Hétfőtől nagy változás jön a Blaha és a Nyugati környékén!





A Metropol összeszedte a nap legfontosabb eseményeit, többek között, hogy hogyan halad a Lánchíd felújítása, és hogy milyen időre számíthatunk a hét elején.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.08.23.
VI. kerület VIII. kerület közérdekű

Változások a Blaha körül!

Mától változik a forgalmi rend a Blaha-felújítás miatt. A Rákóczi úton a Blaha Lujza térnél irányonként újra a két külső sáv járható, a belső sávokat zárják le a forgalom elől augusztus 23-ától, hétfőtől. A Nagykörúton továbbra is irányonként egy sávot használhatnak az autósok.

Fotó: BKK

A tér, valamint a csatlakozó Márkus Emília és a Somogyi Béla utca lezárása változatlan, a Stáhly utcában és a Kőfaragó utcában is az előző ütemben bevezetett, megfordított forgalmi rend szerint közlekedhetnek az autósok.

A csomópontban új munkaterületet kerítenek el a forgalom elől: a 4-es, 6-os villamospályához legközelebb eső területen, a Rákóczi út középszigeteinél, valamint az Erzsébet körút 2. előtti területen folyik a munka.

Nyugati: változások mától a gyalogosoknak!

A pályaudvar csarnokon kívüli forgalma ma hajnaltól újra a tetőfelújítás előtti rend szerint, a Márványcsarnok (14–17. vágányok felől) és Váci út irányából megközelíthető gyalogos-aluljárón keresztül lehetséges, amit a 11–12. vágány közötti peronon található lépcsőn keresztül is újra el lehet érni. A 11. és a 12. vágány közötti peronon a perontető tartóoszlopainak megerősítése zajlik. Az oszlopok hálós kerítéssel vannak körülvéve, a peron biztonságosan használható. A 13–17. vágányok peronjai és az ideiglenes konténerpénztárak továbbra is megközelíthetők a Podmaniczky utca vagy a Teréz körút felől az Eiffel téren át az aluljáró igénybevétele nélkül.

 

Halad a Lánchíd felújítása, az első elem már a helyén!

Újabb látványos szakaszához érkezett a Budapest szimbólumának számító híd rekonstrukciója, ugyanis a múlt héten behelyezték az első hatalmas acélelemet, amelyet a párjával együtt július végén szállítottak a helyszínre, és toronydaruval emeltek a hídra. A helyére illesztett elem csaknem 11 méter hosszú és 3,5 méter széles. Az új elemet a beemelése után a pontos helyére illesztik, majd később odahegesztik. A beépítése után két festékréteget visznek fel rá, ezzel is megvédve azt a rozsdásodástól. Az elemek beillesztése folyamatosan zajlik. A 94 pályatáblát Csepelen gyártják, az alkotóelemeket pedig egy különleges sínen mozgó darurendszer emeli be a helyükre.

Fotó: BKK

A medernyílásban befejeződött az elöregedett vasbeton pályalemez bontása, a feltáruló szerkezeteket folyamatosan vizsgálják és javítják. Az acéltáblák így kerülnek a helyükre. Eközben folyamatosan zajlik a láncok rozsdásodás elleni védelme, valamint még szeptemberben indulhat a medernyílásban a korlát, valamint a járdák bontása is. A Lánchidat a gyalogosok és az autósok 2023-ban vehetik újra birtokba.

Esővel jön a hidegfront

A hétvégi nyárias idő után ma legalább 5 fokot esik a hőmérséklet, és eső is lehet. Eleinte északnyugaton, északon többfelé, később a déli és a keleti tájakon szórványosan alakul ki eső, zápor, zivatar. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik. 19 és 35 fok között változik a hőmérséklet – már csak a Tiszántúlon lehet rekkenő hőség a koponyeg.hu előrejelzése szerint.

Gyomirtást végeznek a H5-ös HÉV vonalán

Ma és szerdán vegyszeres gyomirtást végez a MÁV-HÉV Zrt. a szentendrei HÉV vonalán. A gaz elleni védekezést a közlekedési vállalat a HÉV üzemi területein, állomásain, megállóhelyein, valamint ezek közvetlen környezetében végzi. Az alkalmazott permet a méhekre nem ártalmas, a gyomirtás során a kötelező és szokásos óvintézkedéseket a cég megteszi.

Kezdődik a Bajza–Bulcsú alagút felújítása!

Ma lezárják a Bajza utca és a Bulcsú utca között húzódó alagutat, és ezzel kezdetét veszi az aluljáró rekonstrukciója. A munkák során elbontják és újjáépítik a világítást, rendbe hozzák az aluljáró teljes belső felületét és a külső homlokzatokat, az alatta húzódó közműárkot felszámolják, és az eddigi, balesetveszélyes lemezburkolatot kicserélik. Az alagút ezután gyalogos- és kerékpárosbarát lesz. Emellett már gazdája is van az alagútnak, ugyanis a VI. kerületi önkormányzat a felújítás után átvállalja a vele kapcsolatos feladatokat.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás