A nemzetközi közúti szállítmányozás alapszabályai: útmutató exportőröknek (X)





A nemzetközi szállítmányozásban nem csak a pontos dokumentáció és a megfelelő csomagolás döntő. Jöjjenek a részletek! (X)



Megosztás
Szerző: PR cikk
Létrehozva: 2024.05.07.
Módosítva: 2024.05.07.
PR cikk közúti szállítmányozás nemzetközi

A nemzetközi szállítmányozás kulcsszerepet játszik a globális kereskedelemben, lehetővé téve a vállalkozások számára, hogy termékeiket a világ minden tájára eljuttassák. Az ellátási láncoknak az utóbbi években történt átalakulása nyomán a korábbiakhoz képest megnövekedett a közúti áruforgalom szerepe. Bár ez a leghétköznapibb szállítási mód, ezen a téren is találkozhatunk bonyolult eljárásokkal. Lássuk, melyek a legfontosabb tudnivalók, amelyeket az exportban érdekelt vállalkozásoknak szem előtt kell tartaniuk.

Fotó: Raben Group

Pontos dokumentáció

A nemzetközi szállítmányozáshoz elengedhetetlen a megfelelő, szabályszerű dokumentumok beszerzése, illetve kiállítása. A legfontosabbak közé tartoznak a Nemzetközi Közúti Árufuvarozási Szerződésről szóló egyezménynek megfelelő (CMR) fuvarlevél, a vámokmányok, az eladó és a vevő országában előírt szabályoknak megfelelő számla, a csomagolási összesítő lista. Elengedhetetlen, hogy ezek az iratok pontos és teljes körű információkat tartalmazzanak a szállítmányról. Így biztosítható a kereskedelmi ügylet átláthatósága, és ez ad alapot bármilyen esetleges vita korrekt rendezéséhez.

Megfelelő csomagolás

A nemzetközi szállítmányozás során az áruk sértetlenségét csak a megfelelő csomagolással biztosíthatjuk. A csomagolásnak meg kell felelnie az áruk jellegének, azaz kellő védelmet kell nyújtania a teljes út során, beleértve a rakodást és az egyéb mozgatási műveleteket és magát a szállítást. A csomagokat egyértelműen jelölni kell a fuvarlevélben szereplő információkkal: fel kell tüntetni többek között a feladót és a címzettet, a termékek leírását, tömegét, illetve minden, az esetleges különleges bánásmódot indokló tulajdonságot (pl. törékeny vagy veszélyes áru).

Vámok és adózás

A nemzetközi szállítmányozás során nagy figyelmet kell fordítani a küldő és a fogadó ország vám- és adózási szabályaira. Bár a külkereskedelem szempontjából szűkebb környezetünknek számító Európai Unión belül a tagállamok nem vetnek ki vámokat az egymás között bonyolított áruforgalom után, harmadik országokból érkező, vagy oda irányuló szállítmányok esetén számolnunk kell ezzel a tétellel. Különös körültekintést igényelnek továbbá a jövedéki termékek, illetve azok az árucikkek, amelyek kivitele, illetve behozatala külön engedélyhez kötött, pl. gyógyszerek, vegyipari termékek, egyes élelmiszerek stb. A vámokkal és adózással kapcsolatos ismereteknek birtokában lenni nem kiváltság ugyan, mindenesetre érdemes szakértő segítségét igénybe venni, hogy a nemzetközi szállítmányozási ügylet ezen a ponton se ütközhessen akadályba.

Biztonság mindenekelőtt

A nemzetközi szállítmányozás során mindvégig be kell tartani az egyes mozzanatokra vonatkozó biztonsági előírásokat. Idesoroljuk az eladó telephelyétől a vevőnek történő átadás helyéig végzett valamennyi műveletet az áruk összekészítésétől a csomagoláson, a fel- és lerakodáson, valamint a szállításon át a létesítményekben történő egyéb anyagmozgatásig. Különös figyelmet érdemel a szállítóeszközök műszaki állapota, a rakomány megfelelő elhelyezése és rögzítése, az esetleges veszélyes áruk kezelése. Végül, de nem utolsósorban az emberi tényező, azaz a gépjárművezetők egészségügyi alkalmassága és a pihenőidők szigorú betartása.

Biztosítás

Minden gondosság ellenére is előfordulhat, hogy akár emberi, akár műszaki hiba, netán nem várt körülmény, baleset miatt az árut kár éri, legyen szó fizikai sérülésről, esetleg romlandó áruk károsodásáról. Ezen károk kockázatának túlnyomó részét a megfelelő biztosítási szerződés megkötésével fedezhetjük. Ezzel kiküszöbölhetjük annak lehetőségét, hogy akár az exportőrnek, akár az importőrnek kelljen viselnie a nemzetközi szállítmányozási művelet során bekövetkezett káresemény anyagi következményeit.

Nemzetközi jogi környezet

A külkereskedelem szabályait nemzetközi egyezmények és szerződések foglalják össze. Ide értendők többek között azok a klauzulák, amelyeket az export-import forgalomban, azon belül a nemzetközi közúti szállítmányozásban is alkalmaznak. A Nemzetközi Kereskedelmi Kamara által kidolgozott szabályokra összefoglaló néven INCOTERMS-ként szokás hivatkozni. Ezek között számos olyan standardot találunk, amelyek egyértelműen meghatározzák, hogy egyes kereskedelmi ügyletek során mikor, hol, milyen kötelezettségek, illetve költségek terhelik az eladót és a vevőt.

A helyzet szakértőért kiált

Látható, hogy a nemzetközi közúti szállítmányozás során jó néhány olyan tényező merül fel, amelyek gördülékeny kezelése nagy szakértelmet és naprakész tudást igényel. A Raben Group Európa meghatározó logisztikai cégcsoportjaként több mint kilenc évtizede áll ügyfelei rendelkezésére belföldi és határokon átnyúló műveletek terén egyaránt. A 15 országban saját leányvállalattal is jelen lévő Raben a kontinens egyik leghatékonyabb közúti szállítmányozási modelljét alkalmazza, amelynek középpontjában a minél rövidebb futásidők mellett a hatékonyság és a fenntarthatóság áll.

(X)





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás