RETRO RÁDIÓ

Jobb- és baloldalon is népszerűtlenek Márki-Zay gondolatai





A magyar választók döntő többsége szerint az egészségügy nem üzlet, nem kellene statisztikát vezetni a romákról, valamint egyetértenek a rezsicsökkentés jelenlegi formájával – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.01.29.
felmérés

A részletekből az is kiderül, hogy még a baloldali választók abszolút többsége sem ért egyet Márki-Zay Péter rezsicsökkentést kritizáló mondataival vagy az egészségügyi reformelképzelésével.

64 nappal járunk az országgyűlési választás előtt, ennek ürügyén a Nézőpont Intézet megvizsgálta, hogyan vélekedik a közvélemény Márki-Zay Péter legismertebb kampánymondatairól. A kutatás során négy, Márki-Zay Péter által megfogalmazott gondolatról kérdeztük a válaszadókat, hogy „inkább egyetértenek” vagy „inkább nem értenek egyet” a tartalmukkal. Annak érdekében, hogy a véleményüket ne a jelölt személye, hanem gondolatai tartalma alapján alakíthassák ki a válaszadók, a kérdésben nem említettük Márki-Zay Péter nevét. Az eredeti mondatokat csak az érthetőség érdekében rövidítettük le, de azok lényeges tartalmi elemein nem változtattunk.

Fotó: Nézőpont Intézet

Arra a kérdésre, hogy „a jelenlegi rezsicsökkentést nem kellene fenntartani”, a választók háromnegyede (75 százalék) válaszolt úgy, hogy inkább nem ért egyet, s mindössze minden ötödik válaszadó (19 százalék) vélekedett Márki-Zay Péterhez hasonlóan. Sokatmondó, hogy tízből hat baloldali választó (57 százalék) nem ért egyet a baloldal közös miniszterelnök-jelöltjével a kérdésben (33 százalék egyetért). A Fidesz-szavazók között 91 százalékos elutasításra talált a kijelentés (7 százalék egyetért).

Azzal a kijelentéssel, hogy a „mostani rezsicsökkentés helyett, ha magas a rezsi, kevesebb vizet kell használni, kevesebb áramot kell használni, kevesebb gázt kell használni” az aktív szavazók négyötöde (79 százalék) nem ért egyet, mindössze a választók 17 százaléka vélekedik hasonlóan. A baloldali szavazók 64 százaléka sem osztja a hódmezővásárhelyi polgármester véleményét (28 százalék egyetért). A kormánypártok szavazói körében tízből kilencen (91 százalék) nem értenek egyet (7 százalék egyetért).

Tízből kilenc (87 százalék) választó nem ért egyet azzal sem, hogy „statisztikát kellene vezetni arról, hogy ki a cigány és ki a nem cigány Magyarországon” (8 százalékuk egyetért). A kijelentés kapcsán nagy egység mutatkozik a kormánybarát és kormánykritikus szavazók között: a baloldali és jobboldali szavazók egyaránt 87-87 százaléka utasítja el a kijelentést (8, illetve 9 százalék egyetért).

Az aktív szavazók négyötöde (81 százalék) azzal sem ért egyet, hogy „jobb, ha az egészségügy üzlet, minthogyha nem üzlet” (11 százalék egyetért). Tízből hét (70 százalék) baloldali választó is elutasító Márki-Zay Péter kijelentésével kapcsolatban, s mindössze a válaszadók 17 százaléka jelezte, hogy egyetért a kijelentéssel. A kormánypártok szavazóinak 90 százaléka is elutasítja, hogy az egészségügy üzlet (6 százalék egyetért).





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás