Nézd meg a belvárosi főplébánia-templom kilátóját is!





Ismerd meg az épülethez kötődő híres személyeket, fedezd fel az altemplomot!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.09.06.
Módosítva: 2023.09.06.
Aquincum Nagyboldogasszony Budapest

„Tudta-e ön, hogy a Belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templom évszázadok örökségét mutatja meg számunkra? Ezt a fantasztikus örökséget mutatja be tárlatvezetőnk minden szerdán 14.00 órától a templomban.

Tárlatvezetés és toronykilátó
Fotó: Facebook

Tudta-e ön, hogy 2023-ban ünnepeljük
– A templom Molnár C. Pál által festett főoltárának felszentelését? Ez 75 éve, 1948. augusztus 15-én történt.
– Mindszenty József bíboros templomunkról elmondott beszédét? Ez szintén 75 éve, 1948. augusztus 15-én történt.
– A plébánia alapításának 975 évfordulóját? Ez 1048-ban történt.

A tárlatvezetés alkalmával megnézzük a római katonai tábor maradványait, a templom gótikus elemeit, a XIV. századi, úgynevezett „Trónoló Madonna” freskót, a XV. századi ülőfülkéket, a két reneszánsz pasztofóriumot, a török kori imafülkét (mihráb), Molnár C. Pál festményeit és főoltárát.

Megtudjuk, hogy milyen módon kapcsolódik a templomhoz Szent László király, Árpád-házi Szent Erzsébet, Mátyás király, II. Ulászló király, Liszt Ferenc zeneszerző, Kossuth Lajos és Széchenyi István.

Az altemplomban pedig közvetlen közelről láthatjuk Pest város első köveit, amelyek a római kori Contra-Aquincum katonai tábor parancsnokának kövei voltak, valamint a Szent Kereszt ereklyét.

A toronykilátóba lifttel emelkedünk fel, ahol megcsodáljuk Pest és Buda, valamint a Duna folyam látképét. A tetőtérben pedig Szent Gellért szobra fogad bennünket, és mutatja meg számunkra egy végtelenített és felgyorsított filmen a modern Budapest egy napját.”

A program ára: 4500 forint/fő
 





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás