Nőiszeszély, ami a bűvészvilágbajnoknak is bejön!

Egy recept annak, aki a túrót és a mákot együtt is szereti.



Megosztás
Szerző: Fodor Erika
Létrehozva: 2024.03.09.
Hajnóczy Soma mákos túrós

A nép nyelvén nőiszeszélynek nevezett Rákóczi-túrós és az ebből variált mákos habos akkora kedvenc, hogy olyan már gyakran előfordult, hogy a tepsi fele mákos-, a másik fele túrósalapú lesz. Ezúttal azonban a szükség szült egy másfajta mák-túró kombót, amit Hajnóczy Soma bűvészvilágbajnokon és Kelle Botond bűvészen, Az Illúzió Mesterei kreatív producerein teszteltünk.

Fekete-fehér, jöhet minden! Fotó: Fodor Erika

Interjúra készülve terveztem meglepni Hajnóczy Somát és Kelle Botondot egy kis nőiszeszéllyel. Igen ám, de a tésztához nem volt elég a liszt. Volt viszont itthon egy fél csomag darált mák. Hirtelen ötlettel ezzel pótoltam ki a hiányzó lisztmennyiséget. Ebből lett a máktésztaalapú habos túrós nőiszeszély egy kis mákkalappal. Az interjúalanyok azt mondták, le a kalappal! Lehet, néha majd direkt így csinálom.

Kelle Botond és Hajnóczy Soma is tesztelte a mákos túróst Fotó: Fodor Erika

Hozzávalók kis téglalap tepsihez

3 tojás

2 tojás fehérje (sárgájából csináljunk majonézt vagy hollandi mártást!)

Fél kg túró

15 dkg vaj

15 dkg liszt

10 dkg darált mák

Cukor ízlés szerint

Fél citrom leve, héja

Lekvár vagy almapüré

Együtt a túró és a mák Fotó: Fodor Erika

Elkészítés

A vajat a liszttel és 2 tojás sárgájával, és a citrom reszelt héjával, kézzel összedolgozzuk. Hozzáadunk a darált mákból annyit, hogy ne ragadjon, és gombóccá formálható legyen a tészta, amit a vékonyan kizsírozott tepsibe szétnyomkodunk egyenletesen. 

A mákos tésztára jöhet a lekvár Fotó: Fodor Erika

Villával megszurkáljuk, és elősütjük 180 fokon légkeveréssel kb. 10 percet. Amíg sül villával összetörjük a túrót, hozzádolgozzunk 1 tojás sárgáját és annyi cukrot, hogy épp csak édes legyen. 

Túró a máktésztára és a lekvárra Fotó: Fodor Erika

Belecsorgatjuk a citrom levét is. Ha kész a tészta, kivesszük, és ha kicsit hűlt, rákenjük vékonyan a lekvárt, majd egyenletesen a túrókrémet. Ezzel együtt takarékra betesszük a sütőbe egy kicsit „szikkadni”. Ez alatt felverjük az 5 tojásfehérjéből a habot, először cukor nélkül félkeményre, majd az ízlés szerinti cukormennyiséget 2-3 részletben fokozatosan adagolva hozzá, kemény habot készítünk. 

Mák, túró, hab, mák Fotó: Fodor Erik

Miután kivettük a tepsit, hagyjuk kihűlni, és úgy helyezzük rá a habot a tetejére. A habot mintázhatjuk villával még a sütés előtt. Aztán be a sütőbe, és 220 fokon légkeveréssel aranybarnára pirítjuk. Ha kész, késsel vágjuk körbe a tésztát a tepsi fala mentén, és még langyosan kockázzuk – szükség esetén meleg vizes késsel.

Mákfekete tészta Fotó: Fodor Erika

FIGYELEM!

A darált mákkal sütés után hintsük meg barázdált habot, hogy ne égjen rá!

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás