RETRO RÁDIÓ

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével





A magyar felnőtt lakosság masszív többsége, 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzési stratégiájával a koronavírus-járvány során – derül ki az Alapjogokért Központ aktuális közvélemény-kutatásából. A kutatás arra is rámutat: a megkérdezettek 60 százaléka szerint a kormány sikere az, hogy a regisztráltak immáron több mint háromnegyede megkapta az oltást.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.05.06.
átoltottság

A 8 millió fős felnőtt magyar lakosságból közel 5 millió 800 ezren elégedettek az európai gyakorlattól eltérő, keleti forrásokra is fókuszáló vakcinabeszerzési stratégiával, derül ki az 1000 fő telefonos megkérdezésével, országosan, reprezentatív mintán készüli felmérésből. Ez a megkérdezettek 72 százaléka, és mindössze 18 százalékuk elégedetlen a vonatkozó kormányzati lépésekkel.

Tízből hét magyar elégedett a vakcinák beszerzésével

A korábban számtalan ellenzéki kritikát kapott, „unortodoxnak” is nevezett vakcinabeszerzés tehát élvezi a magyar állampolgárok döntő többségének támogatását: a döntéshozatal és a társadalmi felelősségvállalás „találkozásának” is köszönhető, hogy hazánk másfélszer gyorsabb tempóban halad előre az oltási programban, mint a kizárólag nyugati típusú vakcinákra hagyatkozó európai uniós átlag.

A megkérdezettek 60%-a szerint a magyar kormány sikere, hogy a regisztráltak több mint háromnegyede megkapta már az első oltását

A magas magyar átoltottsági arány a keleti vakcinák kormányzati beszerzése, és magyar szakemberek általi engedélyezése, és a növekvő oltakozási hajlandóság révén vált elérhetővé. A megkérdezettek 60 százaléka szerint az, hogy a regisztráltak több mint háromnegyede megkapta már az első oltását, a magyar kormány sikere. Száz válaszadóból hatvanan helyezkedtek erre az álláspontra, és mindösszesen százból hatan (6 százalék) gondolják úgy, hogy az Európai Uniónak köszönhető a magas átoltottság Magyarországon. (A véleményt formálók 20 százaléka szerint nem tekinthető sikernek az, hogy ennyivel gyorsabb ütemben oltják be a magyarokat.) Az oltási program pozitív megítélését jól illusztrálja, hogy még az ellenzéki attitűddel körülírható válaszadók 26 százaléka szerint is a kormány sikere az, hogy már több mint 4 millió főt beoltottak hazánkban – ugyanakkor szomorú és a baloldal felelőssége, hogy oltásbizalmatlansági kampányával egy ilyen, alapvetően pártpolitika-mentes ügyben is érezhető a pártpreferenciák hatása a válaszokban.





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Máthé Zsuzsa: ma több gyermek él rabszolgasorban, mint valaha!

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Bejelentést tett a Lidl és az Aldi: mindenkit érint, aki még megy boltba karácsony előtt

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Napjaink vannak hátra: Tovább bővül a fizetős parkolás Budapesten

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Változás jön! Bejelentést tett a Lidl

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás