RETRO RÁDIÓ

Előadás Erzsébet királyné és a nagy nőcsábász barátságáról

Milyen kapcsolat volt Erzsébet és Bay Middleton, a nagy nőcsábász között? Előadó: Káli-Rozmis Barbara.Megosztás
Szerző: Metropol
2022.03.25. 01:00
Sisi

Erzsébet osztrák császárné, magyar királyné gyermekkorától kezdve szenvedélyes és vakmerő lovas volt. Minél nehezebb terepen találta magát, annál jobban élvezte a vágtázást. Akár egy egész napot is képes volt lóháton eltölteni. Korának egyik legjobb női lovasa különösen az angol stílusú falkavadászatokat kedvelte. Egy ilyen vadászat alkalmával találkozott a skót lovas-vadásszal, Bay Middletonnal.

Fotó: Shutterstock

Middleton eleinte rendkívül tiltakozott az ellen, hogy Erzsébet kísérője legyen, sőt még látni sem akarta! Az első találkozás alkalmával a híres nőcsábászt azonnal lenyűgözte az osztrák császárné szépsége, kedvessége és lovaglótudása. Sisi is hamar szimpátiát érzett a skót iránt. Innentől kezdve heteket száguldoztak együtt lóháton, Middleton még étkezések alkalmával is – habár ezt származása nem tette volna lehetővé – a királyné mellett ült, nem kis felháborodást keltve ezáltal. A férfi még Gödöllőn is élvezte Erzsébet vendégszeretetét – mindez Rudolf trónörökös nemtetszésébe ütközött. Már akkoriban is keringtek a pletykák azzal kapcsolatban, milyen viszony lehetett Bay Middleton és a császárné között. Mindezt kimerítő részletességgel taglalják az előadáson.

Mi késztethette a királynét arra, hogy 1882-1883 után teljesen váratlanul és végleg felhagyjon a lovaglással? A komoly riadalmakat okozó lovasbaleseteivel (amelyekről szintén lesz szó), vagy azzal hozható ez összefüggésbe, hogy Bay Middleton hatévnyi halogatás után, 1882 októberében végre feleségül vette menyasszonyát?

További információ itt.

A helyszínen az alábbi könyv dedikálására és megvásárlására is lesz lehetőség: Káli-Rozmis Barbara – Erzsébet királyné és a magyarok (Helikon Kiadó, 2021).

Az előadás-sorozat többi témája és időpontjai:

2022. április 29., péntek, 18 óra – Mítosz és valóság

2022. május 13., péntek, 18 óra – Film és valóság – Ami a Sissi-trilógiából kimaradt

Jegyár: 800 forint

Jegyfoglalás: 061-920-1211, vagy: csabahaz.szervezes@vigyazomh.hu

Ezeket olvastad már?
Manófaktúra János vitéz nyomában – ingyenes családi program

Manófaktúra János vitéz nyomában – ingyenes családi program

Farsangi Újbudai Botladozó Táncház

Farsangi Újbudai Botladozó Táncház

Faggató az Operában: Háború és béke

Faggató az Operában: Háború és béke

Mozi a Francia Intézetben: Négyszáz csapás

Mozi a Francia Intézetben: Négyszáz csapás

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás