- A magyar úszók hazai pályán mutathatják meg magukat a világnak, ez egy lökést adhat a magyar sportnak, az olimpia után pedig szélesítheti a magyar sport utánpótlásbázisát - mondta Fürjes Balázs, a nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztos, az Eb szervezőbizottságának társelnöke. - 2021 nyara az újraindítás és az összetartozás nyara lesz Magyarországon, amely két különleges Európa-bajnokságnak is házigazdája lesz. A labdarúgó-Eb mellett az úszó Európa-bajnokság azért különleges, mert ez az egyetlen a világ öt legnézettebb sportja közül, amelyben a magyarok a világ élmezőnyében vannak.

Rasovszkyról szólhat az első hét

Az első hét legnagyobb magyar esélyese Rasovszky Kristóf, aki a 2018-as glasgow-i Eb-n 5 és 25 km-en arany-, 10 km-en pedig ezüstérmet nyert. A legrövidebb távon világbajnok klasszis úgy fogalmazott, a Lupa-tó abból a szempontból nem lesz ismeretlen a magyar úszók számára, hogy 2019-ben már rendeztek ott egy tesztversenyt. A 24 éves sportoló, aki a leghosszabb távon ezúttal nem indul, azt mondta, az Eb fontos állomása a tokiói olimpiai felkészülésnek, kifejezetten jó formában érzi magát, és mindkét számában szeretne dobogóra állni.

Ezeket olvastad már?
Marco Rossi kapusa szuper hírt kapott, véget ért az egyévnyi rémálom

Marco Rossi kapusa szuper hírt kapott, véget ért az egyévnyi rémálom

Lisztes a legjobb Európában, a Barca új Neymarja mellé került

Lisztes a legjobb Európában, a Barca új Neymarja mellé került

Gyász: röviddel esküvőjük után elhunyt a sztárfocista felesége

Gyász: röviddel esküvőjük után elhunyt a sztárfocista felesége

Csak ugráló bimbóit tudod bámulni: ringó mellű álomnő forrósítja föl a strandot – Videó

Csak ugráló bimbóit tudod bámulni: ringó mellű álomnő forrósítja föl a strandot – Videó

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás