Modernizált hetési öltözetek az Iparművészeti Múzeumban!





A Zala Megyei Népművészeti Egyesület és a Hagyományok Háza szeretettel vár mindenkit a kiállításra, a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő u. 6.).



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.02.01.
népművészet

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 2005 óta nagy hangsúlyt fektet a tárgymegújításra, a tradicionális népművészetünkből kiinduló, a mai kor igényeit szem előtt tartó, funkcionális alkotások létrehozására a népművészet valamennyi szakágában. 2016-ban „Zala Megyei Népművészeti Egyesület” néven megalakult az egyesület alkotócsoportja. A stúdió szellemi, inspirációs működésének köszönhetően a viseletkészítés területén két nagyon fontos szakmai projekt is megvalósult.

Fotó: Facebook

A Hetéssel szomszédos Göcsejnek nem alakult ki jellegzetes paraszti viselete, a kisnemesek lakta vidék már a XIX. század végétől a városi polgárság viseletét vette át. A parasztpolgári ruhákból azonban csak töredékek kerültek be a múzeumokba.

Az Újragondolt Hetés – a történeti Hetés viseletkultúrájának megújítása projektben öt alkotócsoport – 25 népművész, iparművész és ruhaipari szakember – a történelmi Hetés néprajzi tájegység hagyományos paraszti viseletét dolgozta fel mai modern öltözetekké.

A Göcseji parasztpolgári viseletek újjáélesztése című projektben az alkotók múzeumi és családi fotókból indultak ki. A Csoóri Sándor Alap pályázati támogatásával, Molnárné Riskó Erzsébet népi iparművész, népviseleti babakészítő múzeumi kutatásai alapján és a „Rokolya Varróműhely” jeles szakemberei – Borbásné Budai Valéria, Donkóné Birkás Tünde és Tajti Erzsébet viseletkészítők – magas szintű tudásának, gyakorlatának, elhivatottságának köszönhetően 11 résztvevő és 3 mester 60 órás műhelyfoglalkozások során és otthoni felkészüléssel 14 öltözetet készített el háromféle szabásminta felhasználásával. Megtörtént az első lépés, hogy a 100 évvel ezelőtti ruhák megújulva, a XXI. század igényeinek is megfelelve, viselhető göcseji öltözetté váljanak.

További részletek itt.





Ezeket olvastad már?
Így vált Angyalföld iparvárossá – Helytörténeti hétfő

Így vált Angyalföld iparvárossá – Helytörténeti hétfő

Közös többszörös – A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói kiállítása

Közös többszörös – A Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatói kiállítása

Anyák napi koncert a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

Anyák napi koncert a MÁV Szimfonikus Zenekarnál

József Attila Művészeti Napok - Helytörténeti séta Radnóti nyomában

József Attila Művészeti Napok - Helytörténeti séta Radnóti nyomában

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás